2022-2023浙江省诸暨市高二上学期期中考试英语试题(原卷版+ 解析版无听力音频及听力原文)

诸暨市草塔中学2022-2023学年高二上学期期中考试
英语试题
第I卷:选择题部分
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题申所的A、B、C二个选项中选出最佳选项,
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有少钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍,
1.Where will the man sit
A.Next to the woman.
B.Behind the woman.
C.Next to the woman’s friend.
2.How much does one ticket cost
A.$20. B.$40. C.$80.
3.What will the man do this Tuesday
A.Deliver a speech.
B.Meet his lawyer.
C.Hold a conference.
4.What can be inferred about the girl
A. She was ill in bed.
B.She passed the exam.
C.She is telling a lie.
5.What would the woman like to do with the package
A.Wrap it by herself.
B.Have it delivered.
C.Take it with her.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
下面一段对话,回答第6和第7两个小题,
6.What is most probably the woman
A.A mechanic.
B.A saleswoman.
C.A student.
7.What will the woman do next
A.Ask Jim for help.
B.Use the man’s laptop.
C.Buy a new computer.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8.Where was the woman born
A.In America.
B.In Britain.
C.In Argentina.
9 What are the speakers probably doing
A.Catching up with each other.
B.Having a job interview.
C.Talking about travel experiences.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10What’s the relationship between the speakers
A.Teacher and student.
B.TV host and guest.
C.Classmates.
11.What language is the woman studying now
A.Spanish. B.French. C.English.
12.What helped the woman most in learning foreign languages
A.Listening to the radio.
B.Studying in the university.
C.Traveling in these countries.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题,
13.How does the man feel about flying
A.Excited. B.Bored. C.Scared.
14.Who has a driver’s license
A.The man.
B.The woman.
C.Neither of the speakers.
15.What does the woman say about traveling by bus
A.It’s unpleasant and inconvenient.
B It’s great to see the scenery.
C.It’s exciting to meet other passengers.
6.What means of transportation will the speakers take to get to Georgia
A.The plane. B.The train. C.The car.
下面一段独白,回答第17至第20四个小题,
17.What was the speaker’s feeling this morning
A.Excited. B.Tired. C.Nervous.
18.When did the 100-meter freestyle begin
A.At 8:00. B.At 8:30. C.At 9:10.
19.What was the speaker a little disappointed at
A The result of her competition.
BOther swimmers’ behaviors.
C.The judge’s instructions.
20.What was the score of the speaker’s team
A. 47 points. B.50 points. C.53 points.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Depths of our Earth hold great wonders. Below we explore four deepest places on Earth.
Veryovkina Cave, Georgia
Its entrance is located 2,285 meters above sea level. In 2018, scientists reached its bottom at 2,212 meters down. They squeezed through tiny openings to get from one cave to another. Rockfalls and floods waited secretly at every turn. Scientists could develop new medicines from microorganisms found in cave samples. Caves also record ancient life and past climates.
The Mariana Trench, the Pacific Ocean
The Mariana Trench, with the maximum depth of 11,034 meters, is the deepest part of Earth’s surface. Pressure there is intolerable, but creatures like sea cucumbers (海参) still exist. Scientists exploring it can gain deeper insights into how plates move and why earthquakes and volcanoes occur.
The Dead Sea, the Middle East
The Dead Sea is the lowest point on land at about 1,400 feet (about 400 meters) below sea level. It’s nearly ten times saltier than ocean water, so you literally can’t sink in the Dead Sea! Scientists think it could go dry in a few decades. Despite its name, the Dead Sea holds life. A few kinds of algae (藻类) and bacteria love its salty water.
Lake Baikal, Russia
At the depth of 1,642 meters, Lake Baikal is the deepest inland body of water. The Baikal seal is the only known seal that lives in this world’s deepest freshwater lake. Scientists study the lake not only for the solid stuff beneath it that records climate history but because it’s in a zone where a plate is splitting apart, causing earthquakes.
1. What do we know about Veryovkina Cave
A. It was discovered in 2018. B. Its pressure is far from bearable.
C. It is risky to explore. D. Its samples are of little practical value.
2. Where should scientists go to better know earth movement
A. Georgia & Russia. B. Russia & the Pacific Ocean.
C. Georgia & the Pacific Ocean. D. The Middle East & Russia.
3 What do the four places have in common
A. They have some sign of life. B. They are over a thousand meters deep.
C. They are results of climate change. D. They are all below sea level.
【答案】1. C 2. B 3. A
【解析】
【导语】本文是应用文。文章介绍了世界上最深的四个地方。
【1题详解】
细节理解题。根据Veryovkina Cave, Georgia部分中“Rockfalls and floods waited secretly at every turn.(岩崩和洪水暗地里伺机而动)”可知,探索Veryovkina洞穴很危险。故选C。
【2题详解】
细节理解题。根据The Mariana Trench, the Pacific Ocean部分中“Scientists exploring it can gain deeper insights into how plates move and why earthquakes and volcanoes occur.(科学家们探索它可以对板块如何移动以及地震和火山为什么会发生有更深入的了解)”以及Lake Baikal, Russia部分中“Scientists study the lake not only for the solid stuff beneath it that records climate history but because it’s in a zone where a plate is splitting apart, causing earthquakes.(科学家们研究这个湖不仅是因为它下面的固体物质记录了气候历史,还因为它处于一个板块分裂的区域,引发了地震)” 可知,要想更好地了解地壳运动,科学家们可以去马里亚纳海沟和贝加尔湖,即太平洋和俄罗斯。故选B。
【3题详解】
细节理解题。根据Veryovkina Cave, Georgia部分中 “Scientists could develop new medicines from microorganisms found in cave samples.(科学家可以从洞穴样本中发现的微生物中开发出新药)”;The Mariana Trench, the Pacific Ocean部分中“Pressure there is intolerable, but creatures like sea cucumbers (海参) still exist.(那里的压力是无法忍受的,但像海参这样的生物仍然存在)”;The Dead Sea, the Middle East部分中“A few kinds of algae (藻类) and bacteria love its salty water.(一些藻类和细菌喜欢它的咸水)”以及Lake Baikal, Russia部分中“The Baikal seal is the only known seal that lives in this world’s deepest freshwater lake.(贝加尔湖海豹是唯一生活在世界最深淡水湖的已知海豹)”可知,这四个地方都有生命迹象。故选A。
B
Recently we celebrated my grandmother’s 90th birthday. Family members traveled to my hometown to visit her. This was the first time in many years that I had seen so many of them. Though this was an opportunity to see family, many people did not make it. Honestly, living far from hometown, I had missed many family gatherings. But this one made me realize how much I was really missing.
It seemed strange when I was looking at the laces, realizing whom they were and greeting them with open arms. After chatting for a while, we caught up on each other’s news. Several relatives suggested having a family reunion soon if everyone wasn’t so busy. But my grandmother’s generation was much busier, yet still found time to gather. They understood the importance of visiting one another. They knew time is flying and that those you care about most won’t be here forever.
Today, we focus on our careers and raising our kids. Our extended family isn’t the center it once was. Besides, we keep in touch on social media. But what we really miss are the potato salad, the moments of laughter and sudden bursts of excitement when we hug someone we haven’t seen for over 10 years. Although the next get-together is always a year or so away, people aren’t goods and everyone has an expiration(到期)dale.
I left my grandmother’s party with a much better sense of who I am and where I come from. I spent valuable time with people who contributed to who I am today. I had forgotten how much I love them and I was reminded how much I am loved.
4. How did the author feel about missing previous family gatherings
A. Indifferent. B. Sad. C. Regretful. D. Annoyed.
5. What do we know about the author’s grandmother’s generation
A. They were carefree. B. They held family dear.
C. They took time seriously. D. They seldom visited family.
6. What does the author mean by the last sentence in paragraph 3
A. Family reunions mean no fun.
B. All goods don’t have an expiration date.
C. People are always too busy to get together.
D. We should see loved ones more before it’s too late.
7. Why does the author write the text
A. To convince readers to meet friends.
B. To share an interesting family reunion.
C. To stress the value of family gatherings.
D. To compare different generations’ values.
【答案】4. C 5. B 6. D 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者参加了祖母的家庭聚会,在聚会上一家人其乐融融,使作者对家庭聚会的意义有了更为深刻的理解。
【4题详解】
推理判断题。根据第一段“Honestly, living far from hometown, I had missed many family gatherings. But this one made me realize how much I was really missing.(实话说,我因为离家远错过了许多家庭聚会,但这一次让我意识到了我真正地错过了太多东西)”可知,作者对之前错过家庭聚会感到后悔,故选C项。
【5题详解】
推理判断题。根据第三段“But my grandmother’s generation was much busier, yet still found time to gather. They understood the importance of visiting one another. They knew time is flying and that those you care about most won’t be here forever.(但是我的祖母那一代人要忙得多,但是她们仍旧找时间聚会。他们懂得相互看望的重要性。她们懂得时光飞逝,而且你在乎的人不会永远都在)”可推理出,祖母那一代人很珍惜与家人相处的时刻,故选B项。
【6题详解】
推理判断题。根据第三段最后一句“Although the next get-together is always a year or so away, people aren’t goods and everyone has an expiration(到期)dale.(尽管下一次相聚会在左右以后,但是人不是商品而且每个人都有终止日期)”可知,作者要表达的意思是每个家人都会离去,我们应该在家人仍在世的时候,珍惜你爱着的家人,故选D项。
【7题详解】
推理判断题。根据文章最后一段“I left my grandmother’s party with a much better sense of who I am and where I come from.(我离开祖母的家庭聚会后,对于我是谁我从哪里来有了更好的理解)”可知,作者对家庭聚会有了更深刻的理解,写这篇文章意在强调家庭聚会的的重要性,故选C项。
C
“Soon, you’re going to have to move out!” cried my neighbor upon seeing the largest tomato plant known to mankind, or at least known in my neighborhood.
One tiny 9-inch plant, bought for $1.25 in the spring, has already taken over much of my rose bed, covering much of other plants, and is well on its way to the front door.
Roses require a good deal of care, and if it weren't for the pleasure they give, it wouldn't be worth the work. As it is, I have a garden full of sweet-smelling roses for most of the year. bushes must be pruned(剪枝) in early spring, leaving ugly woody branches until the new growth appears a few weeks later. It was the space available(可用的) in the garden that led me into planting just one little tomato plant. A big mistake.
Soil conditions made just perfect for roses turn out to be even more perfect for tomatoes. The daily watering coupled with full sun and regular fertilizing(施肥) have turned the little plant into a tall bush. The cage I placed around it as the plant grew has long since disappeared under the thick leaves.
Now the task I face in harvesting the fruit is twofold; First, I have to find the red ones among the leaves, which means I almost have to stand on my head, and once found I have to reach down and under, pick the tomatoes and withdraw(缩回) my full fist without dropping the prize so dearly won. I found two full-blown white roses completely hidden as I picked tomatoes in June, but they were weak and the leaves already yellow for lack of light.
Here I am faced with a painful small decision: To tear up a wonderful and productive tomato plant that offers up between ten and twenty ripe sweet tomatoes each day or say goodbye to several expensive and treasured roses. Like Scarlett in Gone With the Wind, I'll think about that tomorrow.
8. What are the requirements for the healthy growth of rose
A. A lot of care and the right soil
B. Frequent pruning and fertilizing
C. Tomato plants grown alongside
D. Cages placed around the roots
9. The writer planted the tomato because .
A. it cost only $1.25
B. the soil was just right for it
C. there was room for it in the garden
D. the roses' branches needed to be covered
10. This year the writer's roses were .
A. removed from the rose bed
B. picked along with the tomatoes
C. mostly damaged by too much sunlight
D. largely hidden under the tomato plant
11. By saying "the prize so dearly won" in paragraph 5, the writer wants to .
A. show the difficulty in picking the tomatoes
B. show the hardship of growing the roses
C. express her liking for the roses
D. express her care for the tomatoes
【答案】8. A 9. C 10. D 11. A
【解析】
【分析】这是一篇记叙文。本文叙述了作者因为院里用空地,花了$1.25钱买了一棵西红柿苗,却影响了玫瑰花的成长,玫瑰花被盖在西红柿的苗下,找不着阳光,叶子发黄,并且给自己摘西红柿也带来了麻烦,一棵小小的西红柿竟然带来了这么大的麻烦这是作者没有想到的。
【8题详解】
细节理解题。根据文章第三段“Roses require a good deal of care(玫瑰需要精心照料)”和文章第四段“Soil conditions made just perfect for roses(土壤条件非常适合玫瑰生长)”可知,玫瑰的健康生长需要大量的照料和合适的土壤。故选A。
【9题详解】
细节理解题。根据文章第三段“It was the space available in the garden that led me into planting just one little tomato plant.(园子里的空间让我只种了一株小番茄。)”可知,作者种植西红柿是因为园中有空地用来种植一棵西红柿苗。故选C。
【10题详解】
推理判断题。根据文章第四段“Soil conditions made just perfect for roses turn out to be even more perfect for tomatoes. The daily watering coupled with full sun and regular fertilizing(施肥) have turned the little plant into a tall bush. The cage I placed around it as the plant grew has long since disappeared under the thick leaves.(适合玫瑰生长的土壤条件对番茄来说更完美。每天浇水,加上充足的阳光和定期施肥,这株小植物长成了一棵高大的灌木。当植物生长时,我在它周围放置的笼子早已消失在厚厚的叶子下。)”和文章第五段“I found two full-blown white roses completely hidden as I picked tomatoes in June, but they were weak and the leaves already yellow for lack of light.(六月,我在摘番茄的时候,发现两朵盛开的白玫瑰完全被遮住了,但它们很弱,叶子已经因为缺少阳光而变黄了。)”可推知,今年作者的玫瑰花大部分藏在番茄树下。故选D。
【11题详解】
词句猜测题。根据上文“Now the task I face in harvesting the fruit is twofold; First, I have to find the red ones among the leaves, which means I almost have to stand on my head, and once found I have to reach down and under(现在我在收获果实时面临着双重的任务;首先,我必须在树叶中找到红色的,这意味着我几乎要倒立起来,一旦找到,我就必须向下伸手)”可知,作者想要表明摘西红柿很困难。故选A。
D
Commercial airlines alone contribute around 3 percent of total global carbon emissions. But the industry is actively looking for green solutions in the form of sustainable (可持续发展的) airline fuel, and in one case, that fuel may have had a previous life as your household food waste. In a study released this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers detail a method of transforming food waste into sustainable airline fuel.
Biomass (生物质), such as animal and food waste, can be transformed into biofuels, which are renewable liquid fuels made from organic matter. Derek Vardon, a senior research engineer at the National Renewable Energy Laboratory (NREL), says that their fuel worked as a mixture of 90 percent conventional petrol airline fuel and 10 percent alternative airline fuel required by the industry currently. They also show they could push it to a 70/30 mixture with more time and testing available.
Major companies are eager to participate in sustainable airline fuel because some sustainable solutions, such as battery-operated commercial planes, just aren’t possible yet with current battery technology. A battery-powered plane would be too heavy to fly long distances, so fuel that works in the same way as the fuel we have is a simpler way to trade out emission-heavy fossil fuels.
Vardon says that because the wet waste used in the process would normally go to a landfill (垃圾填埋场) and break down to release greenhouse gases, the process of making and using sustainable airline fuel could actually have a negative carbon footprint when scaled up.
Commercial airlines are also on board to find an affordable and sustainable solution to the carbon-intensive process of air travel. Airlines are looking to hit aggressive sustainability goals by 2050, including decreasing net carbon dioxide emissions by 50 percent.
12. Which of the following is used for sustainable airline power
A. Biomass. B. Liquid fuel
C. Battery power. D. Fossil fuel.
13. Why are commercial planes still fuel-powered
A. Biofuel proves less costly and easier to produce.
B. It’s convenient to create the proper fuel mixture.
C Biofuel is environmentally friendly and sustainable.
D. Fuel-powered planes are likely to travel lighter and farther.
14. What does the underlined phrase “on board” in the last paragraph refer to
A. Taking off. B. Participating in.
C. Holding a meeting. D. Appearing on stage.
15. Which can be a suitable title for the text
A. Alternative Energy to Fossil Fuel.
B. How to Get Fossil Fuel Sustainable.
C. Changing Food Waste into Airplane Fuel.
D. How to Decrease Carbon Dioxide Emissions.
【答案】12. A 13. D 14. B 15. C
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章主要介绍了在本周发表在《美国国家科学院院刊》上的一项研究:将食物垃圾转化为可持续航空燃料,该燃料有望给未来客机带来动力。
【12题详解】
细节理解题。根据第一段最后一句“In a study released this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers detail a method of transforming food waste into sustainable airline fuel.( 在本周发表在《美国国家科学院院刊》上的一项研究中,研究人员详细介绍了一种将食物垃圾转化为可持续航空燃料的方法。)”和第二段第一句“Biomass(生物质), such as animal and food waste, can be transformed into biofuels, which are renewable liquid fuels made from organic matter. (生物质,如动物和食物垃圾,可以转化为生物燃料,这是一种由有机物制成的可再生液体燃料。)”可知,生物质可以被转化为航空燃料。故选A项。
【13题详解】
推理判断题。根据第三段最后一句“A battery-powered plane would be too heavy to fly long distances, so fuel that works in the same way as the fuel we have is a simpler way to trade out emission-heavy fossil fuels.( 电池驱动的飞机太重,无法飞很远的距离,因此,与我们现有的燃料工作原理相同的燃料,是一种更简单的方式,可以取代高排放的化石燃料。)”可知目前飞机仍然是燃料驱动的原因是,与电池驱动相比,燃料驱动的飞机更加轻便、飞得更远。故选D项。
【14题详解】
词义猜测题。根据最后一段最后一句“ Airlines are looking to hit aggressive sustainability goals by 2050, including decreasing net carbon dioxide emissions by 50 percent.(航空公司希望在2050年前达到积极的可持续发展目标,包括将二氧化碳净排放量减少50%。)”可知划线单词意为“(商业航空公司也)参与(寻找一种负担得、可起的持续的解决方案)”,on board意为“参与”。故选B项。
【15题详解】
主旨大意题。根据第一段最后一句“In a study released this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers detail a method of transforming food waste into sustainable airline fuel.(在本周发表在《美国国家科学院院刊》上的一项研究中,研究人员详细介绍了一种将食物垃圾转化为可持续航空燃料的方法。)”结合全文可知,文章主要讲述了研究人员正在努力将食物垃圾转化为可持续的航空燃料。所以C项“Changing Food Waste into Airplane Fuel.(把食物垃圾变成飞机燃料)”作标题能概括全文主旨。故选C项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It can be hard to be enthusiastic about your job after you’ve been at it for a while. This doesn’t necessarily mean you need a new job. There are so many different things you can try to help make your present job feel a little more exciting.
Change your routine. ___16___ The first thing in the morning for you to do is to check your emails. Do you think you really need to do so Is there a reason why teams always meet at a certain time Start by questioning the way you’ve gotten used to doing things. ___17___
Don’t be serious with yourself. It’s important to take your work seriously, but that doesn’t mean you have to take yourself too seriously. Happiness matters. ___18___ So, allow yourself to have some laughs and some fun with friends at work from time to time.
Take a vacation. Just because you feel bored at work, that doesn’t mean you aren’t also super busy and maybe even stressed. Routine tasks can be both dull and stressful. Stress and tension can affect feelings. ___19___ Maybe you’d feel less bored at work after having a bit of time to relax yourself.
___20___ A really effective way to add a little freshness to your life is to devote yourself to learning something new every day. It doesn’t have to be something big, or something hard. You could just watch a Ted Talk video about a topic that interests you, for example. It doesn’t even have to relate directly to your job. Just learning one new thing each day should help bring a little excitement to your routine.
A. Then, change it up a bit.
B. Learn something new every day.
C. And, it’s important to have fun at work.
D. Make more friends while working hard.
E. Maybe a vacation would do you some good.
F. You don’t have to quit your old job to learn something difficult.
G. One of the first steps toward shaking things up is to look at your daily pattern.
【答案】16. G 17. A 18. C 19. E 20. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在工作一段时间后,人们很难再对工作充满热情。但是这并不一定意味着需要一份新工作,作者介绍了很多不同的方法使我们对工作更有激情。
【16题详解】
根据段首句“Change your routine.(改变你的日常生活)”可知,本段主要内容围绕着每日日常生活。再根据下文“The first thing in the morning for you to do is to check your emails. Do you think you really need to do so Is there a reason why teams always meet at a certain time Start by questioning the way you’ve gotten used to doing things.(早晨你做的第一件事是检查你的电子邮件。你认为你真的需要这样做吗?团队总是在特定的时间会面,这有什么原因吗?从质疑你习惯做事的方式开始)”可知,文章认为需要审视自己的每日日常。选项G“One of the first steps toward shaking things up is to look at your daily pattern.(改变现状的第一步就是看看你的日常生活模式)”与上下文一致。故选G。
【17题详解】
根据段首句“Change your routine.(改变你的日常生活)”以及空前“Start by questioning the way you’ve gotten used to doing things.(从质疑你习惯做事的方式开始)”可知,上文希望读者能够考虑之后稍作改变。选项A“Then, change it up a bit. (那么,稍微改变一下)”符合文意。故选A。
【18题详解】
根据上文“It’s important to take your work seriously, but that doesn’t mean you have to take yourself too seriously. Happiness matters.(认真对待你的工作是很重要的,但这并不意味着你要太认真对待自己。幸福很重要)”以及下文“So, allow yourself to have some laughs and some fun with friends at work from time to time. (所以,允许自己在工作中时不时地和朋友们一起开怀大笑)”可知,作者认为享受乐趣也很重要。选项C“And, it’s important to have fun at work. (而且,在工作中享受乐趣很重要)”与上下文内容一致。故选C。
【19题详解】
根据段首句“Take a vacation. (去度个假)”可知,作者建议在工作之余去度假。空后“Maybe you’d feel less bored at work after having a bit of time to relax yourself. (也许在有一点时间放松自己之后,你工作时就不会那么无聊了)”推知,空处指出度假是一件让人放松的事情。选项E“Maybe a vacation would do you some good. (也许度假会对你有好处)”提议读者放个假,与下文内容一致。故选E。
【20题详解】
空处为段首句,为本段中心句。根据下文“A really effective way to add a little freshness to your life is to devote yourself to learning something new every day. It doesn’t have to be something big, or something hard. You could just watch a Ted Talk video about a topic that interests you, for example. It doesn’t even have to relate directly to your job. Just learning one new thing each day should help bring a little excitement to your routine. (给你的生活增添一点新鲜感的一个真正有效的方法是每天致力于学习一些新东西。不一定是什么大事,也不一定是什么难事。例如,你可以看一个关于你感兴趣的话题的Ted Talk视频。它甚至不必与你的工作直接相关。每天只学一件新东西就能给你的日常生活带来一点兴奋)”可知,本段主要内容为,每天学点新东西。选项B“Learn something new every day. (每天学点新东西)”与下文内容一致。故选B。
第三部分:语言运用(共两节,满分30分/
第一节:(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Perhaps you’ve heard the old saying “curiosity killed the cat.” It’s a phrase that’s often used to ____21____
People — especially children — not to ask too many questions. Yet it’s widely agreed that ____22____ actually makes learning more enjoyable and effective. ____23____, research has shown that curiosity is just as important as intelligence in ____24____ how well students do in school.
Curiosity also ____25____ us to embrace unfamiliar circumstances, brings excitement into our lives, and opens up new possibilities. Being curious requires us to be both humble enough to know we don't have all the answers, and confident enough to ____26____ it. Asking the questions that help us ____27____ the gap between what we already know and what we'd like to know can lead us to make unexpected discoveries.
In science, basic curiosity-driven research — conducted without pressure to produce immediate practical results — can have ____28____ and incredibly important benefits. ____29____, one day in 1831, Michael Faraday was playing around with a coil (线圈) and a magnet (磁铁)_____30_____ he suddenly saw how he could generate an electrical current. At first, it wasn't clear what use this would have, but it actually made _____31_____ available for use in technology, and so changed the world.
Unsurprisingly, there are chemical and evolutionary theories to _____32_____ why humans are such curious creatures. When we become curious, our brains _____33_____ a chemical called dopamine (多巴胺), which makes the process of learning more pleasurable and improves memory. It is still not known why learning gives us such _____34_____, but one theory is that we may have developed a basic need to fight uncertainty — the more we understand about the world around us, the more likely we are to _____35_____ its many dangers!
21. A. warn B. scold C. beg D. order
22. A. creativity B. intelligence C. curiosity D. imagination
23. A. As a result B. In turn C. In addition D. In fact
24. A. checking B. determining C. discovering D. describing
25. A. allows B. requires C. convinces D. reminds
26. A. know B. deny C. admit D. report
27. A. cover B. bridge C. widen D. identify
28. A. unfamiliar B. unnecessary C. unexpected D. uncertain
29. A. For example B. In return C. For one thing D. On the other hand
30. A. then B. as C. while D. when
31. A. coil B. electricity C. magnet D. energy
32. A. prove B. indicate C. explain D. understand
33. A. release B. reduce C. reproduce D. refresh
34. A. comfort B. pleasure C. excitement D. thrill
35. A. cause B. ignore C. face D. survive
【答案】21. A 22. C 23. D 24. B 25. A 26. C 27. B 28. C 29. A 30. D 31. B 32. C 33. A 34. B 35. D
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要分析了人类好奇心的作用以及根源。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:这是一个习语,常被用来警告人们,特别是孩子,不要问太多的问题。A. warn警告;B. scold责备;C. beg恳求;D. order命令。根据下文“People — especially children — not to ask too many questions.(人们——特别是孩子——不要问太多的问题)”可知,这是对人们,特别是对孩子的警告。故选A。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:然而,好奇心能让学习变得愉快和高效,这一点被公认。A.creativity创造性;B.intelligence智力;C. curiosity好奇心;D. imagination想象力。根据下文“research has shown that curiosity is just as important as intelligence in 4 how well students do in school.(研究表明在决定学生学业方面,好奇心和智力一样重要)”可知,这里在说好奇心的好处。故选C。
【23题详解】
考查介词短语辨析。句意:事实上,研究表明在决定学生学业方面,好奇心和智力一样重要。A. As a result 因此;B. In turn依次,轮流;C. In addition此外;D. In fact事实上。根据“research has shown that”可知,研究已经表明好奇心的重要性。因此表达:事实上。故选D。
【24题详解】
考查动词词义辨析。句意:事实上,研究表明在决定学生学业方面,好奇心和智力一样重要。A. checking检查;B. determining决定;C.discovering发现;D. describing描绘。根据上句“curiosity is just as important as intelligence”可知,好奇心和智力在决定学生学业方面同样重要。故选B。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:好奇心也允许我们欣然接受不熟悉的环境,给生活带来兴奋,打开新的可能性。A. allows允许;B. requires要求;C. convinces信服;D. reminds提醒。根据语境可知,此处讲好奇心允许做的一些事情。故选A。
【26题详解】
考查动词词义辨析。句意:好奇要求我们要有足够的谦虚知道我们并非了解一切,要有充足的信心去承认这一点。A. know知道;B. deny否认;C. admit承认;D. report报道。根据“Being curious requires us to be both humble enough to know we don't have all the answers(好奇要求我们要有足够的谦虚知道我们并非了解一切)”可知,我们要承认自己的不足。故选C。
【27题详解】
考查动词词义辨析。句意:问问题能帮助我们在已知和未知之间架起一座桥梁,可以让我们有意外发现。A. cover覆盖;B. bridge架起桥梁;C. widen加宽;D. identify证明。根据“the gap between what we already know and what we'd like to know”可知,要在已知和未知之间架起一座桥梁。故选B。
【28题详解】
考查形容词词义辨析。句意:在科学领域,基本的好奇心驱动的研究——在没有产生直接实际结果的压力下进行——可以带来意想不到的、难以置信的重要好处。A. unfamiliar不熟悉的;B. unnecessary没必要的;C. unexpected没料到的;D. uncertain不确定的。根据“incredibly(难以置信地)”可知,空格处表达的意思和incredibly 相近。故选C。
【29题详解】
考查介词短语辨析。句意:例如,在1831年的一天,Michael Faraday正在玩线圈和磁铁,突然他看见他怎样产生电流。A. For example例如;B. In return作为回报;C. For one thing一方面;D. On the other hand另一方面。根据下文“one day in 1831”可知,此处在举例子。故选A。
【30题详解】
考查连接词词义辨析。句意:例如,在1831年的一天,Michael Faraday正在玩线圈和磁铁,突然他看见他怎样产生电流。A. then然后;B. as当……时候;C. while同时;D. when当……时候。固定句型was doing sth when...(正在做某事突然……)。故选D。
【31题详解】
考查名词词义辨析。句意:起初,这有什么用处不清楚。但是这让电可以被应用于技术,因此改变了世界。A. coil线圈;B. electricity电;C. magnet磁铁;D. energy能量。根据上句“how he could generate an electrical current.”可知,他能知道怎样产生电流。故选B。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:不令人惊奇的是,化学和进化论可以解释人类为什么那么好奇。 A. prove证明;B. indicate暗示;C. explain解释;D. understand理解。根据“why humans are such curious creatures.(为什么人类是这么好奇的生物)”可知,空格处解释原因。故选C。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:当我们感到好奇时,我们的大脑释放一种被叫做多巴胺的物质,这让学习变得愉快和提高记忆。A. release释放;B. reduce减少;C. reproduce重新生产;D. refresh恢复。根据生理学可知,多巴胺是大脑释放出的一种物质。故选A。
【34题详解】
考查名词词义辨析。句意:为什么学习给我们带来乐趣,这一点仍旧不清楚。A. comfort安慰;B. pleasure乐趣;C. excitement兴奋;D. thrill激动。根据上句“which makes the process of learning more pleasurable and improves memory. (这让学习变得愉快和提高记忆)”可知,多巴胺可以让人愉悦。故选B。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意:我们对周围的世界了解越多,我们就越有可能从危险中幸存下来。A. cause引起;B. ignore忽略;C. face面对;D. survive幸存。根据下文“its many dangers”可知,认知世界有助于我们从危险中幸存下来。故选D。
第II卷:非选择题部分
第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Besides words, we use-body language to express our thoughts and opinions in our interaction with other people. We can lean a lot about ___36___ people are thinking by watching their body language.
Body language ___37___ (vary) from culture to culture. It is crucial ___38___ (use) body language in a way that is appropriate to the culture ___39___ you are. For example, making eye contact-looking into someone’s eyes--in some countries is a way to display interest. In other countries, ___40___ contrast, eye contact is not always approved of.
The gesture for “ok” has different meanings in different cultures. In Japan,“Ok” means money, while in France, it means zero. Even the gestures we use for “yes” and “no” differ around the world. In many countries, ___41___ (shake) one’s head means “no”, and nodding means “yes”. By ___42___ (compare), in Bulgaria and southern Albania, the gestures have the opposite meaning. There are also differences in how we touch each other, how close we stand to someone we ___43___ (talk) to, and how we act when we meet or part. Some gestures seem to have the ___44___ (identify) meaning everywhere. Some body language has many different uses. Perhaps the ____45____ (good) example is smiling.
【答案】36. what
37. varies 38. to use
39. where 40. by
41. shaking
42. comparison
43. are talking
44. identical
45. best
【解析】
【导语】这是一篇说明文。文章介绍了肢体语言的文化异同。
【36题详解】
考查宾语从句。句意:我们可以通过观察人们的肢体语言来了解他们在想什么。分析可知,此处引导宾语从句,从句中缺少宾语,应用连接代词what引导,指代事物。故填what。
【37题详解】
考查动词时态。句意:肢体语言因文化而异。本句描述客观事实,用一般现在时。主语是第三人称单数,主谓一致,故填varies。
38题详解】
考查非谓语动词。句意:以适合你所在文化的方式使用肢体语言是至关重要的。分析可知,此处为“it+be+形容词+动词不定式”句型,应用不定式作真正主语。故填to use。
【39题详解】
考查定语从句。句意:同上。分析可知,此处引导限制性定语从句,先行词为culture,根据句意,应用关系副词where引导从句,作表语,表地点。故填where。
【40题详解】
考查介词。句意:相比之下,在其他国家,眼神交流并不总是被认可的。by contrast“相比之下”是固定搭配。故填by。
【41题详解】
考查非谓语动词。句意:在许多国家,摇头表示“不”,点头表示“是”。此处应用动名词作主语,表示经常性、习惯性的动作。故填shaking。
【42题详解】
考查名词。句意:相比之下,在保加利亚和阿尔巴尼亚南部,这些手势的意思正好相反。介词后应用其名词comparison(不可数)作宾语。故填comparison。
【43题详解】
考查动词时态。句意:在我们如何触摸对方、与谈话对象站得有多近、见面或分手时的行为等方面也存在差异。根据前后文句意可知,此处应用现在进行时,表示正在进行的动作,“正在进行交谈”。故填are talking。
【44题详解】
考查形容词。句意:有些手势似乎在任何地方都有相同的含义。修饰名词应用其形容词。故填identical。
【45题详解】
考查形容词最高级。句意:也许最好的例子就是微笑。根据句意和定冠词the可知,此处应用其最高级作定语,修饰名词。故填best。
第四部分:写作(共两节,满分40分)
第一节:(满分15分)
46. 假如你是学生李华,你向网站负责人Mr.Smith申请刊登在该网站关于暑假家庭护工(caregiver)的工作。请你写一封申请信,内容包括:
1. 写信目的;
2. 个人优势;
3. 表达愿望。
注意:
1. 写作词数应为80-100之间;
2. 请在答题卡的相应位置作答。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
Dear Mr. Smith,
I am writing to apply for the job advertised on . I believe l am a good/qualified candidate for the job. (I believe I am the right person for the job)
While I have not worked as a caregiver before, I have a lot of experience helping my father, who uses a wheelchair, get in and out of the car. What is more, I am not a bad cook and would be happy to clean the house. I am a friendly person who gets along well with people (I have a pleasant personality). I am hard-working and enthusiastic, and I am sure that I would bring these qualities to the job. I would say I am a fast learner.
I would appreciate it if you could take my application into consideration. I look forward to hearing from you soon.
Sincerely,
Li Hua
【解析】
【分析】本篇书面表达属于应用文,要求假如你是学生李华,你向网站负责人Mr.Smith申请刊登在该网站关于暑假家庭护工(caregiver)的工作。请你写一封申请信。
【详解】1.词汇积累
此外:What is more→besides
友好的:friendly→amicable
勤劳的:hard-working→diligent
期盼:look forward to→expect
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:What is more, I am not a bad cook and would be happy to clean the house.
拓展句:What is more, I am not a bad cook and would be happy to clean the house, which helps me to be competent in this job.
【点睛】[高分句型1] While I have not worked as a caregiver before, I have a lot of experience helping my father, who uses a wheelchair, get in and out of the car. (运用了who引导的定语从句)
[高分句型2] I am hard-working and enthusiastic, and I am sure that I would bring these qualities to the job. (运用了that引导的宾语从句)
第二节:(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When school was over, the day was fading and it started to drizzle(毛毛雨). I stood at the school gate, with a loaded backpack on my shoulders. It was Friday again: a weekend of joy with unlimited sleeping hours and dinner courses specially made to my taste, a weekend at home. I waved goodbye to my friends as they jumped into their fathers’ warm and comfortable cars. Curiously, this gave rise to a disturbing feeling in me. It was not exactly what they called jealousy, but something like dismay(沮丧). I knew all I could expect was an old bike Mom would ride along on, with the badly-oiled chain creaking(嘎吱作响) against the wheel to announce her arrival.
Every Friday when Mom came to pick me up for the weekend, it was a moment full of great expectation and great unease. I always felt my face burning as we rode our way in and out of the numerous cars and saw my friends’ faces sticking out of the car windows. It was like stepping into a ballroom with beautifully dressed ladies and finding yourself in a smelly T-shirt.
To tell you the truth, Mom is quite a headache once in a while. She just looks a homely middle-aged housewife. Being a practitioner of DIY, she knits most of my sweaters, chiefly in old styles. Whenever caught by some curious classmates asking what brand my sweaters are, I’d force a smile and reply in a half joking manner: homemade.
I couldn’t remember when I started to find her such an embarrassment. As a little boy, I relied on her so much. She had been working at home, cooking in the kitchen, knitting by the lamp or riding across town to buy me a book I badly needed. It had always been much fun riding with mom. But just now there seemed to be something standing between us, something that made her so strange to me and me to her.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Today she showed up in a raincoat.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mom tried to cover me with the back of the raincoat again as a storm set in.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】 Today she showed up in a raincoat. Seeing her standing in the heavy rain with all the body wet, I finally could not control myself and shouted at her, “Why do you look so flustered I don’t need you to take me home. I feel ashamed to have a mother like you!” Suddenly, Mom was shocked and silent. Maybe, she had never thought that I would have that feeling of her appearance and our home condition. She said nothing and just covered the raincoat on me. I pushed it away wildly.
Mom tried to cover me with the back of the raincoat again as a storm set in. With a smile, she said, “Dear son, I’m trying my best to earn our living, and I’m sure that if we work harder, we will get whatever we want in the future.” Hearing her words, I felt embarrassed. I thought of the time when she knitted in the deep night and cooked for me in the early morning. Yes, she had always been doing whatever she could to make me live well. But I was still unsatisfied. I had known that if I wanted to get what others had, I should spare no efforts to study hard and get it by myself.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,主要讲述作者在同学们都是被爸爸们的汽车接回家的时候,他的妈妈却是骑着破旧自行车来接他,这让他感到很丢人,但一个大雨天的经历让作者认识到了自己的错误。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“今天,她穿着雨衣出现了。”可知,第一段可描写作者在看到他的妈妈穿着雨衣出现在学校门口的时候的反应。
②由第二段首句内容“暴风雨来临时,妈妈又试图用雨衣背面盖住我。”可知,第二段可描写作者在和妈妈交流之后,终于认识到了妈妈的辛苦,并且下定决心要通过自己的努力获得他想要的生活。
2.续写线索:看到妈妈——生气——朝妈妈吼叫——妈妈说话——认识到错误
3.词汇积累
行为类
①尽全力做某事:try one’s best to do/ spare no efforts to do/do whatever one can to do
②谋生:earn our living/ make our living
③做饭:cook/make food
情绪类
①羞愧的:ashamed/abashed
②震惊的:shocked/surprised
【点睛】【高分句型1】Maybe, she had never thought that I would have that feeling of her appearance and our home condition.(由that引导的宾语从句)
【高分句型2】I’m sure that if we work harder, we will get whatever we want in the future.(由that引导的宾语从句、if引导的条件状语从句和whatever引导的宾语从句)
【高分句型3】I thought of the time when she knitted in the deep night and cooked for me in the early morning.(由when引导的定语从句)
【高分句型4】Yes, she had always been doing whatever she could to make me live well.(由whatever引导的宾语从句)
【高分句型5】I had known that if I wanted to get what others had, I should spare no efforts to study hard and get it by myself.(由that引导的宾语从句、if引导的条件状语从句和what引导的宾语从句)
听力答案:1-5BBACB 6-10CACBA 11-15ACCAA 16-20BCBAA诸暨市草塔中学2022-2023学年高二上学期期中考试
英语试题
第I卷:选择题部分
第一部分听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题申所的A、B、C二个选项中选出最佳选项,
并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有少钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍,
1.Where will the man sit
A.Next to the woman.
B.Behind the woman.
C.Next to the woman’s friend.
2.How much does one ticket cost
A.$20. B.$40. C.$80.
3.What will the man do this Tuesday
A.Deliver a speech.
B.Meet his lawyer.
C.Hold a conference.
4.What can be inferred about the girl
A. She was ill in bed.
B.She passed the exam.
C.She is telling a lie.
5.What would the woman like to do with the package
A.Wrap it by herself.
B.Have it delivered.
C.Take it with her.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白,每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
下面一段对话,回答第6和第7两个小题,
6.What is most probably the woman
A.A mechanic.
B.A saleswoman.
C.A student.
7.What will the woman do next
A.Ask Jim for help.
B.Use the man’s laptop.
C.Buy a new computer.
听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。
8.Where was the woman born
A.In America.
B.In Britain.
C.In Argentina.
9 What are the speakers probably doing
A.Catching up with each other.
B.Having a job interview.
C.Talking about travel experiences.
听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。
10.What’s the relationship between the speakers
A.Teacher and student.
B.TV host and guest.
C.Classmates.
11.What language is the woman studying now
A.Spanish. B.French. C.English.
12.What helped the woman most in learning foreign languages
A.Listening to the radio.
B.Studying in the university.
C.Traveling in these countries.
听下面一段对话,回答第13至第16四个小题,
13.How does the man feel about flying
A.Excited. B.Bored. C.Scared.
14.Who has a driver’s license
A.The man.
B.The woman.
C.Neither of the speakers.
15.What does the woman say about traveling by bus
A.It’s unpleasant and inconvenient.
B It’s great to see the scenery.
C.It’s exciting to meet other passengers.
6.What means of transportation will the speakers take to get to Georgia
A.The plane. B.The train. C.The car.
下面一段独白,回答第17至第20四个小题,
17.What was the speaker’s feeling this morning
A.Excited. B.Tired. C.Nervous.
18.When did the 100-meter freestyle begin
A.At 8:00. B.At 8:30. C.At 9:10.
19.What was the speaker a little disappointed at
A The result of her competition
B.Other swimmers’ behaviors.
C.The judge’s instructions.
20.What was the score of the speaker’s team
A. 47 points. B.50 points. C.53 points.
第二部分阅读(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
Depths of our Earth hold great wonders. Below we explore four deepest places on Earth.
Veryovkina Cave, Georgia
Its entrance is located 2,285 meters above sea level. In 2018, scientists reached its bottom at 2,212 meters down. They squeezed through tiny openings to get from one cave to another. Rockfalls and floods waited secretly at every turn. Scientists could develop new medicines from microorganisms found in cave samples. Caves also record ancient life and past climates.
The Mariana Trench, the Pacific Ocean
The Mariana Trench, with the maximum depth of 11,034 meters, is the deepest part of Earth’s surface. Pressure there is intolerable, but creatures like sea cucumbers (海参) still exist. Scientists exploring it can gain deeper insights into how plates move and why earthquakes and volcanoes occur.
The Dead Sea, the Middle East
The Dead Sea is the lowest point on land at about 1,400 feet (about 400 meters) below sea level. It’s nearly ten times saltier than ocean water, so you literally can’t sink in the Dead Sea! Scientists think it could go dry in a few decades. Despite its name, the Dead Sea holds life. A few kinds of algae (藻类) and bacteria love its salty water.
Lake Baikal, Russia
At the depth of 1,642 meters, Lake Baikal is the deepest inland body of water. The Baikal seal is the only known seal that lives in this world’s deepest freshwater lake. Scientists study the lake not only for the solid stuff beneath it that records climate history but because it’s in a zone where a plate is splitting apart, causing earthquakes.
1. What do we know about Veryovkina Cave
A. It was discovered in 2018. B. Its pressure is far from bearable.
C. It is risky to explore. D. Its samples are of little practical value.
2. Where should scientists go to better know earth movement
A. Georgia & Russia. B. Russia & the Pacific Ocean.
C. Georgia & the Pacific Ocean. D. The Middle East & Russia.
3. What do the four places have in common
A. They have some sign of life. B. They are over a thousand meters deep.
C. They are results of climate change. D. They are all below sea level.
B
Recently we celebrated my grandmother’s 90th birthday. Family members traveled to my hometown to visit her. This was the first time in many years that I had seen so many of them. Though this was an opportunity to see family, many people did not make it. Honestly, living far from hometown, I had missed many family gatherings. But this one made me realize how much I was really missing.
It seemed strange when I was looking at the laces, realizing whom they were and greeting them with open arms. After chatting for a while, we caught up on each other’s news. Several relatives suggested having a family reunion soon if everyone wasn’t so busy. But my grandmother’s generation was much busier, yet still found time to gather. They understood the importance of visiting one another. They knew time is flying and that those you care about most won’t be here forever.
Today, we focus on our careers and raising our kids. Our extended family isn’t the center it once was. Besides, we keep in touch on social media. But what we really miss are the potato salad, the moments of laughter and sudden bursts of excitement when we hug someone we haven’t seen for over 10 years. Although the next get-together is always a year or so away, people aren’t goods and everyone has an expiration(到期)dale.
I left my grandmother’s party with a much better sense of who I am and where I come from. I spent valuable time with people who contributed to who I am today. I had forgotten how much I love them and I was reminded how much I am loved.
4. How did the author feel about missing previous family gatherings
A. Indifferent. B. Sad. C. Regretful. D. Annoyed.
5. What do we know about the author’s grandmother’s generation
A. They were carefree. B. They held family dear.
C. They took time seriously. D. They seldom visited family.
6. What does the author mean by the last sentence in paragraph 3
A Family reunions mean no fun.
B. All goods don’t have an expiration date.
C. People are always too busy to get together.
D. We should see loved ones more before it’s too late.
7. Why does the author write the text
A. To convince readers to meet friends.
B. To share an interesting family reunion.
C. To stress the value of family gatherings.
D. To compare different generations’ values.
C
“Soon, you’re going to have to move out!” cried my neighbor upon seeing the largest tomato plant known to mankind, or at least known in my neighborhood.
One tiny 9-inch plant, bought for $1.25 in the spring, has already taken over much of my rose bed, covering much of other plants, and is well on its way to the front door.
Roses require a good deal of care, and if it weren't for the pleasure they give, it wouldn't be worth the work. As it is, I have a garden full of sweet-smelling roses for most of the year. bushes must be pruned(剪枝) in early spring, leaving ugly woody branches until the new growth appears a few weeks later. It was the space available(可用的) in the garden that led me into planting just one little tomato plant. A big mistake.
Soil conditions made just perfect for roses turn out to be even more perfect for tomatoes. The daily watering coupled with full sun and regular fertilizing(施肥) have turned the little plant into a tall bush. The cage I placed around it as the plant grew has long since disappeared under the thick leaves.
Now the task I face in harvesting the fruit is twofold; First, I have to find the red ones among the leaves, which means I almost have to stand on my head, and once found I have to reach down and under, pick the tomatoes and withdraw(缩回) my full fist without dropping the prize so dearly won. I found two full-blown white roses completely hidden as I picked tomatoes in June, but they were weak and the leaves already yellow for lack of light.
Here I am faced with a painful small decision: To tear up a wonderful and productive tomato plant that offers up between ten and twenty ripe sweet tomatoes each day or say goodbye to several expensive and treasured roses. Like Scarlett in Gone With the Wind, I'll think about that tomorrow.
8. What are the requirements for the healthy growth of rose
A. A lot of care and the right soil
B. Frequent pruning and fertilizing
C. Tomato plants grown alongside
D. Cages placed around the roots
9. The writer planted the tomato because .
A. it cost only $1.25
B. the soil was just right for it
C. there was room for it in the garden
D. the roses' branches needed to be covered
10. This year the writer's roses were .
A. removed from the rose bed
B. picked along with the tomatoes
C. mostly damaged by too much sunlight
D. largely hidden under the tomato plant
11. By saying "the prize so dearly won" in paragraph 5, the writer wants to .
A. show the difficulty in picking the tomatoes
B. show the hardship of growing the roses
C. express her liking for the roses
D. express her care for the tomatoes
D
Commercial airlines alone contribute around 3 percent of total global carbon emissions. But the industry is actively looking for green solutions in the form of sustainable (可持续发展) airline fuel, and in one case, that fuel may have had a previous life as your household food waste. In a study released this week in the Proceedings of the National Academy of Sciences, researchers detail a method of transforming food waste into sustainable airline fuel.
Biomass (生物质), such as animal and food waste, can be transformed into biofuels, which are renewable liquid fuels made from organic matter. Derek Vardon, a senior research engineer at the National Renewable Energy Laboratory (NREL), says that their fuel worked as a mixture of 90 percent conventional petrol airline fuel and 10 percent alternative airline fuel required by the industry currently. They also show they could push it to a 70/30 mixture with more time and testing available.
Major companies are eager to participate in sustainable airline fuel because some sustainable solutions, such as battery-operated commercial planes, just aren’t possible yet with current battery technology. A battery-powered plane would be too heavy to fly long distances, so fuel that works in the same way as the fuel we have is a simpler way to trade out emission-heavy fossil fuels.
Vardon says that because the wet waste used in the process would normally go to a landfill (垃圾填埋场) and break down to release greenhouse gases, the process of making and using sustainable airline fuel could actually have a negative carbon footprint when scaled up.
Commercial airlines are also on board to find an affordable and sustainable solution to the carbon-intensive process of air travel. Airlines are looking to hit aggressive sustainability goals by 2050 including decreasing net carbon dioxide emissions by 50 percent.
12 Which of the following is used for sustainable airline power
A. Biomass. B. Liquid fuel
C. Battery power. D. Fossil fuel.
13. Why are commercial planes still fuel-powered
A. Biofuel proves less costly and easier to produce.
B. It’s convenient to create the proper fuel mixture.
C. Biofuel is environmentally friendly and sustainable.
D. Fuel-powered planes are likely to travel lighter and farther.
14. What does the underlined phrase “on board” in the last paragraph refer to
A. Taking off. B. Participating in.
C. Holding a meeting. D. Appearing on stage.
15. Which can be a suitable title for the text
A. Alternative Energy to Fossil Fuel.
B. How to Get Fossil Fuel Sustainable.
C. Changing Food Waste into Airplane Fuel.
D. How to Decrease Carbon Dioxide Emissions.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
It can be hard to be enthusiastic about your job after you’ve been at it for a while. This doesn’t necessarily mean you need a new job. There are so many different things you can try to help make your present job feel a little more exciting.
Change your routine. ___16___ The first thing in the morning for you to do is to check your emails. Do you think you really need to do so Is there a reason why teams always meet at a certain time Start by questioning the way you’ve gotten used to doing things. ___17___
Don’t be serious with yourself. It’s important to take your work seriously, but that doesn’t mean you have to take yourself too seriously. Happiness matters. ___18___ So, allow yourself to have some laughs and some fun with friends at work from time to time.
Take a vacation. Just because you feel bored at work, that doesn’t mean you aren’t also super busy and maybe even stressed. Routine tasks can be both dull and stressful. Stress and tension can affect feelings. ___19___ Maybe you’d feel less bored at work after having a bit of time to relax yourself.
___20___ A really effective way to add a little freshness to your life is to devote yourself to learning something new every day. It doesn’t have to be something big, or something hard. You could just watch a Ted Talk video about a topic that interests you, for example. It doesn’t even have to relate directly to your job. Just learning one new thing each day should help bring a little excitement to your routine.
A. Then, change it up a bit.
B. Learn something new every day.
C. And, it’s important to have fun at work.
D. Make more friends while working hard.
E. Maybe a vacation would do you some good.
F. You don’t have to quit your old job to learn something difficult.
G. One of the first steps toward shaking things up is to look at your daily pattern.
第三部分:语言运用(共两节,满分30分/
第一节:(共15小题:每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Perhaps you’ve heard the old saying “curiosity killed the cat.” It’s a phrase that’s often used to ____21____
People — especially children — not to ask too many questions. Yet it’s widely agreed that ____22____ actually makes learning more enjoyable and effective. ____23____, research has shown that curiosity is just as important as intelligence in ____24____ how well students do in school.
Curiosity also ____25____ us to embrace unfamiliar circumstances, brings excitement into our lives, and opens up new possibilities. Being curious requires us to be both humble enough to know we don't have all the answers, and confident enough to ____26____ it. Asking the questions that help us ____27____ the gap between what we already know and what we'd like to know can lead us to make unexpected discoveries.
In science, basic curiosity-driven research — conducted without pressure to produce immediate practical results — can have ____28____ and incredibly important benefits. ____29____, one day in 1831, Michael Faraday was playing around with a coil (线圈) and a magnet (磁铁)_____30_____ he suddenly saw how he could generate an electrical current. At first, it wasn't clear what use this would have, but it actually made _____31_____ available for use in technology, and so changed the world.
Unsurprisingly, there are chemical and evolutionary theories to _____32_____ why humans are such curious creatures. When we become curious, our brains _____33_____ a chemical called dopamine (多巴胺), which makes the process of learning more pleasurable and improves memory. It is still not known why learning gives us such _____34_____, but one theory is that we may have developed a basic need to fight uncertainty — the more we understand about the world around us, the more likely we are to _____35_____ its many dangers!
21. A. warn B. scold C. beg D. order
22. A. creativity B. intelligence C. curiosity D. imagination
23. A. As a result B. In turn C. In addition D. In fact
24. A. checking B. determining C. discovering D. describing
25. A. allows B. requires C. convinces D. reminds
26. A. know B. deny C. admit D. report
27. A. cover B. bridge C. widen D. identify
28. A. unfamiliar B. unnecessary C. unexpected D. uncertain
29. A. For example B. In return C. For one thing D. On the other hand
30. A. then B. as C. while D. when
31. A. coil B. electricity C. magnet D. energy
32. A. prove B. indicate C. explain D. understand
33. A. release B. reduce C. reproduce D. refresh
34. A. comfort B. pleasure C. excitement D. thrill
35. A. cause B. ignore C. face D. survive
第II卷:非选择题部分
第二节:(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Besides words, we use-body language to express our thoughts and opinions in our interaction with other people. We can lean a lot about ___36___ people are thinking by watching their body language.
Body language ___37___ (vary) from culture to culture. It is crucial ___38___ (use) body language in a way that is appropriate to the culture ___39___ you are. For example, making eye contact-looking into someone’s eyes--in some countries is a way to display interest. In other countries, ___40___ contrast, eye contact is not always approved of.
The gesture for “ok” has different meanings in different cultures. In Japan,“Ok” means money, while in France, it means zero. Even the gestures we use for “yes” and “no” differ around the world. In many countries, ___41___ (shake) one’s head means “no”, and nodding means “yes”. By ___42___ (compare), in Bulgaria and southern Albania, the gestures have the opposite meaning. There are also differences in how we touch each other, how close we stand to someone we ___43___ (talk) to, and how we act when we meet or part. Some gestures seem to have the ___44___ (identify) meaning everywhere. Some body language has many different uses. Perhaps the ____45____ (good) example is smiling.
第四部分:写作(共两节,满分40分)
第一节:(满分15分)
46. 假如你是学生李华,你向网站负责人Mr.Smith申请刊登在该网站关于暑假家庭护工(caregiver)的工作。请你写一封申请信,内容包括:
1. 写信目的;
2. 个人优势;
3. 表达愿望。
注意:
1. 写作词数应为80-100之间;
2. 请在答题卡的相应位置作答。
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节:(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
When school was over, the day was fading and it started to drizzle(毛毛雨). I stood at the school gate, with a loaded backpack on my shoulders. It was Friday again: a weekend of joy with unlimited sleeping hours and dinner courses specially made to my taste, a weekend at home. I waved goodbye to my friends as they jumped into their fathers’ warm and comfortable cars. Curiously, this gave rise to a disturbing feeling in me. It was not exactly what they called jealousy, but something like dismay(沮丧). I knew all I could expect was an old bike Mom would ride along on, with the badly-oiled chain creaking(嘎吱作响) against the wheel to announce her arrival.
Every Friday when Mom came to pick me up for the weekend, it was a moment full of great expectation and great unease. I always felt my face burning as we rode our way in and out of the numerous cars and saw my friends’ faces sticking out of the car windows. It was like stepping into a ballroom with beautifully dressed ladies and finding yourself in a smelly T-shirt.
To tell you the truth, Mom is quite a headache once in a while. She just looks a homely middle-aged housewife. Being a practitioner of DIY, she knits most of my sweaters, chiefly in old styles. Whenever caught by some curious classmates asking what brand my sweaters are, I’d force a smile and reply in a half joking manner: homemade.
I couldn’t remember when I started to find her such an embarrassment. As a little boy, I relied on her so much. She had been working at home, cooking in the kitchen, knitting by the lamp or riding across town to buy me a book I badly needed. It had always been much fun riding with mom. But just now there seemed to be something standing between us, something that made her so strange to me and me to her.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Today she showed up in a raincoat.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Mom tried to cover me with the back of the raincoat again as a storm set in.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1-5BBACB 6-10CACBA 11-15ACCAA 16-20BCBAA

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。