哈师大附中2023—2024学年度高二上学期月考
英语试题
第一部分 听力(共两节,满分20分)
第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Whose birthday is coming up
A. Sofia’s. B. Maggie’s. C. Tom’s.
2. Why did the woman raise the problem
A. The man is forgetful. B. The bill was wrong. C. The coffee tasted bad.
3. What is Mike doing
A. Registering for courses. B. Preparing for final tests. C. Writing a term paper.
4. How soon will the movie start
A. In half an hour. B. In one hour. C. In two hours.
5. What will the man probably do next
A. Answer questions. B. Wait for friends. C. Book a flight.
第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s wrong with the man’s order
A. It has been misplaced. B. It has been delayed. C. It has been lost.
7. Who is to blame for this problem
A. The sales manager. B. The customer. C. The supplier.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Where did the woman plan to go
A. Cape Island. B. Festo Island. C. Dennis Island.
9. What does the man do
A. A tourist. B. A shop owner. C. A mechanic.
10. What will the woman do next
A. Fix her boat. B. Talk to the man’s brother. C. Buy some coffee beans.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What does the woman think of herself
A. A skilled coach. B. A positive teammate. C. A talented sportswoman.
12. Why is the man going here with equipment
A. To climb the wall. B. To protect himself. C. To share it with the woman.
13. How can the man be described
A. Careful. B. Generous. C. Brave.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. How long has it been since the woman left school
A 4 years. B. 5 years. C. 8 years.
15. Where does the man know about the woman
A. From his sister. B. From a meeting. C. From his teacher.
16. What is the woman going to do next week in London
A. Visit her old friend. B. Give a presentation. C. Interpret for her boss.
17. What is the relationship between the speakers
A. Schoolmates. B. Teacher and student. C. Boss and employee.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is the first destination of the tour
A. The museum. B. The City Hall. C. The park.
19. What time will they leave for the Stanley Market
A. At 9:30 a.m. B. At 11:30 a.m. C. At 1:30 p.m.
20. What is the speaker talking about next
A. Safety information. B. The gathering time. C. Meal plans.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Chinese traditional cuisine is popular and respected all over the world. Chinese meals are famous among foreigners for their colors, ingredients and flavors. The following are four of the Chinese dishes known among foreigners. Click here and see how to cook these dishes.
Spring Rolls
The Chinese food Spring rolls’(Chūnjuǎn) name comes from the Spring Festival in China. Spring rolls are an appetizer that is very famous both in China and the rest of the world. They are made of thin dough filled with meat and vegetables, rolled and fried. They are crispy(脆)and very delicious and go to different sizes.
Chow Mein
Chow mein (Chǎomiàn) is a fried dish with noodles meat and onions. It has many varieties in different countries. For instance, only in the USA, there are a number of ways to prepare it. depending on the place. It is a most popular Chinese takeout dish. On the East Coast the meal is crispy, while on the West Coast - soft.
Dumplings
Dumplings(Jiǎozi)are one of the most famous and traditional Chinese meals. A dumpling consists of boiled or baked dough filled with meat and vegetables. It has an interesting half-circle shape and curly edges. The filling might be pork, beef and vegetables such as cabbage and onions.
Egg-fried Rice
Egg-fried rice (Dàn chǎofàn) is one of the most popular dishes in the world. Many people eat it regularly, either at restaurants or prepare it at home. The dish has a strong delicious smell and it’s very easy to cook with eggs, vegetables and so on. It can be found in every Chinese restaurant.
1. Which of the following is related to Chinese New Year
A. Spring Rolls B. Chow Mein
C. Dumplings D. Egg-fried Rice
2. What do the four dishes have in common
A. They all have strong smell.
B. They have the same cooking methods.
C. They are all crispy and very delicious.
D. Their ingredients might include vegetables.
3. Where can we find the passage
A. In a magazine. B. On a website.
C. In a travel brochure. D. In a newspaper.
B
It was a Sunday and the heavy storm had lasted all night. The morning after the storm, though, was beautiful: blue skies, warm air and a calm, inviting sea touching the shore gently.
My father realized it was a good day for fishing and invited my sister and me to go with him. I was only 14 and fishing had never been my thing, but I decided to go all the same. I’m so glad I did.
On the road to the harbor, we could see the terrible destruction on the coast, but the harbour itself was in fairly good shape. After all, it was protected by the arms of a bay that had only one tiny channel to the sea. As we got on board, we noticed two big humps (脊背) in the distance.
On approaching them, we saw it was a mother whale with her baby. We couldn’t believe it—there aren’t any whales along the coast here. The storm must have driven them across the ocean into the bay, in which the still water was so badly polluted that nothing could survive.
The little baby whale—actually as big as our boat—was obviously stuck and could not move. The mother dived under the water and came up suddenly, making big whirlpools (漩涡) and waves. “She’s trying to help her baby, but on the wrong side,” my father said. At this point, my father moved our boat in a semicircle to the other side and, heading the boat towards the baby whale, pushed it gently. With our several gentle pushes the big hump turned over and disappeared under water. Then it swam up right beside its mum. They struggled in their desperate attempts to escape but missed the exit and started heading in the wrong direction. We hurried up to the whales and tried to lead them towards the bay channel. Slowly, they let us lead them, sometimes rising from the water right beside us to breathe, and to give us a trusting look with those huge eyes. Once they hit their first part of clean water flowing straight from the sea, the mum gave us a wave with her tail and off they swam into the distance.
In the excitement it had felt like only a few minutes, but we had been with those wonderful animals for almost an hour and a half. That was the simple and lasting beauty of the day. Nearly four decades later, I still look back fondly to that golden day at sea.
4. The author says “I’m so glad I did.” in Para.2 because __________.
A. he witnessed the whole process of fishing B. he enjoyed the beauty of the calm sea
C. he experienced the rescue of the whales D. he spent the weekend with his family
5. The harbour survived the storm owing to _________.
A. the shape of the harbour B. the arms of the bay
C. the still water in the channel D. the long coastline
6. The mother whale failed to help her baby because _________.
A she had stayed in the polluted water for too long
B. the whirlpools she had made were not big enough
C. she had no other whales around to turn to for help
D. the waves pushed her baby in the wrong direction
7. What is the theme of the story
A. Saving lives brings people a sense of happiness.
B. Fishing provides excitement for children.
C. It’s necessary to live in harmony with animals.
D. It’s vital to protect the environment.
C
Erin Alexander was having a hard day. A waitress working at Starbucks was too. Erin ordered an iced green tea and told the waitress to cheer up. After picking up the order, she noticed a message on the cup: “Erin, your soul is golden.” Erin Alexander recalled the incident, “Of course, I was still really sad, but that little thing made the rest of my day.”
New findings, published in the Journal of Experimental Psychology in August, prove just how powerful experiences like Erin’s can be. Researchers found that people who perform a random act of kindness tend to underestimate how much the recipient will appreciate it. And they believe that miscalculation could hold many of us back from doing nice things for others more often.
A recent experiment recruited 84 participants at an ice skating rink in Chicago, where they were given a hot chocolate and asked to keep it or give it to a stranger as an act of kindness. The 75 participants who gave away their hot chocolate were asked to predict how the recipient would feel on a scale from 0 (very small) to 10 (very large), and the recipients were then asked to report their actual feelings on the same scales.
In that experiment, the people doing the kind thing consistently underestimated the appreciation they received, according to Amit Kumar, a psychology professor at the University of Texas. “People tend to think that what they are giving is kind of little, maybe it’s relatively inconsequential,” Dr. Kumar said. “But recipients are less likely to think along those lines. They consider the gesture to be significantly more meaningful because they are also thinking about the fact that someone did something nice for them.” Dr. Kumar continued, “With an experiment like this, I hope it will inspire more people to actually commit random acts of kindness.”
8. What’s the function of Para.1
A. To present a fact. B. To introduce the topic.
C. To describe a scene. D. To explain an opinion.
9. What can we learn about the experiment
A. All participants gave away their hot chocolate.
B. Recipients received kind gestures from their friends.
C. Recipients showed more appreciation than givers thought.
D. Participants reported their feelings on a scale from 0 to 10.
10. What does the underlined word “inconsequential” in Para.4 mean
A. Insignificant. B. Essential.
C. Beneficial. D. Unbelievable.
11. Which can be a suitable title for the text
A. The Power of Small Acts of Kindness. B. The Magic of Receivers’ Appreciation.
C. The Importance of Appreciating Kindness. D. The Impact of a Simple Message on a Cup.
D
“My P.E. teacher taught me maths.” It has been a common joke for years but when a P.E. teacher applied for the head-teacher job, many parents worried that “the joke could come true”. Some parents asked, “Does the P.E. teacher know maths and English If not, how is he supposed to tutor the students ” But there were still parents who believed P.E. teachers had more time to discipline the students since they didn’t have many classes.
This concern is actually a “subject prejudice”, that is, choosing a P.E. teacher as the head-teacher is not good for the students’ grades since he doesn’t know Chinese, maths, or English. It is acceptable for Chinese teachers, maths teachers and English teachers to be head-teachers because these subjects are important to entrance exams and scores. Such a concern reflects parents’ anxiety in the current educational environment, which tends to link the head-teacher’s responsible subject with the facts whether the school cares about the class and the children’s performances in the subject.
Many people care about their kids’ academic performances only. They don’t care about their kids’ P.E. performance at all. Even if kids have P.E. classes, parents care little. P.E. teachers are in humble position and their classes are often occupied by other teachers. Of course, if students’ P.E. performance is related to grades and entrance exams, parents won’t mind “a P.E. teacher being the head-teacher”.
At the moment, P.E. is gradually included in entrance exams.
In terms of high school entrance examination Guangzhou will launch a new high school entrance exam which includes P.E. performance and Health examination in 2021, raising the score to 70 points.
In terms of the college entrance examination, universities having the right of independent enrollments added P.E. tests to their entrance exams in 2019. This practice is seen as an important signal that the assessment of physical fitness and athletic ability, which are important aspects of a student’s overall quality, may be included in the college entrance examination in the future.
We hope that it’s a trend for P.E. teachers, music teachers and art teachers to become head-teachers.
12. By saying “My P.E. teacher taught me maths” in Para.1, what does the author intend to show us
A. It is just a joke that seldom happened in reality.
B. P.E. teachers hardly assist students in maths.
C. P.E. teachers are good at teaching maths.
D. People doubt the ability of P.E. teachers.
13. We can infer from Para. 2 that a P.E. teacher .
A. is of little benefit for students’ academic performance
B. is humbler than Chinese, math or English teachers
C. reflects whether the school cares about the class
D. gets unfairly judged due to the current educational system
14. Why do independent enrollments add P.E. test to their entrance exams
A. To raise students’ awareness of physical health.
B. To call on parents to pay attention to P.E. teachers.
C. To test the academic ability of high school students.
D. To make P.E. teachers equal with other teachers.
15. What opinion does the author hold towards P.E. teachers working as head-teachers
A. Neutral. B. Indifferent.
C. Supportive. D. Critical.
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中的两项为多余选项。
Years of observing people at college and at work have led us to discover some specific reasons why many people are unable to learn quickly and efficiently. ____16____:
Struggle to Start Learning Something From Scratch
As you’ve probably experienced yourself, sometimes when wanting to learn something new, ____17____. For example, you might have wanted to learn how to play chess, but didn’t know the best way to start this. So you tried learning from multiple sources at the same time: books, videos, friends and family members. The problem with this scattered approach is that you will find it hard to focus and you’ll unavoidably be given conflicting advice ― which is unhelpful when you’re starting out.
____18____
Think back for a moment to when you were at school. I’m sure there were endless times when you were taught things by teachers only for you to forget the information within weeks, days or even minutes! And of course, ____19____. How many times have you been in meetings where important things have been said only for half the attendees to forget the details soon after the meeting concluded
Struggle to Put What You’ve Learned Into Practice
____20____. They spend all their time learning theory, but never put anything into practice. For example, consider for a moment how people learn to ride a bicycle. In most cases, a parent or elder sibling would tell you the steps you need to take to successfully get on and begin riding a bike. However, it’s only when you attempt to ride a bike for the first time that the real learning begins!
A. Struggle to Continue Your Learning
B. Struggle to Recall What You’ve Learned
C. you find yourself not knowing where to start
D. Here are some tips for you to overcome learning blockers
E. this problem continues from education into the workplace
F. See if you can spot yourself in any or all of these learning blockers
G. This is one of the most common reasons for people failing to learn new things
第三部分 英语知识运用(共两节,满分40分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
I don’t usually keep houseplants. But after my diagnosis of a brain cancer, I ____21____ the idea of having something new and green around.
My friend gave me a lucky bamboo plant. I started to care for it, which gave me a sense of ____22____ when I sometimes felt useless. My illness____23____ my ability to walk, and the treatment left me tired, making it ____24____ for me to accomplish everyday tasks. As a family physician, I was used to being the one who provided care, not the one who ____25____ it. Although watering the plant was a ____26____ act, it taught me I could still be a ____27____.
Over the next few months, I ____28____ the first round of treatment. I increased my walking distance and finally returned to work. I continued to____29____ the plant. Soon it doubled in height with shiny leaves.
Then, mysteriously, it began to show _____30_____ of stress. No matter what I did, the leaves _____31_____ browning and dropping. I grew _____32_____ that it might signal the recurrence (复发) of my brain cancer.
Then I realized I had wrongly _____33_____ my caring for the plant with my own survival. _____34_____ my anxiety lessened, I turned to a gardening expert and transplanted the tree to a larger pot as _____35_____. We both began to thrive (旺盛) again.
21. A. rejected B. loved C. abandoned D. changed
22. A. belonging B. justice C. accomplishment D. security
23. A. limited B. developed C. tested D. destroyed
24. A. safe B. urgent C. hard D. necessary
25. A. deserved B. received C. shared D. avoided
26. A. creative B. special C. random D. small
27. A. care giver B. bread winner C. risk taker D. miracle maker
28. A. designed B. evaluated C. completed D. afforded
29. A. look for B. depend on C. tend to D. check out
30. A. concepts B. signs C. causes D. benefits
31. A. stopped B. kept C. slowed D. delayed
32. A. relieved B. ashamed C. curious D. fearful
33. A. connected B. switched C. balanced D. compared
34. A. Though B. Unless C. Since D. As
35. A. appointed B. instructed C. predicted D. commanded
第二节 单句填空(每小题1分; 每小题 1分;共10分)
在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
36. There are some health problems that, when not ___________(treat) in time, can become bigger ones later on. (所给词的适当形式填空)
37. The boy was crying loudly, his nose ____________(bleed). (所给词的适当形式填空)
38. Recent pressure at work may account __________ his strange behavior.(用适当的词填空)
39. The family wondered how he ___________ (react) to the shocking news after he was told about it. (所给词的适当形式填空)
40. It’s believed that the young man is very ___________ (rely), so you can depend on him. (所给词的适当形式填空)
41. We were about to head for the next tourist attraction _________ it began to rain.(用适当的词填空)
42. They thanked Tom, without __________ they wouldn’t have succeeded.(用适当的词填空)
43. It was the most extreme example of ________(cruel) to animals I had ever seen. (所给词的适当形式填空)
44. Both mental and physical health of children deserves __________(pay) attention to. (所给词的适当形式填空)
45. The surgery on my knee seemed to do ________ trick. I was able to walk freely.(用适当的词填空)
第三节 语篇填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Today technological advances have led to a ____46____ (combine) of art and technology. As a result, the art world is changing greatly. Now art is more ____47____ (access) to us than ever before. Take for example one of China’s most famous paintings, Along the River During the Qingming Festival. As this artwork is rarely on display, people have sometimes queued up to six hours for ____48____ chance to see it. Once in front of the painting, they only have limited time to spend ____49____ (take) in its five metres of scenes along the Bian River in Bianjing. Thanks for technology however, millions more people have been able ____50____ (experience) a digital versions of this painting. Three-dimensional animation ____51____ (mean) that viewers can see the characters move around and interact with their surroundings.
However, the increase in the amount and variety of art produced has also raised questions over ____52____ (it) overall quality. Is the artist the creator of the art itself, ____53____ the maker of the technology behind it
Where technology ____54____ (take) art next is anyone’s guess. But one thing is for sure—_____55_____ so many artists exploring new possibilities we can definitely expect the unexpected.
第四部分:书面表达(满分40分)
第一节 (满分15分)
56. 假设你是来自杭州的高中学生李华,得知杭州亚运会正在招募英语学生记者,请根据以下要点写一封自荐信申请该职位。
主要内容包括:
1. 写信的目的;
2. 申请理由(语言优势,性格优点等);
3. 希望得到回复。
注意:1. 词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Sir/Madam,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours faithfully,
Li Hua
第二节 (满分25分)
57. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为 150 左右。
It was a tradition that my sons, their wives, and our grandchildren would spend Christmas Day at our house. So we loaded Jake, our first pet dog, who was diagnosed(诊断为)with cancer, in the back seat of my car, setting out to buy the things at dusk.
Our first stop was at the dollar store to pick up wrapping paper and decorations. As we approached the cashier desk, my husband said, “I’ll be out in the car with Jake.” He returned a few minutes later. “Do you have the car keys ”
“No,” I responded. I searched the passages(通道)in vain before leaving the store as fast as I could. When I got back to the car, my husband was starting the engine. He told me it was our dog Jake that found the car keys. We drove to the grocery store. As we got out of the car, I reached down for my purse and fear stole into me as I realized it wasn’t there. “Wait,” I cried to my husband. “My purse. I think I must have left it in the cart at the dollar store.”
My husband didn’t say anything as we both climbed back in the car. Fifteen minutes later we returned to find another car now at the spot where we had previously parked. The cart was still there, but it was empty. I jumped out of the car and began searching the bushes. It didn’t take long to realize my efforts were useless. My purse was gone. I started to cry.
“Are you alright Ma’am ” a woman about my age asked. I hadn’t even noticed her approach me.
“I lost my purse in the dollar store. Left it in the cart,” I stammered(结结巴巴地). “I had over two hundred dollars in it. Even if we find it, it’ll probably be empty,” I said sadly.
“I wouldn’t be so sure of that. There are still some good people in the world,” she responded. “It still may show up. ”
Paragraph 1:
The woman took my hand and pressed something into my palm (手掌) before closing my hand into a fist(拳头).
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
When we arrived home there was a white car I didn’t recognize in front of our house.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1--5 BBACA 6--10 BCCBC 11--15 CBACA 16--20 CABBA哈师大附中2023—2024学年度高二上学期月考
英语试题
第一部分 听力(共两节,满分20分)
第一节 (共5小题;每小题1分,满分5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. Whose birthday is coming up
A. Sofia’s. B. Maggie’s. C. Tom’s.
2. Why did the woman raise the problem
A. The man is forgetful. B. The bill was wrong. C. The coffee tasted bad.
3. What is Mike doing
A. Registering for courses. B. Preparing for final tests. C. Writing a term paper.
4. How soon will the movie start
A. In half an hour. B. In one hour. C. In two hours.
5. What will the man probably do next
A. Answer questions. B. Wait for friends. C. Book a flight.
第二节 (共15小题;每小题1分,满分15分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有5秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. What’s wrong with the man’s order
A. It has been misplaced. B. It has been delayed. C. It has been lost.
7. Who is to blame for this problem
A. The sales manager. B. The customer. C. The supplier.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. Where did the woman plan to go
A. Cape Island. B. Festo Island. C. Dennis Island.
9. What does the man do
A. A tourist. B. A shop owner. C. A mechanic.
10. What will the woman do next
A. Fix her boat. B. Talk to the man’s brother. C. Buy some coffee beans.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. What does the woman think of herself
A. A skilled coach. B. A positive teammate. C. A talented sportswoman.
12. Why is the man going here with equipment
A. To climb the wall. B. To protect himself. C. To share it with the woman.
13. How can the man be described
A Careful. B. Generous. C. Brave.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. How long has it been since the woman left school
A. 4 years. B. 5 years. C. 8 years.
15. Where does the man know about the woman
A. From his sister. B. From a meeting. C. From his teacher.
16. What is the woman going to do next week in London
A. Visit her old friend. B. Give a presentation. C. Interpret for her boss.
17. What is the relationship between the speakers
A. Schoolmates. B. Teacher and student. C. Boss and employee.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. What is the first destination of the tour
A. The museum. B. The City Hall. C. The park.
19. What time will they leave for the Stanley Market
A. At 9:30 a.m. B. At 11:30 a.m. C. At 1:30 p.m.
20. What is the speaker talking about next
A. Safety information. B. The gathering time. C. Meal plans.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Chinese traditional cuisine is popular and respected all over the world. Chinese meals are famous among foreigners for their colors, ingredients and flavors. The following are four of the Chinese dishes known among foreigners. Click here and see how to cook these dishes.
Spring Rolls
The Chinese food Spring rolls’(Chūnjuǎn) name comes from the Spring Festival in China. Spring rolls are an appetizer that is very famous both in China and the rest of the world. They are made of thin dough filled with meat and vegetables, rolled and fried. They are crispy(脆)and very delicious and go to different sizes.
Chow Mein
Chow mein (Chǎomiàn) is a fried dish with noodles, meat and onions. It has many varieties in different countries. For instance, only in the USA, there are a number of ways to prepare it. depending on the place. It is a most popular Chinese takeout dish. On the East Coast the meal is crispy, while on the West Coast - soft.
Dumplings
Dumplings(Jiǎozi)are one of the most famous and traditional Chinese meals. A dumpling consists of boiled or baked dough filled with meat and vegetables. It has an interesting half-circle shape and curly edges. The filling might be pork, beef and vegetables such as cabbage and onions.
Egg-fried Rice
Egg-fried rice (Dàn chǎofàn) is one of the most popular dishes in the world. Many people eat it regularly, either at restaurants or prepare it at home. The dish has a strong delicious smell and it’s very easy to cook with eggs, vegetables and so on. It can be found in every Chinese restaurant.
1. Which of the following is related to Chinese New Year
A. Spring Rolls B. Chow Mein
C. Dumplings D. Egg-fried Rice
2. What do the four dishes have in common
A. They all have strong smell.
B. They have the same cooking methods.
C. They are all crispy and very delicious.
D Their ingredients might include vegetables.
3. Where can we find the passage
A. In a magazine. B. On a website.
C. In a travel brochure. D. In a newspaper.
【答案】1. A 2. D 3. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了四种中国传统美食。
【1题详解】
细节理解题。根据Spring Rolls中的“The Chinese food Spring rolls’(Chūnjuǎn) name comes from the Spring Festival in China. (中国食品春卷的名字来源于中国的春节)”可知,春卷与中国新年有关。故选A。
【2题详解】
细节理解题。根据Spring Rolls中的“They are made of thin lough filled with meat and vegetables, rolled and fried. (它们是用肉和蔬菜做成的,卷起来油炸)”、Chow Mein中的“Chow mein (Chǎomiàn) is a fried dish with noodles, meat and onions. (炒面是一种用面条、肉和洋葱油炸的食物)”、Dumplings中的“A dumpling consists of boiled or baked dough filled with meat and vegetables. (饺子是由煮熟或烤熟的面团馅料肉和蔬菜组成的)”和Egg-fried Rice中的“The dish has a strong delicious smell and it’s very easy to cook with eggs, vegetables and so on. (这道菜有一股浓郁的香味,很容易和鸡蛋、蔬菜等一起烹饪)”可知,这四道菜共同之处是它们的成分都包括蔬菜。故选D。
【3题详解】
推理判断题。根据第一段“Click here and see how to cook these dishes. (点击这里看看怎么做这些菜)”可推断,我们可以在网站上找到这篇文章。故选B。
B
It was a Sunday and the heavy storm had lasted all night. The morning after the storm, though, was beautiful: blue skies, warm air and a calm, inviting sea touching the shore gently.
My father realized it was a good day for fishing and invited my sister and me to go with him. I was only 14 and fishing had never been my thing, but I decided to go all the same. I’m so glad I did.
On the road to the harbor, we could see the terrible destruction on the coast, but the harbour itself was in fairly good shape. After all, it was protected by the arms of a bay that had only one tiny channel to the sea. As we got on board, we noticed two big humps (脊背) in the distance.
On approaching them, we saw it was a mother whale with her baby. We couldn’t believe it—there aren’t any whales along the coast here. The storm must have driven them across the ocean into the bay, in which the still water was so badly polluted that nothing could survive.
The little baby whale—actually as big as our boat—was obviously stuck and could not move. The mother dived under the water and came up suddenly, making big whirlpools (漩涡) and waves. “She’s trying to help her baby, but on the wrong side,” my father said. At this point, my father moved our boat in a semicircle to the other side and, heading the boat towards the baby whale, pushed it gently. With our several gentle pushes the big hump turned over and disappeared under water. Then it swam up right beside its mum. They struggled in their desperate attempts to escape but missed the exit and started heading in the wrong direction. We hurried up to the whales and tried to lead them towards the bay channel. Slowly, they let us lead them, sometimes rising from the water right beside us to breathe, and to give us a trusting look with those huge eyes. Once they hit their first part of clean water flowing straight from the sea, the mum gave us a wave with her tail and off they swam into the distance.
In the excitement it had felt like only a few minutes but we had been with those wonderful animals for almost an hour and a half. That was the simple and lasting beauty of the day. Nearly four decades later, I still look back fondly to that golden day at sea.
4. The author says “I’m so glad I did.” in Para.2 because __________.
A. he witnessed the whole process of fishing B. he enjoyed the beauty of the calm sea
C. he experienced the rescue of the whales D. he spent the weekend with his family
5. The harbour survived the storm owing to _________.
A. the shape of the harbour B. the arms of the bay
C. the still water in the channel D. the long coastline
6. The mother whale failed to help her baby because _________.
A. she had stayed in the polluted water for too long
B. the whirlpools she had made were not big enough
C. she had no other whales around to turn to for help
D. the waves pushed her baby in the wrong direction
7. What is the theme of the story
A. Saving lives brings people a sense of happiness.
B. Fishing provides excitement for children.
C. It’s necessary to live in harmony with animals.
D. It’s vital to protect the environment.
【答案】4. C 5. B 6. D 7. A
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者与父亲一起解救鲸鱼的童年记忆,告诉读者在生活中给与帮助可以给自己带来幸福感。
【4题详解】
推理判断题。根据文章第五段内容“We hurried up to the whales and tried to lead them towards the bay channel. ...the mum gave us a wave with her tail and off they swam into the distance.(我们急忙向鲸鱼划去,试图把它们引到海湾海峡。……妈妈用尾巴向我们挥舞,他们就游到远处去了。)”以及末尾段内容“In the excitement it had felt like only a few minutes, but we had been with those wonderful animals for almost an hour and a half.(在兴奋中,感觉好像只有几分钟,但我们和这些奇妙的动物在一起已经快一个半小时了。)”可知,作者这一天经历了和父亲一起拯救搁浅的鲸鱼母子,这种经历让作者感到很开心愉悦,因此他表达出“I’m so glad I did.(我很高兴我这么做了。)”。故选C项。
【5题详解】
细节理解题。根据文章第三段内容“…but the harbour itself was in fairly good shape. After all, it was protected by the arms of a bay that had only one tiny channel to the sea.(……但港口本身的状况还算不错。毕竟,它被一个海湾的臂膀保护着,这个海湾只有一条很小的通道通往大海。)”可知,港口的状况良好是因为受到了海湾臂膀的保护。故选B项。
【6题详解】
推理判断题。根据文章第五段内容“The mother dived under the water and came up suddenly, making big whirlpools and waves. ‘She’s trying to help her baby, but on the wrong side,’ my father said. At this point, my father moved our boat in a semicircle to the other side and, heading the boat towards the baby whale, pushed it gently.(鲸鱼妈妈潜入水中,突然浮出水面,掀起了巨大的漩涡和波浪。“她想帮助她的孩子,但是方向错了,”我父亲说。这时,父亲把我们的船划成一个半圆形,驶到另一边,把船驶向小鲸鱼,轻轻地推着它。)”可知,鲸鱼妈妈试图在水里通过掀起漩涡和波浪帮助小鲸鱼回到水里,但是没有成功,而作者和爸爸划船驶向了与鲸鱼妈妈相对的另一边,成功地轻轻将它推向水里。由此可推知,鲸鱼妈妈没能成功的原因在于海浪将小鲸鱼推向了另外一个方向,对于处于水里的她来说是一个不适当的方向。故选D项。
【7题详解】
主旨大意题。根据文章末尾段点明主旨的内容“In the excitement it had felt like only a few minutes, but we had been with those wonderful animals for almost an hour and a half. That was the simple and lasting beauty of the day. Nearly four decades later, I still look back fondly to that golden day at sea.(在兴奋中,感觉好像只有几分钟,但我们和这些奇妙的动物在一起已经快一个半小时了。这就是这一天简单而持久的美。近四十年后的今天,我仍然深情地回忆起那个海上的黄金日子。)”可知,作者帮助救了小鲸鱼的经历让他感觉到这一天的美好,将这件事看作为“海上的黄金日子”。由此可知,文章的主题是“拯救生命给人们带来一种幸福感”。故选A项。
C
Erin Alexander was having a hard day. A waitress working at Starbucks was too. Erin ordered an iced green tea and told the waitress to cheer up. After picking up the order, she noticed a message on the cup: “Erin, your soul is golden.” Erin Alexander recalled the incident, “Of course, I was still really sad, but that little thing made the rest of my day.”
New findings, published in the Journal of Experimental Psychology in August, prove just how powerful experiences like Erin’s can be. Researchers found that people who perform a random act of kindness tend to underestimate how much the recipient will appreciate it. And they believe that miscalculation could hold many of us back from doing nice things for others more often.
A recent experiment recruited 84 participants at an ice skating rink in Chicago, where they were given a hot chocolate and asked to keep it or give it to a stranger as an act of kindness. The 75 participants who gave away their hot chocolate were asked to predict how the recipient would feel on a scale from 0 (very small) to 10 (very large), and the recipients were then asked to report their actual feelings on the same scales.
In that experiment, the people doing the kind thing consistently underestimated the appreciation they received, according to Amit Kumar, a psychology professor at the University of Texas. “People tend to think that what they are giving is kind of little, maybe it’s relatively inconsequential,” Dr. Kumar said. “But recipients are less likely to think along those lines. They consider the gesture to be significantly more meaningful because they are also thinking about the fact that someone did something nice for them.” Dr. Kumar continued, “With an experiment like this, I hope it will inspire more people to actually commit random acts of kindness.”
8. What’s the function of Para.1
A. To present a fact. B. To introduce the topic.
C. To describe a scene. D. To explain an opinion.
9. What can we learn about the experiment
A. All participants gave away their hot chocolate.
B. Recipients received kind gestures from their friends.
C. Recipients showed more appreciation than givers thought.
D. Participants reported their feelings on a scale from 0 to 10.
10. What does the underlined word “inconsequential” in Para.4 mean
A. Insignificant. B. Essential.
C. Beneficial. D. Unbelievable.
11. Which can be a suitable title for the text
A. The Power of Small Acts of Kindness. B. The Magic of Receivers’ Appreciation.
C. The Importance of Appreciating Kindness. D. The Impact of a Simple Message on a Cup.
【答案】8. B 9. C 10. A 11. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了研究人员发现,随意做善事的人往往会低估接受者的感激程度,误判可能会阻碍我们中的许多人更频繁地为他人做好事,希望这个结果可以鼓舞人更多地做好事。
【8题详解】
推理判断题。根据第一段“Erin Alexander was having a hard day. A waitress working at Starbucks was too. Erin ordered an iced green tea and told the waitress to cheer up. After picking up the order, she noticed a message on the cup: “Erin, your soul is golden.” Erin Alexander recalled the incident, “Of course, I was still really sad, but that little thing made the rest of my day.”(艾琳·亚历山大今天过得很艰难。一位在星巴克工作的女服务员也是。艾琳点了一杯冰绿茶,让女服务员高兴起来。拿到订单后,她注意到杯子上有一条信息:“艾琳,你的灵魂是金色的。”艾琳·亚历山大回忆起这件事,“当然,我仍然很难过,但那件小事让我度过了一天。”)”可知,本段讲述了小的善意让双方都感到快乐,以及第二段“New findings, published in the Journal of Experimental Psychology in August, prove just how powerful experiences like Erin’s can be. Researchers found that people who perform a random act of kindness tend to underestimate how much the recipient will appreciate it.( 8月发表在《实验心理学杂志》上的新发现证明了像艾琳这样的经历影响有多大。研究人员发现,那些随意做出善举的人往往会低估接受者的感激程度)”可知,第一段的功能是引出本文的话题,随意做善事的人往往会低估接受者的感激程度。故选B。
【9题详解】
细节理解题。根据第四段“In that experiment, the people doing the kind thing consistently underestimated the appreciation they received, according to Amit Kumar, a psychology professor at the University of Texas. (得克萨斯大学心理学教授阿米特·库马尔表示,在那次实验中,做好事的人一直低估了他们所得到的感激)”可知,做好事的人低估了他们所得到的感激,即接受者表现出的感激会比给予者所想到的更多。故选C。
【10题详解】
词句猜测题。根据第四段““People tend to think that what they are giving is kind of little, maybe it’s relatively inconsequential,” Dr. Kumar said. “But recipients are less likely to think along those lines. They consider the gesture to be significantly more meaningful because they are also thinking about the fact that someone did something nice for them.”(库马尔博士说:“人们倾向于认为他们所付出的有点少,也许相对来说inconsequential。”“但接受者不太可能这样想。他们认为这一姿态更有意义,因为他们也在考虑有人为他们做了好事。”)”可知,人们倾向于认为自己做的很少,推测划线单词表示“微不足道的”,与Insignificant意思相近。故选A。
【11题详解】
主旨大意题。根据第二段“New findings, published in the Journal of Experimental Psychology in August, prove just how powerful experiences like Erin’s can be. Researchers found that people who perform a random act of kindness tend to underestimate how much the recipient will appreciate it. And they believe that miscalculation could hold many of us back from doing nice things for others more often. (8月发表在《实验心理学杂志》上的新发现证明了像艾琳这样的经历影响有多大。研究人员发现,那些随意做出善举的人往往会低估接受者的感激程度。他们认为,误判可能会阻碍我们中的许多人更经常地为他人做好事)”以及全文内容可知,文章主要介绍了研究人员发现,随意做善事的人往往会低估接受者的感激程度,研究者希望通过这个结果能鼓舞更多地人做好事,因此推断A项“小善意的力量”为最佳标题。故选A。
D
“My P.E. teacher taught me maths.” It has been a common joke for years but when a P.E. teacher applied for the head-teacher job, many parents worried that “the joke could come true”. Some parents asked, “Does the P.E. teacher know maths and English If not, how is he supposed to tutor the students ” But there were still parents who believed P.E. teachers had more time to discipline the students since they didn’t have many classes.
This concern is actually a “subject prejudice”, that is, choosing a P.E. teacher as the head-teacher is not good for the students’ grades since he doesn’t know Chinese, maths, or English. It is acceptable for Chinese teachers, maths teachers and English teachers to be head-teachers because these subjects are important to entrance exams and scores. Such a concern reflects parents’ anxiety in the current educational environment, which tends to link the head-teacher’s responsible subject with the facts whether the school cares about the class and the children’s performances in the subject.
Many people care about their kids’ academic performances only. They don’t care about their kids’ P.E. performance at all. Even if kids have P.E. classes, parents care little. P.E. teachers are in humble position and their classes are often occupied by other teachers. Of course, if students’ P.E. performance is related to grades and entrance exams, parents won’t mind “a P.E. teacher being the head-teacher”.
At the moment, P.E. is gradually included in entrance exams.
In terms of high school entrance examination, Guangzhou will launch a new high school entrance exam which includes P.E. performance and Health examination in 2021, raising the score to 70 points.
In terms of the college entrance examination, universities having the right of independent enrollments added P.E. tests to their entrance exams in 2019. This practice is seen as an important signal that the assessment of physical fitness and athletic ability, which are important aspects of a student’s overall quality, may be included in the college entrance examination in the future.
We hope that it’s a trend for P.E. teachers, music teachers and art teachers to become head-teachers.
12. By saying “My P.E. teacher taught me maths” in Para.1, what does the author intend to show us
A. It is just a joke that seldom happened in reality.
B. P.E. teachers hardly assist students in maths.
C. P.E. teachers are good at teaching maths.
D. People doubt the ability of P.E. teachers.
13. We can infer from Para. 2 that a P.E. teacher .
A. is of little benefit for students’ academic performance
B. is humbler than Chinese, math or English teachers
C. reflects whether the school cares about the class
D. gets unfairly judged due to the current educational system
14. Why do independent enrollments add P.E. test to their entrance exams
A. To raise students’ awareness of physical health.
B. To call on parents to pay attention to P.E. teachers.
C. To test the academic ability of high school students.
D. To make P.E. teachers equal with other teachers.
15. What opinion does the author hold towards P.E. teachers working as head-teachers
A. Neutral. B. Indifferent.
C Supportive. D. Critical.
【答案】12. D 13. D 14. A 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了人们对于体育老师当班主任的不同见解。
【12题详解】
推理判断题。根据第一段“Some parents asked, “Does the P.E. teacher know maths and English If not, how is he supposed to tutor the students ”(有些家长问:“体育老师懂数学和英语吗 ”如果不懂,他又怎么教学生呢 ”)”可推知,通过说“我的体育老师教我数学”,作者想告诉我们的是人们怀疑体育老师的能力。故选D项。
【13题详解】
推理判断题。根据第二段“This concern is actually a “subject prejudice”, that is, choosing a P.E. teacher as the head-teacher is not good for the students’ grades since he doesn’t know Chinese, maths, or English. It is acceptable for Chinese teachers, maths teachers and English teachers to be head-teachers because these subjects are important to entrance exams and scores. Such a concern reflects parents’ anxiety in the current educational environment, which tends to link the head-teacher’s responsible subject with the facts whether the school cares about the class and the children’s performances in the subject. (这种担心实际上是一种“学科偏见”,即选择体育教师作为班主任对学生的成绩不利,因为他不懂语文、数学或英语。语文老师、数学老师和英语老师担任班主任是可以接受的,因为这些科目对入学考试和成绩很重要。这种担忧反映了家长在当前教育环境中的焦虑,这种焦虑倾向于将班主任的责任主体与学校是否关心班级和孩子在该学科中的表现联系起来)”可知,在现行的教育体制下,体育老师的作用被家长低估,体育老师受到不公平的评判。故选D项。
【14题详解】
推理判断题。根据第五段“In terms of high school entrance examination, Guangzhou will launch a new high school entrance exam which includes P.E. performance and Health examination in 2021, raising the score to 70 points. (在中考方面,广州将在2021年推出新的中考,其中包括体育成绩和健康考试,将分数提高到70分)”以及第六段“In terms of the college entrance examination, universities having the right of independent enrollments added P.E. tests to their entrance exams in 2019. This practice is seen as an important signal that the assessment of physical fitness and athletic ability, which are important aspects of a student’s overall quality, may be included in the college entrance examination in the future. (在高考方面,有自主招生权的大学在2019年的入学考试中增加了体育考试。这一做法被视为一个重要信号,表明作为学生整体素质重要方面的体能和运动能力评估可能会纳入未来的高考)”可知,广东省决定在中考中加入体育成绩的考核,拥有自主招生资质的大学注重考査学生的体育能力,这都是为了提高学生的身体健康意识。故选A项。
【15题详解】
推理判断题。根据最后一段“We hope that it’s a trend for P.E. teachers, music teachers and art teachers to become head-teachers. (我们希望体育教师、音乐教师、美术教师成为班主任是一种趋势)”可知,作者支持体育老师担任班主任一职,对体育教师担任班主任持有支持的态度。故选C项。
第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中的两项为多余选项。
Years of observing people at college and at work have led us to discover some specific reasons why many people are unable to learn quickly and efficiently. ____16____:
Struggle to Start Learning Something From Scratch
As you’ve probably experienced yourself, sometimes when wanting to learn something new, ____17____. For example, you might have wanted to learn how to play chess, but didn’t know the best way to start this. So you tried learning from multiple sources at the same time: books, videos, friends and family members. The problem with this scattered approach is that you will find it hard to focus and you’ll unavoidably be given conflicting advice ― which is unhelpful when you’re starting out.
____18____
Think back for a moment to when you were at school. I’m sure there were endless times when you were taught things by teachers only for you to forget the information within weeks, days or even minutes! And of course, ____19____. How many times have you been in meetings where important things have been said only for half the attendees to forget the details soon after the meeting concluded
Struggle to Put What You’ve Learned Into Practice
____20____. They spend all their time learning theory, but never put anything into practice. For example, consider for a moment how people learn to ride a bicycle. In most cases, a parent or elder sibling would tell you the steps you need to take to successfully get on and begin riding a bike. However, it’s only when you attempt to ride a bike for the first time that the real learning begins!
A. Struggle to Continue Your Learning
B. Struggle to Recall What You’ve Learned
C. you find yourself not knowing where to start
D. Here are some tips for you to overcome learning blockers
E. this problem continues from education into the workplace
F. See if you can spot yourself in any or all of these learning blockers
G. This is one of the most common reasons for people failing to learn new things
【答案】16. F 17. C 18. B 19. E 20. G
【解析】
【导语】这是一篇说明文。主要介绍了一些许多人无法快速有效地学习的一些具体原因。
【16题详解】
上文“Years of observing people at college and at work have led us to discover some specific reasons why many people are unable to learn quickly and efficiently.”(通过对大学和工作中人们的多年观察,我们发现了许多人无法快速有效地学习的一些具体原因。)引出话题,提到无法快速有效地学习的一些具体原因。以及下文具体介绍这些原因的情况,结合选项F项See if you can spot yourself in any or all of these learning blockers.(看看你是否能在这些学习障碍中找到自己。)可知,和上下文内容紧密连接,起到上下文的承上启下作用,其中该句中的these learning blockers指的就是下文中具体例举的几种原因。故选F项。
【17题详解】
根据该段标题“Struggle to Start Learning Something From Scratch”(努力从零开始学习)以及下文“For example, you might have wanted to learn how to play chess, but didn’t know the best way to start this.”(例如,你可能想学习如何下棋,但不知道如何开始。)可知,该段主要讲的是要知道自己从哪开始学习。结合选项C项you find yourself not knowing where to start.(你发现自己不知道从哪里开始。)和本段主旨内容一致,下文是对空格处内容的语意递进,上下文语意连贯。故选C项。
【18题详解】
由该题为段落小标题可知,为总结该段内容。该段下文“Think back for a moment to when you were at school. I’m sure there were endless times when you were taught things by teachers only for you to forget the information within weeks, days or even minutes!”(回想一下你在学校的时候。我敢肯定,有无数次,老师教你的东西,结果你在几周、几天甚至几分钟内就忘记了!)可知,讲的是回想学过的东西。结合选项B项Struggle to Recall What You’ve Learned(努力回忆你所学到的东西。)意思一致,为总结该段内容。故选B项。
【19题详解】
根据上文“Think back for a moment to when you were at school. I’m sure there were endless times when you were taught things by teachers only for you to forget the information within weeks, days or even minutes!”(回想一下你在学校的时候。我敢肯定,有无数次,老师教你的东西,结果你在几周、几天甚至几分钟内就忘记了!)可知讲的是在学校的情况。以及下文“How many times have you been in meetings where important things have been said only for half the attendees to forget the details soon after the meeting concluded ”(你有多少次参加过这样的会议:重要的事情被说了出来,只有一半的与会者在会议结束后不久就忘记了细节?)可知,讲的是在工作过程中遇到的情况。结合选项E项this problem continues from education into the workplace.(这个问题从教育延续到工作场所。)可知,起到上下文的承上启下作用,上下文语意连贯,符合语境。故选E项。
【20题详解】
根据下文“They spend all their time learning theory, but never put anything into practice. For example, consider for a moment how people learn to ride a bicycle. In most cases, a parent or elder sibling would tell you the steps you need to take to successfully get on and begin riding a bike.”(他们把所有的时间都花在学习理论上,但从不付诸实践。例如,考虑一下人们是如何学习骑自行车的。在大多数情况下,父母或哥哥姐姐会告诉你需要采取的步骤,才能成功地骑上自行车并开始骑自行车。)可知,讲的是人们经常把时间都花在学习理论上,但从不付诸实践,以及下文进一步的举例解释这个情况,结合选项G项This is one of the most common reasons for people failing to learn new things.(这是人们无法学习新事物的最常见原因之一。)可知,上下文紧密连接,下文具体解释这一原因,其中该句中的This指的就是下文中的内容。故选G项。
第三部分 英语知识运用(共两节,满分40分)
第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
I don’t usually keep houseplants. But after my diagnosis of a brain cancer, I ____21____ the idea of having something new and green around.
My friend gave me a lucky bamboo plant. I started to care for it, which gave me a sense of ____22____ when I sometimes felt useless. My illness____23____ my ability to walk, and the treatment left me tired, making it ____24____ for me to accomplish everyday tasks. As a family physician, I was used to being the one who provided care, not the one who ____25____ it. Although watering the plant was a ____26____ act, it taught me I could still be a ____27____.
Over the next few months, I ____28____ the first round of treatment. I increased my walking distance and finally returned to work. I continued to____29____ the plant. Soon it doubled in height with shiny leaves.
Then, mysteriously, it began to show _____30_____ of stress. No matter what I did, the leaves _____31_____ browning and dropping. I grew _____32_____ that it might signal the recurrence (复发) of my brain cancer.
Then I realized I had wrongly _____33_____ my caring for the plant with my own survival. _____34_____ my anxiety lessened, I turned to a gardening expert and transplanted the tree to a larger pot as _____35_____. We both began to thrive (旺盛) again.
21. A. rejected B. loved C. abandoned D. changed
22. A. belonging B. justice C. accomplishment D. security
23. A. limited B. developed C. tested D. destroyed
24. A. safe B. urgent C. hard D. necessary
25. A. deserved B. received C. shared D. avoided
26. A. creative B. special C. random D. small
27. A. care giver B. bread winner C. risk taker D. miracle maker
28. A. designed B. evaluated C. completed D. afforded
29. A. look for B. depend on C. tend to D. check out
30. A. concepts B. signs C. causes D. benefits
31. A. stopped B. kept C. slowed D. delayed
32. A. relieved B. ashamed C. curious D. fearful
33. A. connected B. switched C. balanced D. compared
34. A. Though B. Unless C. Since D. As
35. A. appointed B. instructed C. predicted D. commanded
【答案】21. B 22. C 23. A 24. C 25. B 26. D 27. A 28. C 29. C 30. B 31. B 32. D 33. A 34. D 35. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述原本不太喜欢养绿植的作者患病后养了一株富贵竹,并将竹子和自己的健康联系在一起。富贵竹枯萎时,作者错误地认为自己的脑癌可能也会复发,后来才知道它需要更大的空间。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:但在我被诊断出患有脑癌之后,我爱上了拥有新的绿色环境的想法。A. rejected拒绝;B. loved爱;C. abandoned抛弃;D. changed改变。根据上文“I don’t usually keep houseplants.”和表示转折意义的but可知,患病之后作者爱上了有绿色新环境的想法。故选B。
【22题详解】
考查名词词义辨析。句意:我开始照顾它,当我有时觉得自己没用的时候,这给了我一种成就感。A. belonging所有物;B. justice公正;C. accomplishment成就;D. security安全。根据“when I sometimes felt useless.”推知,当作者因为自己的病觉得对家庭没有贡献时,照顾富贵竹给了她一种成就感。故选C。
【23题详解】
考查动词词义辨析。句意:我的疾病限制了我的行走能力,治疗让我很累,很难完成日常任务。A. limited限制;B. developed发展,培养;C. tested测试;D. destroyed破坏。根据上文“my diagnosis of a brain cancer”和常识可知,脑癌会限制作者的行走能力。且下文“I increased my walking distance”也是提示。故选A。
【24题详解】
考查形容词词义辨析。句意同上。A. safe 安全的;B. urgent紧急的;C. hard艰难的;D. necessary必要的。根据上文“my diagnosis of a brain cancer”和常识可知,脑癌让作者完成日常工作变得困难。故选C。
【25题详解】
考查动词词义辨析。句意:作为一名家庭医生,我习惯于照顾别人,而不是被照顾。A. deserved值得,应得;B. received收到;C. shared分享;D. avoided避免,避开。根据上文“I was used to being the one who provided care”可知,作者认为自己不应该是接受护理(被照顾)的人。故选B。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:虽然给植物浇水是一件小事,但它教会了我仍然可以成为一名看护人。A. creative有创造力的;B. special特别的;C. random 随机的;D. small小的。根据“watering the plant”可知,给植物浇水是一件小事。故选D。
【27题详解】
考查名词词组辨析。句意同上。A. care giver护理者;B. bread winner养家糊口的人;C. risk taker冒险者;D. miracle maker创造奇迹的人。根据“watering the plant”可知,作者给绿植浇水,因此她成为了看护人。故选A。
【28题详解】
考查动词词义辨析。句意:在接下来的几个月里,我完成了第一轮治疗。A. designed设计;B. evaluated 评估;C. completed完成;D. afforded买得起,负担得起。根据下文“I increased my walking distance and finally returned to work.”可知,作者完成了第一轮治疗。故选C。
【29题详解】
考查动词短语辨析。句意:我继续照顾这株植物。A. look for寻找;B. depend on依靠;C. tend to照顾;D. check out退房。根据下文“Soon it doubled in height with shiny leaves.”推知,作者回去上班后,仍然照顾富贵竹。故选C。
【30题详解】
考查名词词义辨析。句意:然后,不知何故,它开始显示出承受压力的迹象。A. concepts概念;B. signs标志,迹象;C. causes原因;D. benefits好处。根据“browning and dropping”可知,富贵竹长势不好,表现了有压力的迹象。故选B。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:无论我做什么,叶子都在不断地变褐和掉落。A. stopped停止;B. kept保持;C. slowed减慢;D. delayed推迟。根据“No matter what I did”和“browning and dropping”推知,不论作者做什么,富贵竹的叶子不断地变褐和掉落。keep doing sth.“一直做某事,不断做某事”符合题意。故选B。
【32题详解】
考查形容词词义辨析。句意:我越来越担心这可能是我脑癌复发的信号。A. relieved感到宽慰的,放心的;B. ashamed羞愧的;C. curious好奇的;D. fearful害怕的,担心的。根据“it might signal the recurrence (复发) of my brain cancer.”可知,作者越来越担心。故选D。
【33题详解】
考查动词词义辨析。句意:然后我意识到我错误地把照顾植物和我自己的生存联系在一起。A. connected连接;B. switched转换,交换,换班;C. balanced平衡;D. compared比较。根据上文“No matter what I did, the leaves ____11____ browning and dropping. I grew ____12____ that it might signal the recurrence (复发) of my brain cancer.”可知,作者把自己的病和富贵竹联系在一起。故选A。
【34题详解】
考查连词词义辨析。句意:随着我的焦虑减轻,我求助于一位园艺专家,按照指导将富贵竹移植到一个更大的花盆里。A. Though尽管;B. Unless除非;C. Since因为,自从;D. As当,随着,因为。结合句意可知,此处应用as“随着”引导时间状语从句。故选D。
【35题详解】
考查动词词义辨析。句意同上。A. appointed指派,任命;B. instructed 指导,指示;C. predicted预测;D. commanded命令。根据“I turned to a gardening expert”推知,作者按照专家的指示将富贵竹移植到更大花盆。故选B。
第二节 单句填空(每小题1分; 每小题 1分;共10分)
在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
36. There are some health problems that, when not ___________(treat) in time, can become bigger ones later on. (所给词的适当形式填空)
【答案】treated
【解析】
【详解】考查省略句。句意:有一些健康问题,如果不及时治疗,以后会变成更大的问题。分析可知,“when not ___________ (treat) in time”在定语从句“that, when not ___________(treat) in time, can become bigger ones later on”作时间状语,实为when引导的时间状语从句的省略,因此,treat的逻辑主语应是定语从句的主语,即,从句主语that指代先行词“some health problems”,二者为被动关系,因此这里应填过去分词。故填treated。
37. The boy was crying loudly, his nose ____________(bleed). (所给词的适当形式填空)
【答案】bleeding
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:男孩哭得很大声,鼻子在流血。分析句子结构可知,空处已有谓语动词was crying,空处作非谓语动词,bleed与逻辑主语his nose之间是主动关系,应用现在分词形式表示主动,构成独立主格结构。故填bleeding。
38. Recent pressure at work may account __________ his strange behavior.(用适当的词填空)
【答案】for
【解析】
【详解】考查介词和固定短语。句意:最近工作上的压力可能是他奇怪行为的原因。分析可知,“account for…”,固定短语,意为“导致,解释,对……负责”。故填for。
39. The family wondered how he ___________ (react) to the shocking news after he was told about it. (所给词的适当形式填空)
【答案】would react
【解析】
【详解】考查时态。句意:家人想知道他被告知这个令人震惊的消息后会作何反应。分析可知,所填动词作从句的谓语动词,结合时间状语从句“after he was told about it(在他被告知之后)”可知,应是过去将来时结构,即,“would do”。故填would react。
40. It’s believed that the young man is very ___________ (rely), so you can depend on him. (所给词的适当形式填空)
【答案】reliable
【解析】
【详解】考查形容词。句意:大家相信这个年轻人很可靠,所以你可以信赖他。根据句意以及空前is系动词可知,此处为形容词reliable“可靠的”作表语,满足句意要求。故填reliable。
41. We were about to head for the next tourist attraction _________ it began to rain.(用适当的词填空)
【答案】when
【解析】
【详解】考查固定句型和时间状语从句。句意:我们正要前往下一个旅游景点时,这时天开始下雨了。分析可知,这里是“be about to do…when…”固定句型,意为“……正要做某事,这时……”,when引导时间状语从句。故填when。
42. They thanked Tom, without __________ they wouldn’t have succeeded.(用适当的词填空)
【答案】whom
【解析】
【详解】考查定语从句。句意:他们感谢汤姆,没有他,他们就不会成功。分析句子结构可知,逗号后是“介词+关系代词”引导的非限制性定语从句,修饰先行词Tom,先行词指人,且关系词在从句中作宾语,关系代词应用whom。故填whom。
43. It was the most extreme example of ________(cruel) to animals I had ever seen. (所给词的适当形式填空)
【答案】cruelty
【解析】
【详解】考查名词。句意:这是我见过虐待动物最极端的例子。作介词of的宾语,应用名词cruelty,表抽象概念不可数。故填cruelty。
44. Both mental and physical health of children deserves __________(pay) attention to. (所给词的适当形式填空)
【答案】paying##to be paid
【解析】
【详解】考查非谓语动词。句意:儿童的身心健康都值得关注。结合空前的deserves可推知,此处用固定短语deserve doing sth.或deserve to be done,两者为同义短语,表示“值得做某事”,所以空处应用动名词形式或者不定式的被动式作deserves的宾语。故填paying/to be paid。
45. The surgery on my knee seemed to do ________ trick. I was able to walk freely.(用适当的词填空)
【答案】the
【解析】
【详解】考查冠词。句意:我的膝盖手术似乎奏效了。我可以自由行走。do the trick为固定短语,表示“获得成功,奏效”,符合题意,所以空处应用定冠词the。故填the。
第三节 语篇填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Today technological advances have led to a ____46____ (combine) of art and technology. As a result, the art world is changing greatly. Now art is more ____47____ (access) to us than ever before. Take for example one of China’s most famous paintings, Along the River During the Qingming Festival. As this artwork is rarely on display, people have sometimes queued up to six hours for ____48____ chance to see it. Once in front of the painting, they only have limited time to spend ____49____ (take) in its five metres of scenes along the Bian River in Bianjing. Thanks for technology however, millions more people have been able ____50____ (experience) a digital versions of this painting. Three-dimensional animation ____51____ (mean) that viewers can see the characters move around and interact with their surroundings.
However, the increase in the amount and variety of art produced has also raised questions over ____52____ (it) overall quality. Is the artist the creator of the art itself, ____53____ the maker of the technology behind it
Where technology ____54____ (take) art next is anyone’s guess. But one thing is for sure—_____55_____ so many artists exploring new possibilities, we can definitely expect the unexpected.
【答案】bination
47. accessible
48. a 49. taking
50. to experience
51. means 52. its
53. or 54. will take
55. with
【解析】
【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了技术的进步带来了艺术与技术的结合,以及这一结合的优点和缺点。
【46题详解】
考查名词。句意:今天,技术进步导致了艺术与技术的结合。根据句中不定冠词“a”可知,空格处应用名词,“combine”意为“结合”,动词词性,对应的名词为“combination”,意为“结合”,不定冠词“a”后接可数名词单数形式。故填combination。
【47题详解】
考查形容词。句意:现在我们比以往任何时候都更容易接触到艺术。分析句子可知,空格处应用形容词,在句中作表语,“access”意为“访问,进入”,动词词性,对应的形容词为“accessible”,意为“可接近的”,“more accessible”为“accessible”的比较级。故填accessible。
【48题详解】
考查冠词。句意:由于这件艺术品很少展出,人们有时会排长达六小时的队,以便有机会看到它。根据句意可知,句中泛指一个看到它的机会,故空格处应用不定冠词,“chance”音标的第一个音素为辅音音素,故应用不定冠词“a”。故填a。
【49题详解】
考查固定句型。句意:一旦来到这幅画前,他们只有有限的时间来欣赏画中汴京沿汴河的五米景色。根据句意可知,句中涉及固定句型“sb. spend+时间/金钱+(in) doing sth.”,意为“某人花费时间/金钱做某事”,空格处应用动名词作宾语,“take in”意为“欣赏”,“take”的动名词形式为“taking”。故填taking。
【50题详解】
考查固定短语。句意:然而,多亏了技术,还有数百万人能够体验到这幅画的数字版本。根据句意可知,句中涉及固定短语“be able to do sth.”,意为“能够做某事”,“experience”意为“体验“,不定式符号“to”后接动词原形。故填to experience。
【51题详解】
考查时态。句意:三维动画意味着观众可以看到角色四处移动并与周围环境交互。根据句意可知,句子陈述的是客观事实,应用一般现在时,“mean”意为“意味着”,动词词性,句子主语“Three-dimensional animation”为不可数名词,故空格处应用“mean”的三单形式“means”。故填means。
【52题详解】
考查代词。句意:然而,艺术品数量和种类的增加也对其整体质量提出了质疑。分析句子可知,“quality”为名词,前面应用形容词性物主代词修饰,“it”对应的形容词性物主代词为“its”,意为“它的”。故填its。
【53题详解】
考查连词。句意:艺术家是艺术本身的创造者,还是艺术背后的技术制造者是艺术的创造者?分析句子可知,句中“艺术家是艺术本身的创造者”和“艺术背后的技术制造者是艺术的创造者”之间为选择关系,质疑到底谁才是艺术的创造者,故空格处应用连词“or”,表示选择关系。故填or。
【54题详解】
考查时态。句意:技术下一步将把艺术带向何方,大家都在猜测。根据句意和句中“next”可知,句子陈述的是接下来将要发生的事,应用一般将来时,“take”意为“引领,把……带到”,动词词性,“will”后接动词原形。故填will take。
【55题详解】
考查的with的复合结构。句意:但有一件事是肯定的——有这么多的艺术家在探索新的可能性,我们肯定可以期待意想不到的结果。分析句子可知,句中涉及with的复合结构“_____so many artists exploring new possibilities”,在句中作状语,故空格处应用介词“with”。故填with。
第四部分:书面表达(满分40分)
第一节 (满分15分)
56. 假设你是来自杭州的高中学生李华,得知杭州亚运会正在招募英语学生记者,请根据以下要点写一封自荐信申请该职位。
主要内容包括:
1. 写信的目的;
2. 申请理由(语言优势,性格优点等);
3. 希望得到回复。
注意:1. 词数应为80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Dear Sir/Madam,
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Yours faithfully,
Li Hua
【答案】Dear Sir/Madam,
Knowing you are in need of student journalists for the coming Hangzhou Asian Games, I’m writing to apply for the post.
I have a good command of English, which will surely help me communicate with foreigners. In addition, I enjoy cooperating with others and am easy to get along with. More importantly, I once worked as a reporter for the International Sports Games, making me exceptionally qualified for the job.
I would appreciate it if my application could be considered and I’m looking forward to your reply.
Yours faithfully,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于得知杭州亚运会正在招募英语学生记者这一情况,根据以下要点写一封自荐信申请该职位。
【详解】1.词汇积累
擅长,精通:have a good command of→ be good at
此外:In addition → What’s more
相处融洽:get along with→ get on with
感谢:appreciate→ thank
2.句式拓展
简单句变复合句
原句:Knowing you are in need of student journalists for the coming Hangzhou Asian Games, I’m writing to apply for the post.
拓展句:Because I know you are in need of student journalists for the coming Hangzhou Asian Games, I’m writing to apply for the post.
【点睛】【高分句型1】I have a good command of English, which will surely help me communicate with foreigners.(运用了which引导的非限制性定语从句)
【高分句型2】I would appreciate it if my application could be considered and I’m looking forward to your reply.(运用了连词if引导的条件状语从句。)
第二节 (满分25分)
57. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为 150 左右。
It was a tradition that my sons, their wives, and our grandchildren would spend Christmas Day at our house. So we loaded Jake, our first pet dog, who was diagnosed(诊断为)with cancer, in the back seat of my car, setting out to buy the things at dusk.
Our first stop was at the dollar store to pick up wrapping paper and decorations. As we approached the cashier desk, my husband said, “I’ll be out in the car with Jake.” He returned a few minutes later. “Do you have the car keys ”
“No,” I responded. I searched the passages(通道)in vain before leaving the store as fast as I could. When I got back to the car, my husband was starting the engine. He told me it was our dog Jake that found the car keys. We drove to the grocery store. As we got out of the car, I reached down for my purse and fear stole into me as I realized it wasn’t there. “Wait,” I cried to my husband. “My purse. I think I must have left it in the cart at the dollar store.”
My husband didn’t say anything as we both climbed back in the car. Fifteen minutes later we returned to find another car now at the spot where we had previously parked. The cart was still there, but it was empty. I jumped out of the car and began searching the bushes. It didn’t take long to realize my efforts were useless. My purse was gone. I started to cry.
“Are you alright Ma’am ” a woman about my age asked. I hadn’t even noticed her approach me.
“I lost my purse in the dollar store. Left it in the cart,” I stammered(结结巴巴地). “I had over two hundred dollars in it. Even if we find it, it’ll probably be empty,” I said sadly.
“I wouldn’t be so sure of that. There are still some good people in the world,” she responded. “It still may show up. ”
Paragraph 1:
The woman took my hand and pressed something into my palm (手掌) before closing my hand into a fist(拳头).
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
When we arrived home there was a white car I didn’t recognize in front of our house.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】The woman took my hand and pressed something into my palm before closing my hand into a fist. “Merry Christmas,” she whispered in my ear, disappearing into the night. I was so shocked that it took me a minute to open my hand, but when I did, I gasped. I couldn’t believe it; the woman had given me two one-hundred-dollar bills. What really mattered the most to me wasn’t the money, but that I had come across someone special, someone who really cared.
When we arrived home there was a white car I didn’t recognize in front of our house. A stranger stood on our front porch ringing the doorbell. Not only did she find my lost wallet, but it took her half an hour to drive it back to me. This Christmas was a little sad because of Jake’s illness. It was also a little more special, however, thanks to the two angels, each offering kindness to a crazy woman with a sick dog. While I have no way of contacting them personally to thank them for their gifts and explain what their kindness meant to me, I’ve tried to follow their example and pass their kindness forward.
【解析】
【分析】本文主要以作者丢钱为线索展开,讲述了作者处于困境之时,有人施以援手,有人送还钱包,让作者深受感动的故事。
【详解】1.段落续写
①由第一段首句内容“那个女人抓住我的手,把什么东西塞进我的手掌,然后把我的手捏成了拳头。”可知,第一段可描写陌生人给了作者两百美元的过程。
②由第二段首句内容“当我们到家的时候,房子前面有一辆我不认识的白色小汽车。”可知,第二段可描写陌生人发现并送还了作者的钱包,并感悟人生:作者决定以他们为榜样,向需要帮助的人传递善意。
2.续写线索:收到陌生人的钱——感受到被关心——到家后发现白色汽车——陌生人找到并归还作者钱包——作者感激万分
3.词汇激活
行为类
低语,轻声说:whisper/murmur/say...in a low voice
气喘吁吁地说:gasp/pant/be seized with panic
偶遇,无意中发现:come across/run into/meet with
以……为榜样,仿效某人:follow one's example/follow sb's example
情绪类
感激:grateful/thankful
【点睛】[高分句型1]
I was so shocked that it took me a minute to open my hand, but when I did, I gasped.(so...that…引导结果状语从句;but连接前后为转折关系的两个句子;when引导时间状语从句)
[高分句型2]
What really mattered the most to me wasn't the money, but that I had come across someone special, someone who really cared.(what引导主语从句;that 引导表语从句; who引导限制性定语从句)
[高分句型3]
Not only did she find my lost wallet, but it took her half an hour to drive it back to me.(not only位于句首,使用部分倒装)
听力答案:1--5 BBACA 6--10 BCCBC 11--15 CBACA 16--20 CABBA
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
