河南省中原名校联盟2024届高三上学期9月调研考试
英语
全卷满分150分,考试时间120分钟。
注意事项:
1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 请按题号顺序在答题卡上各题目的答题区域内作答,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3. 选择题用2B铅笔在答题卡上把所选答案的标号涂黑;非选择题用黑色签字笔在答题卡上作答;字体工整,笔迹清楚。
4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并上交。
5. 本卷主要考查内容:高考范围。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.
答案是C。
1. What colour does the girl need
A. Green. B. Blue. C. Yellow.
2. How will the woman reduce her carbon footprint
A. She will take a bus. B. She will buy a bike. C. She will walk to work.
3. What is the woman going to do
A. Go to work. B. Pick up her daughter. C. Take her son to school.
4. What happened to the woman
A. She lost her balance. B. She forgot a move. C. She missed a dance show.
5. Where are the speakers
A. On the train. B. In the restaurant. C. At the airport.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. How does the woman feel about what the man’s eating
A. Satisfied. B. Surprised. C. Amused.
7. What resolution will the man keep on
A. Losing 10 kilogrammes.
B. Reading one book a month. C. Doing what he loves.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is the man’s job
A. A driver. B. A lawyer. C. An office worker.
9. Which of the following is the right route
A. Hongtai Building→King Street→University Avenue.
B. King Street→Hongtai Building→University Avenue.
C. King Street→University Avenue→Hongtai Building.
10. How much should the woman pay if they can’t arrive in time
A. Full price. B. Half the price. C. Nothing.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. How long did the woman work in Australia
A. For a year. B. For a couple of months. C. For a few weeks.
12. What does the woman say about her job in the café
A. It is far from her home. B. It is not very easy for her.
C. It is better than working on the farm.
13. Where does the man want to work
A. On a farm. B. In a café. C. In a school.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. Why does the woman intend to return the dress
A. It costs too much.
B. She doesn’t like its colour.
C. Something is wrong with the dress.
15. What does the woman want to get after returning the dress
A. The whole money back.
B. Another purple dress. C. Another item with a discount.
16. What is the probable relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Boss and employee. C. Salesman and customer.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When will they arrive at the farm
A. At 8:00 a. m. B. At 8:30 a. m. C. At 9:00 a. m.
18. What will the farmers teach the students to do
A. Do all farm work. B. Make cherry pudding. C. Design cherry-themed postcards.
19. What are the students asked to do before going back home
A. Take exercise. B. Have a rest. C. Do some cleaning.
20. What is the speaker mainly talking about
A. Rules on safety. B. Schedules of a trip. C. Tips on having a good day.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共5小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
2023 CAMP REGISTRATION NOW OPEN!
For more information on the guidelines we will be taking to help ensure the safety and health of our campers and staff this summer, click here!
Our Tennis Camps Are the Best Around
We currently offer our adidas Tennis Camps in 19 states, and at every single one we put an emphasis on creating a positive atmosphere for children aged 8 to 18 to receive tennis training from the experts. It doesn’t matter what skill level your child is currently at, they will be able to receive tennis lessons designed just for them, ensuring they leave our tennis camp a better player than when they arrive.
What Your Child Will Learn at Our Tennis Clinics
Whether your child attends our overnight tennis camp or our day tennis camp, they will learn everything they need to stand out on the court. A few of our tennis training focuses are:
·Being a good sport ·Perfecting the serve
·Improving form ·Playing with integrity
·Setting goals ·Preparing mentally
What Can Be Expected at Our Summer Tennis Camps
Once there, each player will be evaluated so they can receive the proper tennis lessons for their experience level. After that, the fun will begin. They will receive both individual and team instruction, play exhibition tennis matches, and even win prizes. After the instruction part of the day is over, your child will spend the night in the dorms so they can get a good night’s sleep to prepare for the next day. Of course, all meals will be provided and your child will even receive an adidas Tennis Camp T-shirt to take home with them. If you want your child to improve their tennis skills by learning from the experts, there is no better place to send them than to one of our adidas Tennis Camps.
1. What do we know about the adidas Tennis Camp
A. It has personalized tennis lessons.
B. It provides free medical insurance.
C. It only accepts high school students.
D. It offers tennis lessons designed by stars.
2. What can the campers do at the Summer Tennis Camps
A. Spend the night playing. B. Compete for prizes.
C. Learn to make meals. D. Buy an adidas T-shirt.
3. Which of the following best describes the Tennis Camps
A. Useful. B. Costly. C. Demanding. D. Profitable.
【答案】1. A 2. B 3. A
【解析】
【导语】本文是一篇应用文,文章主要介绍了一个网球训练营的基本情况、招生及活动安排。
【1题详解】
细节理解题,根据第二段“It doesn’t matter what skill level your child is currently at, they will be able to receive tennis lessons designed just for them(无论你的孩子目前的技术水平如何,他们都能接受专为他们设计的网球课程)”可知,阿迪达斯网球营有个性化的网球课程。故A项正确。
【2题详解】
细节理解题,根据最后一段“They will receive both individual and team instruction, play exhibition tennis matches, and even win prizes.(他们将接受个人和团队指导,参加网球表演赛,甚至赢得奖品。)”可知,营员们在夏季网球营可以为奖品而比赛。故B项正确。
【3题详解】
推理判断题。根据第二段最后一句“It doesn’t matter what skill level your child is currently at,they will be able to receive tennis lessons designed just for them,ensuring they leave our tennis camp a better player than when they arrive.”(无论你的孩子目前的技术水平如何,他们都可以接受专为他们设计的网球课程,确保他们离开我们的网球营时比到达时表现得更好。),以及最后一段最后一句“If you want your child to improve their tennis skills by learning from the experts,there is no better place to send them than to one of our adidas Tennis Camps.”(如果你想让你的孩子通过向专家学习来提高他们的网球技能,没有比去我们的阿迪达斯网球营更好的地方了。)可知,该训练营能提高孩子们的网球水平,因此是有帮助的。故A项正确。
B
In Saskatchewan, Canada, vegetables have a short growing season. So a very unique farm in Hudson Bay is growing fresh, pesticide-free(无农药的)vegetables in a hydroponic(水培的)farm all year long. There the plants are grown in water instead of soil.
Growing vegetables in the middle of nowhere, about 300 kilometres northeast of Saskatoon, may seem like a big risk, but there is no other place for people to get locally grown food. Produce is available in local supermarkets but it is trucked in from far away.
The idea to turn the no longer used Stewart Hawke school into a farm came to the Nels when Hudson Bay asked for bids (投标)for the building in 2018. It was empty and if an alternative use wasn’t found, it would be pulled down. “We started looking for ideas, and we went and proposed doing this, ”Jan Nel said. “And they loved it. ”
After the proposal was accepted, the family worked together to prepare the building in January 2019 and they planted the first seeds in just one classroom the next month.
The company has grown and is now using several rooms thanks to the quality of the produce and the fact that it is local, according to June Nel. “It’s not two weeks old;it hasn’t travelled across the country or across the world, ”she said. “It actually tastes like lettuce. Lots of people have commented on our herbs. It actually still tastes fresh when you get it, and there’s no pesticide used. ”
She expects more producers to turn to hydroponics in the future but notes that the technology is limited to only some fruits and vegetables and doesn’t work for potatoes or grains. “It’s not the answer to the food security question or challenge, but it will play an increasingly larger role, ”she adds.
4. What can we learn from the first two paragraphs
A. Vegetables are plentiful in Saskatchewan.
B. People in Saskatchewan can’t get fresh vegetables.
C. Hydroponic farms are very popular in Saskatchewan.
D. The climate in Saskatchewan is not good for farming.
5. What did the farm use to be
A. A supermarket. B. A school.
C. A garden. D. A factory.
6. What is the biggest advantage of the Nels’vegetables
A. They are cheap. B. They are fresh.
C. They are nutritive. D. They are delicious.
7. What is the best title for the text
A. A New Way Helps Deal with Food Security
B. A Family Devote to Improving People’s Life
C. A Used School Turns into a Hydroponic Farm
D. An Innovative Practice Boosts the Future of Farming
【答案】4. D 5. B 6. B 7. C
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了加拿大的Nels一家将一个废弃的学校改造为水培农场的故事。
【4题详解】
细节理解题。根据第一段“In Saskatchewan, Canada, vegetables have a short growing season.(在加拿大的萨斯喀彻温省,蔬菜的生长季节很短)”可知,Saskatchewan的气候不太适合农业种植。故选D。
【5题详解】
细节理解题。根据第三段“The idea to turn the no longer used Stewart Hawke school into a farm came to the Nels when Hudson Bay asked for bids (投标)for the building in 2018.(2018年,当哈德逊湾对这栋建筑进行招标时,尼尔斯家族萌生了将不再使用的斯图尔特·霍克学校改造成农场的想法)”可知,这个水培农场过去是一个学校。故选B。
【6题详解】
细节理解题。根据第二段最后一句“Produce is available in local supermarkets but it is trucked in from far away.(农产品在当地超市就能买到,但都是从很远的地方用卡车运来的)”和第五段最后一句中“It actually still tastes fresh when you get it, and there’s no pesticide used.(当你拿到它的时候,它尝起来仍然很新鲜,而且没有使用农药)”可知,最大优势是蔬菜很新鲜。故选B。
【7题详解】
主旨大意题。根据第三段“The idea to turn the no longer used Stewart Hawke school into a farm came to the Nels when Hudson Bay asked for bids (投标)for the building in 2018.(2018年,当哈德逊湾对这栋建筑进行招标时,尼尔斯家族萌生了将不再使用的斯图尔特·霍克学校改造成农场的想法)”结合文章主要讲述了加拿大的Nels一家将一个废弃的学校改造为一个水培农场的故事。因此选项C“一个旧学校变成了一个水培农场”为本文最佳标题。故选C。
C
We know that spending lots of time sitting down isn’t good for us, but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day Research suggests about 30—40 minutes per day of building up a sweat should do it.
Up to 40 minutes of“moderate(温和的)to vigorous(有力的)intensity physical activity” every day is about the right amount to balance out 10 hours of sitting still, the research says—although any amount of exercise or even just standing up helps to some extent.
That’s based on a study published in 2020 analyzing nine previous studies, involving a total of 44, 370 people in four different countries who were wearing some form of fitness tracker. The analysis found the risk of death among those with a more sedentary(久坐的)lifestyle went up as time spent engaging in moderate-to-vigorous intensity physical activity went down. In other words, putting in some reasonably intensive activities—cycling, brisk walking, gardening—can lower your risk of an earlier death.
While analyses like this one always require some detailed dot-joining across separate studies with different volunteers, timescales and conditions, the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data self-reported by the participants.
The research based on fitness trackers is broadly in line with the 2020 WHO guidelines, which recommend 150—300 mins of moderate intensity or 75—150 mins of vigorous intensity physical activity every week to balance out sedentary behaviour.
Walking up the stairs instead of taking the lift, playing with children and pets, taking part in yoga or dancing, doing household chores, walking, and cycling are all put forward as ways in which people can be more active—and if you can’t manage the 30—40 minutes right away, the researchers say, start off small.
8. How does the author start the text
A. By telling stories. B. By listing numbers.
C. By giving examples. D. By raising questions.
9. What did the research find
A. The longer you sit still, the earlier you will die.
B. The more you exercise, the healthier you will be.
C. Productivity can be improved through physical activities.
D. Proper intensive activities help reduce the risk of earlier death.
10. Why is the research reliable
A. It’s based on previous studies.
B. Its data is relatively objective.
C. It’s carried out in different countries.
D. Its data is from the participants’reports.
11. What is the main purpose of the text
A. To analyze the risk of sitting still.
B. To recommend a healthy lifestyle.
C. To inspire people to do more exercise.
D. To show benefits of physical activities.
【答案】8. D 9. D 10. B 11. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了我们应该需要多少锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响,从而鼓励人们多参加锻炼。
【8题详解】
推理判断题,根据第一段第一句“We know that spending lots of time sitting down isn’t good for us but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day ”(我们知道花很多时间坐着对我们没有好处,但我们知道需要多少运动才能应对整天坐着对健康的负面影响)可知,本文以设问的方式开篇。故选D项。
【9题详解】
细节理解题。根据第三段最后一句“In other words, putting in some reasonably intensive activities—cycling, brisk walking, gardening—can lower your risk of an earlier death.”(换句话说,进行一些强度合理的活动——骑自行车、快走、园艺——可以降低你过早死亡的风险。)可知,这个研究发现恰当的高强度活动有助于减少早亡的风险。故选D项。
【10题详解】
细节理解题,根据第四段中“the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data self-reported by the participants”(这项研究的好处是,它依赖于可穿戴设备的相对客观的数据,而不是参与者自我报告的数据)可知,这个调查可信是因为它的数据相对来说更客观。故选B项。
【11题详解】
推理判断题,根据文章最后一段“Walking up the stairs instead of taking the lift,playing with children and pets,taking part in yoga or dancing, doing household chores, walking, and cycling are all put forward as ways in which people can be more active—and if you can’t manage the 30—40 minutes right away, the researchers say, start off small.”(研究人员表示,走楼梯而不是乘电梯、与儿童和宠物玩耍、参加瑜伽或舞蹈、做家务、散步和骑自行车都是人们更活跃的方式——如果你不能马上完成30-40分钟,那就从小处着手。)可知,本文的主要目的是通过介绍我们应该需要多少锻炼来抵消我们久坐所造成的负面影响来鼓励我们多参加锻炼。故选C项。
D
Plastic pollution has become an unfortunate fact of life all over the world—including in the oceans. While all that junk floating around can pose a serious threat to many animals, a new study finds some species may have actually turned it into an entirely new ecosystem!
The North Pacific“Garbage Patch”is a huge area in the ocean where a lot of plastic waste gets stuck. However, it’s not just wastes that get caught up in this mess. Researchers from Georgetown University found that many sea creatures like jellyfish, snails, and barnacles also live there.
In 2018 and 2019, scientists collected 105 pieces of plastic from the patch, and found 46 different species of invertebrates(无脊椎动物)living on them. About 80%of those species normally live near the coast rather than in the middle of an ocean. The researchers also found that these species have been breeding on the patch—meaning there may now be a permanent community of coastal species in the middle of the ocean.
Lead author Linsey Haram said that it’s not yet known how this will affect the ocean ecosystem. But she said the coastal species are likely competing for food with ocean species, and they may also be eating each other.
The Great Pacific Garbage Patch is one of the five areas of garbage that have formed in the middle of huge circular ocean currents called gyres(环流). Another garbage patch is in the South Pacific, two are in the Atlantic Ocean, and the fifth is in the Indian Ocean.
A 2018 study of the Great Pacific Garbage Patch found that about one-third of garbage that could be linked to Japan. Up to 20%of garbage added since 2011 was created by the huge tsunami that hit northern Japan that year, the study said.
12. What makes the plastic waste get stuck in the garbage patch
A. Climate change. B. Human activities.
C Sea creatures living there. D. Huge circular ocean currents.
13. What does the underlined word“breeding”in Paragraph 3 mean
A. Reproducing. B. Restoring.
C. Revising. D. Refreshing.
14. Why does the author mention Japan in the last paragraph
A. To blame Japan for polluting the ocean.
B. To indicate one of the sources of the garbage.
C. To stress the responsibility of some countries.
D. To suggest clues that help with the plastic pollution.
15. In which section of a newspaper may this text appear
A. Education. B. Economy.
C. Environment. D. Entertainment.
【答案】12. D 13. A 14. B 15. C
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在塑料污染的影响下,海洋中形成了新的生态系统。
【详解】1.细节理解题。根据第二段首句“The North Pacific ‘Garbage Patch’ is a huge area in the ocean where a lot of plastic waste gets stuck.(北太平洋“垃圾带”是海洋中一个巨大的区域,大量塑料垃圾被困在这里。)”以及第五段首句“The Great Pacific Garbage Patch is one of the five areas of garbage that have formed in the middle of huge circular ocean currents called gyres.(大太平洋垃圾带是在被称为大洋环流的巨大环流中间形成的五个垃圾区之一。)”可知,塑料垃圾卡在垃圾堆里是由巨大的环形洋流造成的。故选D。
2. 词句猜测题。联系下文“there may now be a permanent community of coastal species in the middle of the ocean(现在海洋中央可能有一个永久的沿海物种群落。)”可知,此处指“这些物种在这里生息繁衍。”可知A选项Reproducing(繁殖)符合题意。故选A。
3. 推理判断题。阅读文章最后一段“A 2018 study of the Great Pacific Garbage Patch found that about one-third of garbage that could be linked to Japan. Up to 20%of garbage added since 2011 was created by the huge tsunami that hit northern Japan that year,the study said.(2018年对大太平洋垃圾带的一项研究发现,大约三分之一的垃圾可能与日本有关。研究称,自2011年以来,多达20%的垃圾是由当年袭击日本北部的巨大海啸造成的。)”可知,文章作者只是客观地描述了部分垃圾来源与发生在日本的海啸有关。故选B。
4. 推理判断题。根据第一段“Plastic pollution has become an unfortunate fact of life all over the world—including in the oceans. While all that junk floating around can pose a serious threat to many animals, a new study finds some species may have actually turned it into an entirely new ecosystem!(塑料污染已经成为全世界生活中的一个不幸事实,包括在海洋中。虽然所有漂浮在周围的垃圾都会对许多动物构成严重威胁,但一项新的研究发现,一些物种实际上可能已经将其变成了一个全新的生态系统!)”并且阅读全文可知,文章主要介绍了在塑料污染的影响下,海洋中形成了新的生态系统。因此本文应该来自一份报纸的环境板块。故选C。
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Watching a movie can be a magical experience, but do you know that the music in the films we watch has always been an important part of creating that magical experience ___16___
The first commercial film with sound came out in 1927. ___17___Even back in the early days of silent films,most movie theatres hired a musician or a group of musicians to provide music, mostly to drown out the sound of the film projectors (放映机) and people talking.
As sound-on-film technology developed, composers were hired to create original music for films. Like music written for an opera,film music serves to advance the story and the action. ___18___ In the same way, a film composer needs to support the screenplay’s storyline. The music also needs to reflect the screenplay’s mood, which includes everything from the action on the screen to sound effects to dialogue.
Music has a language of its own. The right piece of music can improve and sometimes even change a viewer’s ideas of what is taking place onscreen. Most of the time, music is used to stress the action onscreen, improve the mood of a scene, foreshadow action that is about to take place or even show the emotion of a character. ___19___ But in many instances the emotional power of the visuals would not be as great were it not for the music.
___20___ Ask yourself, “How would this scene feel if the music were different Is the composer trying to tell me how I should feel Or are they merely pushing me in an emotional direction ”
A. So, how is the film music created
B. Without it, it would be hard to imagine the scene.
C. An opera composer must follow the text of the opera.
D. Usually, composers and filmmakers don’t want to overshadow a film.
E. So the next time you watch a movie, pay close attention to the music.
F. The music in a film makes you cheer for the hero and cry at the drama.
G. Since then, music has been powerfully linked to the movie-watching experience.
【答案】16. B 17. G 18. C 19. D 20. E
【解析】
【导语】这是一篇说明文。短文介绍了配乐对一部电影的重要性。
【16题详解】
根据上文“Watching a movie can be a magical experience, but do you know that the music in the films we watch has always been an important part of creating that magical experience (看电影可能是一种神奇的体验,但你知道吗,我们看电影中的音乐一直是创造这种神奇体验的重要组成部分?)”可知,选项承接上文说明音乐的重要性。故B选项“如果没有它,很难想象会是什么样子”切题。故选B项。
【17题详解】
根据上文“The first commercial film with sound came out in 1927.(1927年,第一部有声商业电影问世)”可知,选项承接上文说明第一部有声商业电影问世以来音乐就与观影体验紧密相连了。故G选项“从那时起,音乐就与观影体验紧密相连”切题。故选G项。
【18题详解】
根据下文“In the same way, a film composer needs to support the screenplay’s storyline. (同样,电影作曲家也需要支持剧本的故事情节)”可知,选项与下文为并列关系,说明歌剧作曲要遵循的原则。故C选项“歌剧作曲家要遵循歌剧的文本”切题。故选C项。
【19题详解】
根据下文“But in many instances the emotional power of the visuals would not be as great were it not for the music. (但在许多情况下,如果没有音乐,视觉效果的情感力量就不会那么强大)”可知,空处与下文为转折关关系,说明了作曲家和电影人不希望看到的效果。故D选项“通常情况下,作曲家和电影人都不想让音乐盖过电影的风头”切题。故选D项。
【20题详解】
根据下文“Ask yourself, “How would this scene feel if the music were different Is the composer trying to tell me how I should feel Or are they merely pushing me in an emotional direction ” (问问自己,“如果音乐不同,这个场景会有什么感觉?作曲家是想告诉我应该有什么感觉吗?还是他们只是在把我推向情绪化的方向?”)”可知,要多多注意音乐要表达的作用。故E选项“所以下次你看电影的时候,要注意音乐”切题。故选E项。
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
While doing some cleaning in my kitchen, I noticed a tiny black pellet(小球)on the shelf. Gecko(壁虎)dropping, I ___21___. There must be a baby gecko here.
There are lots of geckos here in the Desert Southwest. I’d ___22___ the habit of checking the oven and dishwasher before I turned them on. I didn’t want one of the little guys to get ___23___.
Nevertheless, the oven or the dishwasher wasn’t the biggest ___24___ for a gecko inside a home. It was ___25___. A gecko trapped in a house wouldn’t find enough bugs to eat. I didn’t want that to happen to my current visitor. But to save him, I had to find him first. And that would be ___26___.
I searched everywhere in the ___27___, but useless. Suddenly, a picture flashed in my mind: a pile of ___28___. “Yes, I know where that is!”I have a basket that holds my collection of oddly shaped or uniquely coloured stones, which caught my eye. Ever so carefully, I ___29___ one stone, then another—until I ____30____ a tiny yellow tail!
I brought the whole basket outside and left it on the ground, where I ____31____ the baby gecko could find his way home. When I ____32____ a few hours later, the little gecko was gone.
Now I ____33____ peek(窥视)inside the dishwasher and the oven before turning them on. ____34____, I know I am not the only one looking out for geckos. No ____35____ is too small for us to love.
21. A. remembered B. discovered C. thought D. wished
22. A. approved of B. sought for C. fed on D. got into
23. A. fixed B. touched C. hurt D. lost
24. A. trouble B. danger C. failure D. pleasure
25. A. starvation B. thirst C. climate D. poverty
26. A. different B. simple C. interesting D. tough
27. A. kitchen B. bedroom C. garden D. lab
28. A. books B. woods C. stones D. bottles
29. A. arranged B. grasped C. cleaned D. removed
30. A. dropped B. obtained C. spotted D. rescued
31. A. agreed B. hoped C. feared D. promised
32. A. counted B. checked C. picked D. locked
33. A. even B. never C. still D. already
34. A. Nevertheless B. Instead C. Therefore D. Otherwise
35. A. place B. dream C. human D. creature
【答案】21. C 22. D 23. C 24. B 25. A 26. D 27. A 28. C 29. D 30. C 31. B 32. B 33. C 34. A 35. D
【解析】
【导语】这是一篇记叙文。短文叙述了作者家在家的厨房发现壁虎,并尽力帮助它的故事。
【21题详解】
考查动词词义辨析。句意:我认为是壁虎的粪球掉下来了。A. remembered记得;B. discovered发现;C. thought想,认为;D. wished希望。根据上文“I noticed a tiny black pellet(小球)on the shelf.”可知,作者认为是壁虎的粪球掉在另外架子上。故选C项。
【22题详解】
考查动词词义辨析。句意:我养成了在打开烤箱和洗碗机之前先检查一下的习惯。A. approved of同意;B. sought for搜寻;C. fed on以…..为食;D. got into进入,养成。根据下文“the habit of checking the oven and dishwasher before I turned them on”可知,作者养成了在打开烤箱和洗碗机之前先检查一下的习惯。故选D项。
【23题详解】
考查过去分词词义辨析。句意:我不想让其中一个小家伙受伤。A. fixed 固定的;B. touched感动的;C. hurt 受伤的;D. lost丢失的。根据“ I’d 2 the habit of checking the oven and dishwasher before I turned them on.”可知,作者养成了在打开烤箱和洗碗机之前先检查一下的习惯,目的是不想让其中一个小家伙受伤。故选C项。
【24题详解】
考查名词词义辨析。句意:尽管如此,烤箱或洗碗机并不是家里壁虎面临的最大危险。A. trouble麻烦;B. danger危险;C. failure失败;D. pleasure快乐。根据上文“I didn’t want one of the little guys to get ___3___ .”可知,烤箱或洗碗机并不是家里壁虎面临的最大危险。故选B项。
【25题详解】
考查名词词义辨析。句意:而是饥饿。A. starvation 饥饿;B. thirst口渴;C. climate气候;D. poverty贫穷。根据下文“A gecko trapped in a house wouldn’t find enough bugs to eat.”可知,饥饿是壁虎最大的威胁。故选A项。
【26题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这将是很艰难的。A. different不同的;B. simple简单的;C. interesting 有兴趣的;D. tough棘手的,艰难的。根据下文“I searched everywhere in the 7 , but useless.”和常识可知,找到壁虎很难。故选D项。
【27题详解】
考查名词词义辨析。句意:我在厨房里到处找,但没有用。A. kitchen厨房;B. bedroom卧室;C. garden花园;D. lab实验室。根据上文“While doing some cleaning in my kitchen”可知,作者在厨房里到处找壁虎。故选A项。
【28题详解】
考查名词词义辨析。句意:突然,我脑海中闪过一幅画面:一堆石头。A. books书籍;B. woods树林;C. stones石头; D. bottles瓶子。根据下文“one stone”可知,作者突然想到了一堆石头。故选C项。
【29题详解】
考查动词词义辨析。句意:我非常小心地移走了一块石头,然后又移走了另一块——直到我发现了一条黄色的小尾巴!。A. arranged安排;B. grasped掌握;C. cleaned清理;D. removed移除。根据下文“until I ___10___ a tiny yellow tail!”可知,作者非常小心地移走了一块又一块石头。故选D项。
【30题详解】
考查动词词义辨析。句意:我非常小心地移走了一块石头,然后又移走了另一块——直到我发现了一条黄色的小尾巴!。A .dropped掉落;B. obtained获得;C. spotted发现;D. rescued援救。根据下文“where I 11 the baby gecko could find his way home. ”可知,移走石头,作者最后发现了壁虎。故选C项。
【31题详解】
考查动词词义辨析。句意:我把整个篮子带到外面,放在地上,希望壁虎宝宝能找到回家的路。A. agreed同意;B. hoped希望;C. feared害怕; D. promised承诺。根据上文“I brought the whole basket outside and left it on the ground”可知,作者希望壁虎宝宝能找到回家的路。故选B项。
【32题详解】
考查动词词义辨析。句意:几个小时后,当我检查时,小壁虎不见了。A. counted数数;B. checked核对,检查;C. picked捡起;D. locked锁上。根据下文“a few hours later,the little gecko was gone.”可知,检查时,壁虎不见了。故选B项。
【33题详解】
考查副词词义辨析。句意:现在,在打开洗碗机和烤箱之前,我仍然会偷看它们的内部。A. even甚至;B. never决不;C. still仍然;D. already已经。根据上文“I’d ___2___ the habit of checking the oven and dishwasher before I turned them on.”可知,现在,在打开洗碗机和烤箱之前,作者仍然会偷看它们的内部。故选C项。
【34题详解】
考查副词词义辨析。句意:然而,我知道我并不是唯一一个在寻找壁虎的人。A. Nevertheless然而;B. Instead而不是;C. Therefore 因此;D. Otherwise否则。根据句意可知,前后为转折关系。故选A项。
【35题详解】
考查名词词义辨析。句意:任何生物都不会太小而让我们无法去爱。A. place地方;B.dream梦想;C. human人类;D. creature生物。根据常识可知,壁虎生物。故选D项。
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Many countries around Asia have unique ways of observing Lunar New Year. Some of these are famous, but Singapore has one special way,___36___ you may not know about. Each year, cooks across the country prepare yu sheng, a salad made with raw fish. The salad is placed at the centre of a dinner table. Diners will gather around and use their chopsticks ___37___(throw) the salad up into the air. This practice is known ___38___ Lo Hei.
Since its origins as ___39___ simple raw fish dish back in the 1930s,the recipe has undergone a series of transformations, and even until today, people are still finding innovative ways to present this dish. The dish ___40___(bring)to Singapore in the late 19th century by the migrants from China.
“Lo Hei”, in Cantonese (广东话)___41___ (literal) translates to “tossing (掷) up good fortune”, and it refers to the ritual (仪式) adopted in Singapore that involves a group of people gathered around a ___42___(mass) plate, tossing its contents violently while saying out lucky___43___(phrase) before eating it. For example, when the golden crackers (薄脆饼干) are added, everyone will say “bian di huang jin”. This ___44___(mean) “the entire floor will be covered with gold”. A1so, it is popularly believed that the higher the toss, the ____45____(good) your prospects and fortune in the year ahead.
【答案】36. which
37. to throw
38. as 39. a
40. was brought
41. literally
42. massive
43. phrases
44. means 45. better
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了新加坡农历新年期间的一个传统——捞鱼生。
【36题详解】
考查非限制性定语从句。句意:其中一些是著名的,但新加坡有一种特殊的方式,你可能不知道。此处引导非限制性定语从句,修饰先行词way,关系词在从句中作宾语,应用关系代词which引导。故填which。
【37题详解】
考查非谓语动词。句意:每年,全国各地的厨师都会准备用生鱼做成的沙拉“鱼生”。分析语境可知,此处结构为use sth.to do sth.。意指“吃饭的人会聚在一起用筷子来把沙拉向上扔到空中”,因此用throw的不定式形式。故填to throw。
【38题详解】
考查介词。句意:这种做法被称为Lo Hei。be known as为固定搭配,意为“被称为……”符合句意。故填as。
【39题详解】
考查冠词。句意:自20世纪30年代作为一道简单的生鱼片起源以来,这道菜的食谱经历了一系列的转变,直到今天,人们仍在寻找创新的方式来呈现这道菜,分析语境可知,此处单词表示数量“一”的含义,泛指任何一道源于20世纪30年代的简单的生鱼菜,因此用不定冠词,simple词首音素是辅音音素,因此不定冠词用a。故填a。
【40题详解】
考查动词语态。句意:这道菜是19世纪末由中国移民带到新加坡的。根据所给单词可知,本句指“这种菜在19世纪晚期被来自中国的移民带到了新加坡”,本句主语dish和bring之间是被动关系,因此用被动语态,再根据时间状语“in the later 19th century”可知,此处描述的是过去发生的动作,因此be动词用过去式was。故填was brought。
【41题详解】
考查副词。句意:“Lo Hei”在广东话中的字面意思是“抛起好运”,它指的是新加坡的一种仪式,一群人围在一个巨大的盘子周围,猛烈地扔盘子里的东西,同时在吃之前说出吉利的短语。此处作状语,修饰动词translate,因此用literal的对应副词literally。故填literally。
【42题详解】
考查形容词。句意:“Lo Hei”在广东话中的字面意思是“抛起好运”,它指的是新加坡的一种仪式,一群人围在一个巨大的盘子周围,猛烈地扔盘子里的东西,同时在吃之前说出吉利的短语。分析语境可知,此处作定语,意指“一个大盘子”,因此用mass的对应形容词massive。故填massive。
【43题详解】
考查名词复数。句意:“Lo Hei”在广东话中的字面意思是“抛起好运”,它指的是新加坡的一种仪式,一群人围在一个巨大的盘子周围,猛烈地扔盘子里的东西,同时在吃之前说出吉利的短语。此处指人们说出的多个吉利的短语,因此phrase用复数形式。故填phrases。
【44题详解】
考查时态和主谓一致,句意:例如,当加上金色的饼干时,每个人都会说“扁地黄金”。这意味着“整个地板都将被黄金覆盖”。这个短语的意思是“整个地板都会被黄金覆盖”,本句描述的是客观事实,因此用一般现在时,this相当于单数第三人称,因此谓语动词用第三人称单数形式。故填means。
【45题详解】
考查比较级。句意:因此,人们普遍认为,掷硬币越高,你在未来一年的前景和财富就越好。联系上文“the higher the toss”可知,此处为固定句式“the more... the more...”,因此用good的比较级,意指“抛得越高,你来年的运势就会越好。” 故填better。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,今天是奶奶的生日,但是你要参加一场重要的考试,无法参加她的生日聚会。请你根据以下提示,写一封电子邮件给奶奶。内容包括:
1. 表达问候和感激之情;
2. 说明缺席的原因;
3. 期待再次见面。
注意:
1. 写作词数应80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Grandma,
It’s a special day, your birthday!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Love,
Li Hua
【答案】Dear Grandma.
It’s a special day your birthday! Here I first wish you a happy birthday. Second. I want to take this opportunity to thank you for being such a wonderful person in my life. You have told me thousands of stories that were meant to teach me important lessons about life. I think if it were not for you, I wouldn’t be as confident as I am today. You are my hero!
I’m really sorry for not visiting you due to my exams. But when I visit you next time, I will take you to the restaurant where we ate for your birthday last year. For today, I hope you have a great birthday!
Love,
Li Hua
【解析】
【导语】本篇书面表达属于应用文,假定你是李华,今天是奶奶生日,但是你要参加一场重要的考试,无法参加她的生日聚会。请你根据以下提示,写一封电子邮件给奶奶。
【详解】1. 词汇积累
机会:opportunity→chance
重要的:important→significant
认为: think→figure
感激某人:thank sb →be grateful to sb
2. 句式拓展
简单句变复合句
原句I’m really sorry for not visiting you due to my exams.
拓展句:I’m really sorry that I could not visit you due to my exams.
【点睛】[高分句型1] You have told me thousands of stories that were meant to teach me important lessons about life.(that引导的限制性定语从句)
[高分句型2] For today. I hope you have a great birthday!(省略that的宾语从句)
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Our science teacher always enjoys giving out challenging assignments to our Grade 10 science class. Unlike other teachers who hand out page upon page of textbook questions, Mr. Hussey seems to prefer having the students learn science through a more hands-on, do-it-yourself approach.
“Today, ”said Mr. Hussey, “everyone will be making an icebox!”As we sat in awe, trying to imagine what kind of device he was referring to, Mr. Hussey handed out the project instructions. In groups of two, we would design a storage (贮藏) device that was capable of keeping its contents at a constant temperature for a certain period of time, regardless of the outside temperature. The competition was quite straightforward:every contestant would receive a cube (立方体) of ice. The team that had the biggest piece left the next day would win!
As always, I partnered with my best friend, Vlad. That afternoon we went straight to the library. After an intense discussion, we agreed on the basic idea of having the ice cube inside a box, which would be put inside another bigger box. Between the two boxes would be the heat insulator (绝缘体).
The first test of the icebox was extremely disappointing. Since this was our first experiment, we both wanted good results to build our confidence. Before I went to bed that night, I carefully picked out a huge block of ice from our refrigerator and placed it inside the icebox. When I woke up the next morning and looked into the icebox, there wasn’t even a bit of ice left. Reflecting on this failure, we were determined to find a better insulating material. Then we tried the same experiment again. This time, we made it. There was 70 percent of the ice left.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The day of the competition came very fast.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The next day, everybody rushed towards these works of art.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
The day of the competition came very fast. We all brought our masterpieces into the classroom. Every team had a different design-from boxes made of different materials to boxes that operated in different ways. One fellow even attached a motor to his icebox and turned it into a refrigerator. Before we left school, Mr. Hussey gave each group an ice tube of the same size. We put them in the iceboxes that were placed side by side on the table. Then we left for home, hoping that we would win.
The next day, everybody rushed towards these works of art. We all hoped that there would still be some ice left. Some kids searched and searched, and were even about to tear their iceboxes apart, but couldn’t find anything. Luckily, it turned out that we didn’t do too badly. Having almost 60 percent of the ice cube still remaining, we had an above-average result! The winner of the competition, however, was the guy who made a motorized refrigerator. When we opened his icebox, he had a piece of ice that was 140 percent the size of the original! His innovative design was definitely a cut above the rest.
【解析】
【导语】本文以人物为线索展开,讲述了科学老师总是喜欢给10年级的科学班布置有挑战性的作业,这天老师要求他们制作一个冰箱,并且进行比赛,比赛很简单:每个参赛者都会得到一块冰块。第二天剩下最大一块的队伍将获胜。于是作者和朋友Vlad搭档,经过不断尝试,他们的比赛结果高于平均水平,比赛的获胜者是制造了电动冰箱的人。
【详解】1.段落续写:
①由第一段首句内容“比赛的日子来得很快”可知,第一段可描写同学们进行比赛的场面和心情。
②由第二段首句内容“第二天,每个人都冲向这些艺术品”可知,第二段可描写同学们第二天去查看冰的情况以及作者他们所取得的比赛结果。
2.续写线索:比赛来临——不同的设计参赛——开始比赛——第二天查看结果——高于平均水平——获胜者创新设计出类拔萃
3.词汇激活
行为类
急忙:rush towards/rush to
希望:hope/wish
找到:find /discover
情绪类
创新:innovative /creative
出类拔萃:a cut above the rest /brilliant
【点睛】[高分句型1] Before we left school, Mr. Hussey gave each group an ice tube of the same size. (运用了before引导时间状语从句)
[高分句型2] Then we left for home, hoping that we would win. (运用了that引导宾语从句)
听力答案:1~5 ACBAB 6~10 BCACC 11~15 ACCCA 16~20 CBBCB河南省中原名校联盟2024届高三上学期9月调研考试
英语
全卷满分150分,考试时间120分钟。
注意事项:
1. 答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将条形码粘贴在答题卡上的指定位置。
2. 请按题号顺序在答题卡上各题目的答题区域内作答,写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
3. 选择题用2B铅笔在答题卡上把所选答案的标号涂黑;非选择题用黑色签字笔在答题卡上作答;字体工整,笔迹清楚。
4. 考试结束后,请将试卷和答题卡一并上交。
5. 本卷主要考查内容:高考范围。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.
答案是C。
1. What colour does the girl need
A. Green. B. Blue. C. Yellow.
2. How will the woman reduce her carbon footprint
A. She will take a bus. B. She will buy a bike. C. She will walk to work.
3. What is the woman going to do
A. Go to work. B. Pick up her daughter. C. Take her son to school.
4. What happened to the woman
A. She lost her balance. B. She forgot a move. C. She missed a dance show.
5. Where are the speakers
A. On the train. B. In the restaurant. C. At the airport.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6 How does the woman feel about what the man’s eating
A. Satisfied. B. Surprised. C. Amused.
7. What resolution will the man keep on
A. Losing 10 kilogrammes.
B. Reading one book a month. C. Doing what he loves.
听第7段材料,回答第8至10题。
8. What is the man’s job
A. A driver. B. A lawyer. C. An office worker.
9. Which of the following is the right route
A. Hongtai Building→King Street→University Avenue.
B. King Street→Hongtai Building→University Avenue.
C. King Street→University Avenue→Hongtai Building.
10. How much should the woman pay if they can’t arrive in time
A. Full price. B. Half the price. C. Nothing.
听第8段材料,回答第11至13题。
11. How long did the woman work in Australia
A. For a year. B. For a couple of months. C. For a few weeks.
12. What does the woman say about her job in the café
A. It is far from her home. B. It is not very easy for her.
C. It is better than working on the farm.
13. Where does the man want to work
A. On a farm. B. In a café. C. In a school.
听第9段材料,回答第14至16题。
14. Why does the woman intend to return the dress
A. It costs too much.
B. She doesn’t like its colour.
C. Something is wrong with the dress.
15. What does the woman want to get after returning the dress
A. The whole money back.
B. Another purple dress. C. Another item with a discount.
16. What is the probable relationship between the speakers
A. Husband and wife. B. Boss and employee. C. Salesman and customer.
听第10段材料,回答第17至20题。
17. When will they arrive at the farm
A. At 8:00 a. m. B. At 8:30 a. m. C. At 9:00 a. m.
18. What will the farmers teach the students to do
A. Do all farm work. B. Make cherry pudding. C. Design cherry-themed postcards.
19. What are the students asked to do before going back home
A. Take exercise. B. Have a rest. C. Do some cleaning.
20. What is the speaker mainly talking about
A. Rules on safety. B. Schedules of a trip. C. Tips on having a good day.
第二部分 阅读(共两节,满分50分)
第一节(共5小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
A
2023 CAMP REGISTRATION NOW OPEN!
For more information on the guidelines we will be taking to help ensure the safety and health of our campers and staff this summer, click here!
Our Tennis Camps Are the Best Around
We currently offer our adidas Tennis Camps in 19 states, and at every single one we put an emphasis on creating a positive atmosphere for children aged 8 to 18 to receive tennis training from the experts. It doesn’t matter what skill level your child is currently at, they will be able to receive tennis lessons designed just for them, ensuring they leave our tennis camp a better player than when they arrive.
What Your Child Will Learn at Our Tennis Clinics
Whether your child attends our overnight tennis camp or our day tennis camp they will learn everything they need to stand out on the court. A few of our tennis training focuses are:
·Being a good sport ·Perfecting the serve
·Improving form ·Playing with integrity
·Setting goals ·Preparing mentally
What Can Be Expected at Our Summer Tennis Camps
Once there, each player will be evaluated so they can receive the proper tennis lessons for their experience level. After that, the fun will begin. They will receive both individual and team instruction, play exhibition tennis matches, and even win prizes. After the instruction part of the day is over, your child will spend the night in the dorms so they can get a good night’s sleep to prepare for the next day. Of course, all meals will be provided and your child will even receive an adidas Tennis Camp T-shirt to take home with them. If you want your child to improve their tennis skills by learning from the experts, there is no better place to send them than to one of our adidas Tennis Camps.
1. What do we know about the adidas Tennis Camp
A. It has personalized tennis lessons.
B. It provides free medical insurance.
C. It only accepts high school students.
D. It offers tennis lessons designed by stars.
2. What can the campers do at the Summer Tennis Camps
A. Spend the night playing. B. Compete for prizes.
C. Learn to make meals. D. Buy an adidas T-shirt.
3. Which of the following best describes the Tennis Camps
A. Useful. B. Costly. C. Demanding. D. Profitable.
B
In Saskatchewan, Canada, vegetables have a short growing season. So a very unique farm in Hudson Bay is growing fresh, pesticide-free(无农药的)vegetables in a hydroponic(水培的)farm all year long. There the plants are grown in water instead of soil.
Growing vegetables in the middle of nowhere, about 300 kilometres northeast of Saskatoon, may seem like a big risk, but there is no other place for people to get locally grown food. Produce is available in local supermarkets but it is trucked in from far away.
The idea to turn the no longer used Stewart Hawke school into a farm came to the Nels when Hudson Bay asked for bids (投标)for the building in 2018. It was empty and if an alternative use wasn’t found, it would be pulled down. “We started looking for ideas, and we went and proposed doing this, ”Jan Nel said. “And they loved it. ”
After the proposal was accepted, the family worked together to prepare the building in January 2019 and they planted the first seeds in just one classroom the next month.
The company has grown and is now using several rooms thanks to the quality of the produce and the fact that it is local, according to June Nel. “It’s not two weeks old;it hasn’t travelled across the country or across the world, ”she said. “It actually tastes like lettuce. Lots of people have commented on our herbs. It actually still tastes fresh when you get it, and there’s no pesticide used. ”
She expects more producers to turn to hydroponics in the future but notes that the technology is limited to only some fruits and vegetables and doesn’t work for potatoes or grains. “It’s not the answer to the food security question or challenge, but it will play an increasingly larger role, ”she adds.
4. What can we learn from the first two paragraphs
A. Vegetables are plentiful in Saskatchewan.
B. People in Saskatchewan can’t get fresh vegetables.
C. Hydroponic farms are very popular in Saskatchewan.
D. The climate in Saskatchewan is not good for farming.
5. What did the farm use to be
A. A supermarket. B. A school.
C. A garden. D. A factory.
6. What is the biggest advantage of the Nels’vegetables
A. They are cheap. B. They are fresh.
C. They are nutritive. D. They are delicious.
7 What is the best title for the text
A. A New Way Helps Deal with Food Security
B. A Family Devote to Improving People’s Life
C. A Used School Turns into a Hydroponic Farm
D. An Innovative Practice Boosts the Future of Farming
C
We know that spending lots of time sitting down isn’t good for us, but just how much exercise is needed to match the negative health effects of sitting down all day Research suggests about 30—40 minutes per day of building up a sweat should do it.
Up to 40 minutes of“moderate(温和的)to vigorous(有力的)intensity physical activity” every day is about the right amount to balance out 10 hours of sitting still, the research says—although any amount of exercise or even just standing up helps to some extent.
That’s based on a study published in 2020 analyzing nine previous studies, involving a total of 44, 370 people in four different countries who were wearing some form of fitness tracker. The analysis found the risk of death among those with a more sedentary(久坐的)lifestyle went up as time spent engaging in moderate-to-vigorous intensity physical activity went down. In other words, putting in some reasonably intensive activities—cycling, brisk walking, gardening—can lower your risk of an earlier death.
While analyses like this one always require some detailed dot-joining across separate studies with different volunteers, timescales and conditions, the benefit of this particular piece of research is that it relied on relatively objective data from wearables—not data self-reported by the participants.
The research based on fitness trackers is broadly in line with the 2020 WHO guidelines, which recommend 150—300 mins of moderate intensity or 75—150 mins of vigorous intensity physical activity every week to balance out sedentary behaviour.
Walking up the stairs instead of taking the lift, playing with children and pets, taking part in yoga or dancing, doing household chores, walking, and cycling are all put forward as ways in which people can be more active—and if you can’t manage the 30—40 minutes right away, the researchers say, start off small.
8. How does the author start the text
A. By telling stories. B. By listing numbers.
C. By giving examples. D. By raising questions.
9. What did the research find
A. The longer you sit still, the earlier you will die.
B. The more you exercise, the healthier you will be.
C. Productivity can be improved through physical activities.
D. Proper intensive activities help reduce the risk of earlier death.
10. Why is the research reliable
A. It’s based on previous studies.
B. Its data is relatively objective.
C. It’s carried out in different countries.
D Its data is from the participants’reports.
11. What is the main purpose of the text
A. To analyze the risk of sitting still.
B. To recommend a healthy lifestyle.
C. To inspire people to do more exercise.
D. To show benefits of physical activities.
D
Plastic pollution has become an unfortunate fact of life all over the world—including in the oceans. While all that junk floating around can pose a serious threat to many animals, a new study finds some species may have actually turned it into an entirely new ecosystem!
The North Pacific“Garbage Patch”is a huge area in the ocean where a lot of plastic waste gets stuck. However, it’s not just wastes that get caught up in this mess. Researchers from Georgetown University found that many sea creatures like jellyfish, snails, and barnacles also live there.
In 2018 and 2019, scientists collected 105 pieces of plastic from the patch, and found 46 different species of invertebrates(无脊椎动物)living on them. About 80%of those species normally live near the coast rather than in the middle of an ocean. The researchers also found that these species have been breeding on the patch—meaning there may now be a permanent community of coastal species in the middle of the ocean.
Lead author Linsey Haram said that it’s not yet known how this will affect the ocean ecosystem. But she said the coastal species are likely competing for food with ocean species, and they may also be eating each other.
The Great Pacific Garbage Patch is one of the five areas of garbage that have formed in the middle of huge circular ocean currents called gyres(环流). Another garbage patch is in the South Pacific, two are in the Atlantic Ocean, and the fifth is in the Indian Ocean.
A 2018 study of the Great Pacific Garbage Patch found that about one-third of garbage that could be linked to Japan. Up to 20%of garbage added since 2011 was created by the huge tsunami that hit northern Japan that year, the study said.
12. What makes the plastic waste get stuck in the garbage patch
A. Climate change. B. Human activities.
C. Sea creatures living there. D. Huge circular ocean currents.
13. What does the underlined word“breeding”in Paragraph 3 mean
A. Reproducing. B. Restoring.
C. Revising. D. Refreshing.
14. Why does the author mention Japan in the last paragraph
A. To blame Japan for polluting the ocean.
B. To indicate one of the sources of the garbage.
C. To stress the responsibility of some countries.
D To suggest clues that help with the plastic pollution.
15. In which section of a newspaper may this text appear
A. Education. B. Economy.
C. Environment. D. Entertainment.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Watching a movie can be a magical experience, but do you know that the music in the films we watch has always been an important part of creating that magical experience ___16___
The first commercial film with sound came out in 1927. ___17___Even back in the early days of silent films,most movie theatres hired a musician or a group of musicians to provide music, mostly to drown out the sound of the film projectors (放映机) and people talking.
As sound-on-film technology developed, composers were hired to create original music for films. Like music written for an opera,film music serves to advance the story and the action. ___18___ In the same way, a film composer needs to support the screenplay’s storyline. The music also needs to reflect the screenplay’s mood, which includes everything from the action on the screen to sound effects to dialogue.
Music has a language of its own. The right piece of music can improve and sometimes even change a viewer’s ideas of what is taking place onscreen. Most of the time, music is used to stress the action onscreen, improve the mood of a scene, foreshadow action that is about to take place or even show the emotion of a character. ___19___ But in many instances the emotional power of the visuals would not be as great were it not for the music.
___20___ Ask yourself, “How would this scene feel if the music were different Is the composer trying to tell me how I should feel Or are they merely pushing me in an emotional direction ”
A. So, how is the film music created
B. Without it, it would be hard to imagine the scene.
C. An opera composer must follow the text of the opera.
D. Usually, composers and filmmakers don’t want to overshadow a film.
E. So the next time you watch a movie, pay close attention to the music.
F. The music in a film makes you cheer for the hero and cry at the drama.
G. Since then, music has been powerfully linked to the movie-watching experience.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
While doing some cleaning in my kitchen, I noticed a tiny black pellet(小球)on the shelf. Gecko(壁虎)dropping, I ___21___. There must be a baby gecko here.
There are lots of geckos here in the Desert Southwest. I’d ___22___ the habit of checking the oven and dishwasher before I turned them on. I didn’t want one of the little guys to get ___23___.
Nevertheless, the oven or the dishwasher wasn’t the biggest ___24___ for a gecko inside a home. It was ___25___. A gecko trapped in a house wouldn’t find enough bugs to eat. I didn’t want that to happen to my current visitor. But to save him, I had to find him first. And that would be ___26___.
I searched everywhere in the ___27___, but useless. Suddenly, a picture flashed in my mind: a pile of ___28___. “Yes, I know where that is!”I have a basket that holds my collection of oddly shaped or uniquely coloured stones, which caught my eye. Ever so carefully, I ___29___ one stone, then another—until I ____30____ a tiny yellow tail!
I brought the whole basket outside and left it on the ground, where I ____31____ the baby gecko could find his way home. When I ____32____ a few hours later, the little gecko was gone.
Now I ____33____ peek(窥视)inside the dishwasher and the oven before turning them on. ____34____, I know I am not the only one looking out for geckos. No ____35____ is too small for us to love.
21. A. remembered B. discovered C. thought D. wished
22. A. approved of B. sought for C. fed on D. got into
23. A. fixed B. touched C. hurt D. lost
24. A. trouble B. danger C. failure D. pleasure
25. A. starvation B. thirst C. climate D. poverty
26. A. different B. simple C. interesting D. tough
27. A. kitchen B. bedroom C. garden D. lab
28. A. books B. woods C. stones D. bottles
29. A. arranged B. grasped C. cleaned D. removed
30. A. dropped B. obtained C. spotted D. rescued
31. A. agreed B. hoped C. feared D. promised
32. A. counted B. checked C. picked D. locked
33. A. even B. never C. still D. already
34. A. Nevertheless B. Instead C. Therefore D. Otherwise
35. A. place B. dream C. human D. creature
第二节(共10小题;每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Many countries around Asia have unique ways of observing Lunar New Year. Some of these are famous, but Singapore has one special way,___36___ you may not know about. Each year, cooks across the country prepare yu sheng, a salad made with raw fish. The salad is placed at the centre of a dinner table. Diners will gather around and use their chopsticks ___37___(throw) the salad up into the air. This practice is known ___38___ Lo Hei.
Since its origins as ___39___ simple raw fish dish back in the 1930s,the recipe has undergone a series of transformations, and even until today, people are still finding innovative ways to present this dish. The dish ___40___(bring)to Singapore in the late 19th century by the migrants from China.
“Lo Hei”, in Cantonese (广东话)___41___ (literal) translates to “tossing (掷) up good fortune”, and it refers to the ritual (仪式) adopted in Singapore that involves a group of people gathered around a ___42___(mass) plate, tossing its contents violently while saying out lucky___43___(phrase) before eating it. For example, when the golden crackers (薄脆饼干) are added, everyone will say “bian di huang jin”. This ___44___(mean) “the entire floor will be covered with gold”. A1so, it is popularly believed that the higher the toss, the ____45____(good) your prospects and fortune in the year ahead.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
46. 假定你是李华,今天是奶奶的生日,但是你要参加一场重要的考试,无法参加她的生日聚会。请你根据以下提示,写一封电子邮件给奶奶。内容包括:
1. 表达问候和感激之情;
2. 说明缺席的原因;
3. 期待再次见面。
注意:
1. 写作词数应为80左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Dear Grandma,
It’s a special day, your birthday!
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Love,
Li Hua
第二节(满分25分)
47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Our science teacher always enjoys giving out challenging assignments to our Grade 10 science class. Unlike other teachers who hand out page upon page of textbook questions, Mr. Hussey seems to prefer having the students learn science through a more hands-on, do-it-yourself approach.
“Today, ”said Mr. Hussey, “everyone will be making an icebox!”As we sat in awe, trying to imagine what kind of device he was referring to, Mr. Hussey handed out the project instructions. In groups of two, we would design a storage (贮藏) device that was capable of keeping its contents at a constant temperature for a certain period of time, regardless of the outside temperature. The competition was quite straightforward:every contestant would receive a cube (立方体) of ice. The team that had the biggest piece left the next day would win!
As always, I partnered with my best friend, Vlad. That afternoon we went straight to the library. After an intense discussion, we agreed on the basic idea of having the ice cube inside a box, which would be put inside another bigger box. Between the two boxes would be the heat insulator (绝缘体).
The first test of the icebox was extremely disappointing. Since this was our first experiment, we both wanted good results to build our confidence. Before I went to bed that night, I carefully picked out a huge block of ice from our refrigerator and placed it inside the icebox. When I woke up the next morning and looked into the icebox, there wasn’t even a bit of ice left. Reflecting on this failure, we were determined to find a better insulating material. Then we tried the same experiment again. This time, we made it. There was 70 percent of the ice left.
注意:
1. 续写词数应为150左右;
2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
The day of the competition came very fast.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
The next day, everybody rushed towards these works of art.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
听力答案:1~5 ACBAB 6~10 BCACC 11~15 ACCCA 16~20 CBBCB
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
