黑龙江英语九年级上册期中专练-阅读理解(含解析)


黑龙江英语九年级上册期中专练-阅读理解(含解析)
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2022春·黑龙江大庆·九年级统考期中)Google and Toyota have worked together to create a new smart car. It can run on the road without a driver. It drives itself. The self-driving car hasn’t been on sale to the public, so we don’t know how much it costs. Another thing most people want to know is whether it will be safe enough to run on the road.
The self-driving car uses electricity as its power, and it can’t drive very quickly-the top speed would be 25 miles per hour. It is actually controlled by a computer system on the car. The system keeps on collecting information by some video cameras inside the car and a LIDAR sensor(激光雷达传感器)on top of it. A computer processes the information and decides what to do. “The self-driving car has only buttons for go and stop, so it’s very easy to use, ”an engineer of Google says. “And what’s more , it will make car accidents less and make the world a safer place.” The self-driving car has driven hundreds of thousands of miles in California, and it has only gotten into two accidents by human mistake.
According to CNN, self-driving cars will also help to reduce the number of cars in big cities. “Self-driving cars would be able to send you to the workplace and then pick up another person instead of stopping in a parking lot.”
1.According to CNN, self-driving cars will ________.
A.send us more quickly to the workplace B.lead to heavier traffic
C.improve traffic condition in big cities D.carry more people than a normal car
2.Which statement is not Right
A.The self-driving car uses electricity as its power. B.It will make car accidents less.
C.Toyota created a new smart car. D.It’s not difficult to use.
3.The underlined word “button” means “________” in Chinese
A.遥控器 B.按钮 C.开关 D.设备
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2022春·黑龙江鹤岗·九年级统考期中)Scientists will put some robot fish into the sea near Spain this year. These robot fish will help people find out the pollution in the water. If the robot fish are able to finish their work successfully, the scientists hope the fish will be used in rivers, lakes and seas around the world.
The robot fish are about 1.5 meters long. There is a detector(探测器) in their bodies. It can find the pollution in the water, and then the robot fish will eat part of it.
They can “swim” for eight hours in the sea freely and send back information to people on the beach. After they run down, they will go back to the beach by themselves.
There are five robot fish altogether. Each costs about 29, 000 dollars. They are part of a three-year project between engineering company BMT Group and Essex University in southeastern England.
Choose the best choice from A, B or C according to what you read.
4.From the passage we know the robot fish will ________.
A.begin to work next year
B.work in the sea near England
C.find out the pollution in the water
5.What will the robot fish do if they find the pollution in the water
A.They will eat part of it.
B.They will stop working.
C.They will tell people where it is.
6.How long can the robot fish work each time
A.For five hours. B.For eight hours. C.For twelve hours.
7.The five robot fish cost ________ dollars altogether.
A.14, 500 B.29, 000 C.145, 000
8.Which of the following is TRUE
A.The robot fish can go back to the beach by themselves.
B.People have to help the robot fish go back to the beach.
C.The robot fish look like sharks.
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2021秋·黑龙江齐齐哈尔·九年级校考期中)Let’s Enjoy a Movie!
Zootopia
From a large elephant to a small mouse, animals live happily together in Disney’s Zootopia. Language: English Running Time: 1 Hour and 30 Minutes Price: Weekdays — $40; $20 (kids under 6) Weekends — $50; $25 (kids under 6)
I’ve never imagined the movie is so interesting. There are 64 kinds of animals in it. After watching the movie, I learned more about animals. I would recommend this movie to those animal lovers.
—John
I have seen many cartoons of this kind, but the plots (情节) are surprisingly funny and I love the sweet voice in it. My brother and I just couldn’t help laughing from the beginning to the end.
—David
This movie is so well made. I went to see it with my 5-year-old son last Sunday afternoon. I love the beautiful music while my son loves the rabbit police officer, Judy very much.
—Nancy
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。
9.The poster shows that ________ is spoken in the movie.
A.English B.French C.Japanese
10.What does the underlined word “recommend” mean
A.租赁 B.邮寄 C.推荐
11.David likes this movie because of ________.
A.the 64 kinds of animals B.the funny plots and the sweet voice C.the low price
12.It cost Nancy and her son ________ to watch the movie last Sunday.
A.$60 B.$75 C.$80
13.What does Judy do in the movie
A.A teacher. B.A nurse. C.A police officer.
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2021秋·黑龙江佳木斯·九年级桦南县第四中学校考期中)15 years ago, my parents bought a small house in the countryside, which they used for holidays. After I was born we started to go to the holiday house more. We used to drive 3 hours to get to our lovely house every Friday evening. During the week my parents worked in London. My two brothers and I went to expensive private schools and we were all very busy. We hardly saw each other. We had several babysitters(临时保姆) as my parents had to work long hours. The only time we could be together was the weekend, and that was my happiest time. However, every Sunday morning was torture because we had to leave the house then. We all hated the idea of leaving our village friends and the beautiful countryside.
Last year my dad had had enough. He sold our big house near London and my parents gave up their jobs and long working hours. They bought a smaller car. We are now living in our holiday house—two adults, three kids and a dog. My parents got jobs that allow them to work from home. We never have babysitters.
The best change for me is that now I go with my brothers to a small local(当地的) school. After school we get on our bikes and ride around to see friends. My life is just so different. We feel calm(平静的) and happy. We have fewer things but for me it seems like we have so much more. I am so glad we have changed our way of life.
14.How did the writer’s family use to go to the holiday house
A.By bus. B.By train. C.By car.
15.The underlined word “torture” in Paragraph 2 means “________” in Chinese.
A.折磨 B.机遇 C.风险
16.What happened to the writer’s family last year
A.The writer got a new dog.
B.The writer’s dad sold their big house.
C.The writer’s mom bought a larger car.
17.What do we know about the present life of the writer’s family
A.They just have one babysitter. B.The writer goes to a private school. C.The writer’s parents work from home.
18.What’s the best title of the passage
A.My life in London
B.The happiest family time
C.A great change in my life
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2021秋·黑龙江大兴安岭地·九年级校考期中)Here are some tips on listening. We hope they can help you in one way or another.
●Relax yourself.
Before you start to listen to something, you need to relax. Don't get nervous or excited. This will help you with your listening.
●Listen carefully to the first sentence.
The first sentence tells a lot about the whole passage. For example, if at the very beginning, you hear "Many shops in many parts of China have decided to take away all kinds of Japanese goods off their shelves, but some people say it's not a good idea. Our reporter says..." you know you will hear a piece of news, not a children's story, or a science report.
●Think when you're listening.
When you're listening, try to do some thinking. For example, you can think of the following questions: What happened, when, where and how What was the result and what did the speaker want to tell us This way, you may understand the passage better.
●Listen to important facts.
It's important for you to remember some important facts. For example, if the passage is a science report, you should try to remember its findings and how the scientists got their results.
●Don't think about one or two words for too long.
You may hear some words that you don't know, but don't spend too much time on them. Very often, you'll find out what they mean later when you go on with the listening. But you can remember some words or sentences that you think are important, and you can use them when you're answering the questions.
19.This whole passage is mainly about ________.
A.tips on thinking B.tips on finding the facts C.tips on listening D.tips on remembering words
20.It's better for you to keep ________ when you begin to have a listening exam.
A.excited B.relaxed C.nervous D.worried
21.The sentence "Many shops in many parts of China have decided to take away all kinds of Japanese goods off their shelves..." seem to be ________.
A.the first sentence of a piece of news B.a tip on reading C.the end of a piece of news D.a tip on speaking
22.When you're listening, it's important for you to remember ________.
A.every word B.every sentence C.some important facts D.the whole passage
23.Who is the passage the most helpful to
A.Foreign language learners B.Doctors C.Scientists D.Journalists
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。( 黑龙江大庆·九年级统考期中)"Three apples have changed the world. One is for Eve, one is for Newton. The third is in the hands of Steve Jobs." said someone.
Steve Jobs was the former CEO of the Apple computer company which was set up in his parents' garage (车库) on April Fool's Day, 1976. Through many years' hard work, Jobs and his Apple products were a great success. People believe he has made the world a better place. Many young people also think of Apple products as a fashion symbol.
Because of his great achievements in this area, he was honoured with a number of awards including the National Medal of Technology in 1985, the Times cover character (封面人物) and the Most Successful Manager in 1997.
Jobs' road to success wasn't an easy one. He experienced several ups and downs, but he was still standing. Just as Hemingway in The Old Man and the Sea said, "A man can be destroyed, but not be defeated (打败)." So he was considered as an American hero.
What did Jobs' workers and family members think of him
On one hand, some workers described him as a strange, bad-tempered (坏脾气的) boss. They said he was impatient with those who disagreed with him or didn't understand his ideas. On the other hand, his family members thought of him as a home-loving dad with each of his four children. He worried about all the things of them, such as their boyfriends, travel, safety and even skirt length. Though he was quite busy, he still attended his daughter's graduation party.
24.Where did Steve Jobs set up the Apple computer company
A.In his own house. B.In his friend's house. C.In his friend's garage. D.In his parents' garage.
25.What do you think of Steve Jobs according to the passage
A.Home-loving. B.Honest. C.Patient. D.Humorous.
26.What award did Steve Jobs achieve in 1985
A.The Most Successful Manager. B.The Top Richest Man.
C.The National Medal of Technology D.The Times cover character.
27.Why was he considered as an American hero according to the passage
A.Because he developed lots of Apple Products.
B.Because he set up the Apple computer company.
C.Because he devoted himself to the area of computer.
D.Because he wasn't defeated after several ups and downs.
28.From the passage, we know that __________.
A.Steve Jobs was very famous only in the USA
B.Steve Jobs was too busy to care about his children
C.Steve Jobs changed the world a lot with his Apple products
D.Steve Jobs never got into any trouble on his way to success
(2020秋·黑龙江哈尔滨·九年级统考期中)阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。
Notices from the Student Center
Slogan(标语)Design CompetitionPurposes: To use English creatively and help provide a clean and safe school. Each student can send 3 slogans by e-mail to info@ before Aug.30. Classical DramaEnjoy a new season of great dramas written by Hans Christian Andersen at the music hall! Starring: Happy Tree Drama Team Director: Tom Weaver
30-minute Fitness Club30-a-day Fitness is a fun fitness class for students. Here are some advantages: ●Keep in shape. ●Make bones grow. ●Improve a sense of balance. ●Increase daily physical activity. Don't miss the chance! Visit www. Little Cook Training ProgramIf you enjoy creating delicious dishes, why not attend our "Little Cook Training Program" Each student who takes part in it will get a certificate(证书). Date: Aug.3—15 Time: 11: 00 am-4: 30 pm Place: dining hall If you are interested in it, please e-mail info@ For information: Adelina Santos Tel: 5323009
29.The activities above are organized by ________.
A.the Student Center B.Tow Weaver. C.Adelina Santos
30.If you want to join ________ and ________, you can e-mail info@smartschool
A.Little Cook Training Program, Fitness Club
B.Slogan Design Competition, Little Cook Training Program
C.Happy Tree Drama Team, Slogan Design Competition
31.When will Little Cook Training Program take place
A.Before Dec. 30. B.At 8:30 p. m. on Dec. 5. C.Between Aug. 3 and Aug. 15.
32.Which of the following is NOT TRUE according to the information above
A.The prize for 2nd place in Slogan Design Competition is a novel.
B.All the three dramas will be played in the first half of the year.
C.The students will learn to make dishes in Little Cook Training Program
33.In Fitness Club, the students will probably ________.
A.stop putting on weight
B.help provide a clean and safe school
C.enjoy a new season of great dramas
阅读上文,从每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。(2021秋·黑龙江七台河·九年级统考期中)School dances in American schools are very popular and exciting.
A more popular name for a school dance is a “sock hop”. At my school, dances usually take place in the school gym. The floor of the gym is made of wood. A wooden floor is easily broken by shoes. So at the school dance, students must remove their shoes and dance in only their socks. That’s why a dance is often called a “sock hop”.
High school students enjoy sock hop. Once a month the student council (委员会) will organize a sock hop. It starts after school at 3: 30 p. m. and lasts until 5: 00 p. m. Every new school term the student council will organize an evening sock hop. It starts at 7: 00 p. m. and ends at 10: 00 p. m.
During the sock hop the student council sells safe drinks, hot dogs and bread. The money got at the sock hop goes towards buying new school things.
Judge the following sentences true (T) or false (F) according to the passage.
34.A “sock hop” means that the dancers in the school get together.
35.The students can’t walk on the floor of the gym before they take off their shoes.
36.The students enjoy themselves at sock hops.
37.An evening sock hop takes place once a month every school term.
38.The student council gives the money got at the sock hops to the parents of the dancers.
参考答案:
1.C 2.C 3.B
【导语】本文主要介绍了一种谷歌和丰田合作开发了一款新的智能汽车,文章具体介绍了它的工作原理及优点。
1.推理判断题。根据最后一段“According to CNN, self-driving cars will also help to reduce the number of cars in big cities.”可知自动驾驶汽车能改善交通状况。故选C。
2.细节理解题。根据第一段“Google and Toyota have worked together to create a new smart car”可知谷歌和丰田合作开发了这款新的智能汽车,C选项表述不正确。故选C。
3.词义猜测题。根据第二段“The self-driving car has only buttons for go and stop, so it’s very easy to use”以及前后文含义可知“buttons”是汽车行驶和停止行驶的相关部位,结合选项此处buttons意为“按钮”。故选B。
4.C 5.A 6.B 7.C 8.A
【导语】本文给我们介绍的是一个新的科学发明——机器鱼,这种鱼可以被放到水里,通过探测器帮助人们发现水中的污染,向人们传递信息。
4.细节理解题。根据“These robot fish will help people find out the pollution in the water.”可知,机器鱼可以帮助人们发现水中的污染。故选C。
5.细节理解题。根据“It can find the pollution in the water, and then the robot fish will eat part of it.”可知,机器鱼在水里游泳的时候,如果发现了污染物,它们会吃掉一部分。故选A。
6.细节理解题。根据“They can ‘swim’ for eight hours in the sea freely and send back information to people on the beach”可知,这些机器鱼可以在海里自由游泳8个小时。故选B。
7.推理判断题。根据“There are five robot fish altogether. Each costs about 29,000 dollars.”可知,每一个机器鱼的造价是29,000美元,一共有5个,故一共是145,000美元。故选C。
8.细节理解题。根据“After they run down, they will go back to the beach by themselves.”可知,当机器鱼的能量用完的时候,它们会自己回到海滩。故选A。
9.A 10.D 11.B 12.B 13.C
【导语】本文是一篇应用文。文章主要是关于电影的简介和几个孩子观看后的评价。
9.细节理解题。根据“Language: English”可知,电影中说英语。故选A。
10.词义猜测题。根据“After watching the movie, I learned more about animals.”可知,看完这部电影,我对动物有了更多的了解,故我会把这部电影推荐给那些动物爱好者。故recommend意为“推荐”。故选D。
11.细节理解题。根据“I have seen many cartoons of this kind, but the plots are surprisingly funny and I love the sweet voice in it.”可知,大卫喜欢这部电影,因为有趣的情节和甜美的声音。故选B。
12.细节理解题。根据“Price: Weekends — $50; $25 (kids under 6)”以及“ I went to see it with my 5-year-old son last Sunday afternoon.”可知,南希花费50美元,她的五岁儿子花费25美元,总共75美元。故选B。
13.细节理解题。根据“I love the beautiful music while my son loves the rabbit police officer, Judy very much.”可知,Judy在电影里是一名警察。故选C。
14.C 15.A 16.B 17.C 18.C
【分析】本文是一篇记叙文,主要讲述了作者一家从大城市搬到乡下生活后生活上的转变。
14.细节理解题。根据“We used to drive 3 hours to get to the peace and quiet of our lovely house”可知,作者一家过去开车去乡下的度假屋。故选C。
15.词句猜测题。根据“we had to leave the house then. We all hated the idea of leaving our village friends and the beautiful countryside”可知,星期天上午,作者一家得离开乡下的度假屋,他们都不愿意离开他们的乡村朋友和美丽的乡村,这对他们来说是一种折磨;故torture意为“折磨”。故选A。
16.细节理解题。根据“Last year my dad had had enough. He sold our big house”可知,去年作者的爸爸卖掉了他们在伦敦的大房子。故选B。
17.细节理解题。根据“My parents got jobs that allow them to work from home.”可知,作者的父母现在在家里工作。故选C。
18.最佳标题题。本文主要讲述了作者一家从大城市搬到乡下生活后生活上的转变,所以“我生活中的一个巨大变化”最适合作标题。故选C。
19.C 20.B 21.A 22.C 23.A
【分析】短文中对于如何提高听力给了我们一些建议。
19.主旨大意题。根据“Here are some tips on listening.”以及下文的介绍可知,文章主要是关于听力的一些建议,故选C。
20.细节理解题。根据“Before you start to listen to something, you need to relax. Don't get nervous or excited. This will help you with your listening.”可知,在开始听之前,你需要保持放松,故选B。
21.细节理解题。根据“For example, if at the very beginning, you hear "Many shops in many parts of China…you know you will hear a piece of news”可知,这句话是一则新闻的第一句话,故选A。
22.细节理解题。根据“It's important for you to remember some important facts.”可知,在听的时候,你应该记住一些关键的事实。故选C。
23.推理判断题。根据“Here are some tips on listening. We hope they can help you in one way or another.”可知,文章介绍的是关于听力的一些建议。由此可以推断出,这对于学习外语的人是很有帮助的,故选A。
24.D 25.A 26.C 27.D 28.C
【分析】本文是一篇记叙文,主要介绍了苹果公司联合创始人史蒂夫·乔布斯的人生经历、取得的成就、员工及家人对他的评价。
24.细节理解题。根据第二段“Steve Jobs was the former CEO of the Apple computer company which was set up in his parents' garage”可知,乔布斯在父母家的车库中创立了苹果电脑公司。故选D。
25.细节理解题。根据最后一段“his family members thought of him as a home-loving dad”可知,乔布斯是爱家的父亲。故选A。
26.细节理解题。根据第三段“the National Medal of Technology in 1985”可知,乔布斯在1985年被授予国家技术奖章。故选C。
27.推理判断题。根据第四段“He experienced several ups and downs, but he was still standing…‘A man can be destroyed, but not be defeated.’ So he was considered as an American hero.”可知,一个人可以被毁灭,但不能被打败;乔布斯几经大起大落,依然没有被打败,因此他被认为是美国的英雄。故选D。
28.推理判断题。根据第一、二段“Three apples have changed the world…People believe he has made the world a better place.”可知,人们认为三个苹果改变了世界,乔布斯创建的苹果公司就是其中之一;乔布斯和他的苹果产品让世界更美好,改变了世界。故选C。
29.A 30.B 31.C 32.B 33.A
【分析】文章主要展示了四个由学生活动中心组织的活动的相关通告。
29.细节理解题。根据文中“Notices from the Student Center”可知,以上活动是由学生中心组织的,故选A。
30.细节理解题。根据“Slogan(标语)Design Competition”中“Each student can send 3 slogans by e-mail to info@ before Aug.30”以及“Little Cook Training Program”中“If you are interested in it, please e-mail info@”可知,如果发电子邮件到info@,可以参加Slogan(标语)Design Competition和Little Cook Training Program两个活动,故选B。
31.细节理解题。根据“Little Cook Training Program”中“Date: Aug.3—15”可知,小厨师培训计划在8月3号至15号举行,故选C。
32.细节理解题。根据“Classical Drama”中的表格内容可知,三部戏剧都在下半年而不是上半年,故选B。
33.推理判断题。根据“30-minute Fitness Club”中信息“Keep in shape”可知,在“30分钟健身俱乐部”可以保持身材,由此推知不会增肥,不会长胖,故选A。
34.F 35.F 36.T 37.F 38.F
【分析】本文介绍的是在美国比较流行的舞蹈——“袜子舞”的由来和发展。
34.根据第二段第一句“A more popular name for a school dance is a ‘sock hop’.”可知,“袜子舞”是学校舞蹈的名字,是一种运动,而不是指人们聚在一起。故答案为F。
35.根据第二段中的“At my school, dances usually take place in the school gym. The floor of the gym is made of wood. A wooden floor is easily broken by shoes. So at the school dance, students must remove their shoes and dance in only their socks.”可知,因为是怕学生跳“袜子舞”损坏地板,所以要求学生脱掉鞋,而不是说学生不能在体育馆的地板上走,除非他们脱掉鞋子。故答案为F。
36.根据第三段第一句“High school students enjoy sock hop.”可知,高中生喜欢袜子舞蹈。故答案为T。
37.根据第三段第二句“Once a month the student council (委员会) will organize a sock hop.”可知,学生会每个月组织一次舞会,但文中并没有说每个学期每个月都举行。故答案为F。
38.根据最后一段最后两句“During the sock hop the student council sells safe drinks, hot dogs and bread.The money got at the sock hop goes towards buying new school things.”可知,在袜子舞会上得到的钱用来买新的学校用品,并非是把钱给了舞蹈演员的父母。故答案为F。
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。