2022-2023学年河南省南阳市邓州市八年级(上)期末英语试卷
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)第一节听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最
1.(1分)Who knows when and where an earthquake will happen?
A.An army.
B.No one.
C.A scientist.
2.(1分)What kind of music does the boy like now?
A.Jazz.
B.Country music.
C.Rock music.
3.(1分)Which of the following is right?
A.The girl thinks English is boring.
B.The girl thinks math is easier than English.
C.The boy thinks English is the most difficult subject.
4.(1分)What was Mark doing at four this afternoon?
A.He was doing shopping.
B.He was calling his mother.
C.He was playing table tennis.
5.(1分)What is the man's hobby?
A.Skating.
B.Fishing.
C.Hiking(徒步旅行).
第二节听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
6.(2分)(1)How often does Stephen cycle(骑自行车)?
A.Once a week.
B.Twice a week.
C.Three times a week.
(2)What does Sarah often do after dinner?
A.She goes for a walk.
B.She plays the violin.
C.She plays tennis.
7.(2分)(1)What's the relationship(关系)between the two speakers?
A.Classmates.
B.Doctor and nurse.
C.Mother and son.
(2)What will the boy do if he has so much money?
A.He will give it to the poor.
B.He will buy a house and a car.
C.He will travel around the world.
8.(3分)(1)What class did Li Yang have yesterday?
A.A music class.
B.A computer class.
C.An English class.
(2)Who taught them to visit websites online?
A.A reporter.
B.The headmaster.
C.A computer teacher.
(3)What did Li Yang decide to do in his free time?
A.To learn English online.
B.To visit his favorite websites.
C.To chat with his pen pals on WeChat(微信).
9.(3分)(1)What aren't there in the fridge(冰箱)now?
A.Fish.
B.Chicken.
C.Beef.
(2)What does the boy's mother want to make?
A.A hamburger.
B.A chicken sandwich.
C.A beef sandwich.
(3)How do they cook tomatoes?
A.They cook them with eggs.
B.They cook potatoes and eggs.
C.They make a sandwich with them.
10.(5分)第三节听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分)
App Start in Things you can do
2011 ask questions and get answers discuss something you want to know about with others
2012 download (下载)meaningful audio books(有声书)and listen offline(离线) get more recommendations(推荐)according to your reading taste
2007 look up new words understand words by reading example sentences(句子)
2009 search for videos about study such as "how to take notes" find and learn from people who have similar(相似的) interest
(1)According to the text, was started 15 years ago.
A.Zhihu
B.Ximalaya FM
C.Youdao
D.Bilibili
(2)What can the app"Ximalaya FM"help you ?
A.Look up new words.
B.Search for videos about study.
C.Discuss something with others.
D.Download audio books and listen at any time.
(3)According to the passage,which of the following is NOT true ?
A.We can ask questions and get answers on Zhihu.
B.We can find people with similar interest on Bilibili.
C.We can read example sentences about a new word on Youdao.
D.We can play different kinds of games on Ximalaya.
(4)The writer wants to tell us .
A.learning is difficult
B.study only happens in schools
C.these apps can be used offline
D.right tools are helpful for studying
(5)Who is the text written for ?
A.Parents.
B.Students.
C.Doctors.
D.Patients.
12.(10分)Fernando and Dad had a busy month.Because Mom was taking care of Grandma at the hospital,Dad needed to look after Fernando.But he started a new job(工作)and needed to work from very early to very late.He didn't have time to make dinner or help Femando with his homework.Fernando decided to make dinner for Dad.
Dad came home from work.Fernando watched him walk slowly to the sofa and sit down."Sit right there,Dad,"Fernando said from the kitchen."You're not going to believe this!"Fernando made a salad(沙拉)and a chicken for dinner.Fernando first took the salad to Dad.He had washed the lettuce(生菜)leaves so quickly that he didn't see that there was still dirt(尘土)on them.
Dad couldn't believe his eyes but still smiled at Fernando."Thanks,son."he said.Then Fernando took the chicken out ﹣of the oven(烤箱).But it didn't look delicious.
Dad looked at the chicken and said,"It looks...interesting.Let me have a taste."
Fernando also tasted it."Oh,it tastes terrible."He felt bad and said,"I'm so sorry,Dad.I didn't do well."
"That's all right,Fernando,"said Dad,"Thank you for doing this for me.You did very well and I'm happy."
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Dad was so tired because he needed to .
A.work two jobs
B.drive a long way to work
C.work all day long
D.look after Grandma at the hospital
(2)The underlined word "this" in the second paragraph probably refers to .
A.the dirt on the lettuce
B.the homework Fernando did
C.the dinner Fernando cooked
D.the lettuce Fernando washed
(3)Dad was when he saw the salad.
A.Surprised
B.Worried
C.Serious
D.angry
(4)What do we know about Fernando from the passage ?
A.Cooking was new to him.
B.Salad was his favorite.
C.He wanted to be a cook in the future.
D.He wasn't careful with his homework.
(5)What's the best title for the passage ?
A.A big family
B.A loving dinner
C.A surprise from Dad
D.A dream of Fernando
13.(10分)Why did Chinese people have more than one name in ancient(古代的)times?How did two men call each other when they met on the street?Keep reading and it will help you have a better understanding about the names of ancient Chinese people.
In ancient China,people's names had three parts,family name,given name and courtesy name.This is very different from other countries.Let's take Li Bai,a famous poet(诗人)in Tang Dynasty(朝代),as an example.His family name was Li from his father.His given name was Bai,and his courtesy name was Taibai.
People used their given names when they were among family members.But when they were out,they called each other by their courtesy names to show respect(尊重).If your elders were talking about you,they will call your given name.Men would get their courtesy names when they turned 20.It meant that you weren't a child any more.Women would get their courtesy names after making a new family.
One's courtesy name often had something to do with the given name.For example,the name of Mencius was Meng Ke.His courtesy name was Ziyu.Both Ke and Ziyu mean"carriage(马车)".Zhuge Liang's given name was Liang,which means"bright".His courtesy name was Kongming,which means"very bright".
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How does the writer start the text ?
A.By telling stories.
B.By asking questions.
C.By giving suggestions.
D.By giving examples.
(2)What does the word "courtesy" mean in Chinese ?
A.名
B.姓氏
C.字
D.昵称
(3)Why did people call each other by their courtesy names when they were out ?
A.To show their love.
B.To show they were good friends.
C.To show their kindness.
D.To show their respect.
(4)When might Li Bai get his courtesy name according to the text ?
A.At the age of 18.
B.At the age of 20.
C.After he was born.
D.After he made a new family.
(5)What is the text mainly about ?
A.Three parts of ancient names in China.
B.Some famous people in ancient China.
C.The different names in China.
D.The names in different countries.
14.(10分)These days,people have very busy lives,working or studying and spending time with friends and family.Life today can be very stressful(有压力的).(1)
Some people like to go to the gym so that they can keep fit and healthy.(2) Then yoga(瑜伽)can be a good activity for these people.
(3) This helps your body and mind to relax while your body becomes stronger.Many people do yoga every day,and it is an activity which all kinds of people can do—young or old.(4)
Yoga started a very long time ago,but in the last few years it has become very popular all over the world.(5) There are also lots of yoga videos on the Internet,so you can try it at home!If you want to exercise and relax at the same time,why don't you try yoga?
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.In yoga you can move your body freely and think about some happy things.
B.So people need to do something different to relax in their free time.
C.It can give you more energy(精力),too.
D.You can find yoga classes in most towns and cities these days.
E.However,many people don't like running or doing exercise in rooms.
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)
15.(15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
What Brian loved most was to make people laugh.All his friends loved his(1) .
He thought making people(2) was the best thing in the world.
Because he was always joking,many people(3) his words as a joke.One day,his child was born and his wife was(4) .His salary(薪水) was not enough to cover all the(5) of the family.He felt there was no other ways but to(6) the boss for help.So he knocked on the door of the boss's(7) .
"I'm sorry,sir.I have to come to meet you because I'm on the hot seat."Brian said in a low voice."Ha,on the hot seat?Why do you sit on the hot seat not the common(普通的)(8) ?Are you sick and need some heat(热水)?You must be telling a joke(9) ." the boss laughed.
" No,sir,I don't tell a joke.I want to borrow a little money from you(10) I can do nothing but to ask you for help," Brian said(11) .
" Have you really(12) trouble?You didn't want me to give a cool seat for you?"the boss(13) laughing.
"Yes,sir.Would you like to help me?"
" Of course!I'm not only your boss,but also your(14) .If you are in trouble,I will certainly help you.Your trouble is also(15) ." the boss answered.
"Thank you,sir!Thanks a lot."Brian pretended(假装)to jump out of a hot seat and made a face to his boss,then left sweetly.
(1)A.jokes B.stories C.posts D.experiences
(2)A.cry B.laugh C.jump D.sing
(3)A.thought out B.thought about C.thought of D.thought over
(4)A.sick B.fat C.short D.tall
(5)A.food B.drink C.cost D.price
(6)A.get B.cook C.buy D.ask
(7)A.school B.hospital C.park D.office
(8)A.one B.ones C.that D.it
(9)A.seldom B.sometimes C.again D.too
(10)A.until B.when C.though D.because
(11)A.happily B.quickly C.shyly D.excitedly
(12)A.in B.to C.on D.of
(13)A.kept B.started C.stopped D.helped
(14)A.brother B.friend C.partner D.member
(15)A.mine B.his C.hers D.yours
四、语篇填空(15小题,每小题10分,共15分)
16.(10分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
home need you so fast follow safe teacher as tell
Dear Amy,
How is everything going?I'm very glad to receive(收到) your e﹣mail.You(1) me the school rules in your school in the last e﹣mail.Now I want to tell you the rules about mine.
Firstly,everyone(2) to wear school uniforms(校服) and get to school on time.Next,(3) middle school students,the most important thing is to learn.We should study hard and finish homework in time.Thirdly,we should treat our school like our(4) and protect the environment(环境).(5) we must clean the classroom every day.Fourthly,we should put up hands when we want to answer the(6) questions in class.Finally,we mustn't run(7) and play in school hallways(走廊).It can be dangerous.
As the saying goes,"A nation has its rule and a family also has one!"we should obey(遵守) the school rules.Only by(8) these school rules,we can make our school life better and(9) .What do you think of the school rules in my school?
I am waiting for(10) reply(回复).
Yours,
Li Hua
第二节阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分)Hello,everyone!Let me tell you something about our school band.(1) are five students in our band.We are all interested in music.We can sing and dance well.Zhao Kai is good(2) playing the piano.Wang Hao can play the drums well.Han Mei is the only girl in the band.Her favorite thing is to play the violin.Ding Ming plays the guitar best(3) he can play the piano.What about me?Well,I(4) the singer and I am also good at playing the drums.(5) you love music,you can come and have a look.
五、补全对话(5小题,每小题10分,共10分)
18.(10分)根据下面的对话情景,在每一个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A:Tina,tomorrow is Saturday.(1) ?
B:I have no idea.What about you?
A:I joined our school reading club this term.I will go to the club this Saturday with my classmates.
B:Wow,that's nice.(2) ?
A:We go there twice a week.We usually read books together.When we finish reading and then discuss the books together.
B:(3) !What book are you reading?
A:Little Women.It's about a much﹣loved story about four girls.They never lose hope though they had hard times.
B:It must be a great book but I only heard it.
A:(4) ?
B:Really?I'd love to.I can't wait to go there.
A:Well.Let's meet at our school gate at 9:00 a.m tomorrow.See you.
B:OK.(5) .
六、书面表达(20分)
19.(20分)我们的生活因不同的事物而精彩,可能是热爱、改变、拼搏、朋友、美食、健康……请以" make(s) my life colorful(多姿多彩的)"为题,写一篇英语作文。
要点:1)你的生活因什么而精彩;
2)你为什么认为它使你的生活变得精彩;
3)你对未来的生活又有怎样的期待。
要求:1)文中不得出现真实的姓名和地点。
2)词数100左右。______________________
2022-2023学年河南省南阳市邓州市八年级(上)期末英语试卷
(参考答案)
一、听力理解(20小题,每小题1分,共20分)
略
二、阅读理解(20小题,每小题10分,共40分)
11.(10分)
App Start in Things you can do
2011 ask questions and get answers discuss something you want to know about with others
2012 download (下载)meaningful audio books(有声书)and listen offline(离线) get more recommendations(推荐)according to your reading taste
2007 look up new words understand words by reading example sentences(句子)
2009 search for videos about study such as "how to take notes" find and learn from people who have similar(相似的) interest
(1)According to the text, C was started 15 years ago.
A.Zhihu
B.Ximalaya FM
C.Youdao
D.Bilibili
(2)What can the app"Ximalaya FM"help you D ?
A.Look up new words.
B.Search for videos about study.
C.Discuss something with others.
D.Download audio books and listen at any time.
(3)According to the passage,which of the following is NOT true D ?
A.We can ask questions and get answers on Zhihu.
B.We can find people with similar interest on Bilibili.
C.We can read example sentences about a new word on Youdao.
D.We can play different kinds of games on Ximalaya.
(4)The writer wants to tell us D .
A.learning is difficult
B.study only happens in schools
C.these apps can be used offline
D.right tools are helpful for studying
(5)Who is the text written for B ?
A.Parents.
B.Students.
C.Doctors.
D.Patients.
【分析】本文介绍了几个帮助学习的应用程序。
【解答】(1)细节理解题。根据第二列Start in(开始)第四行2007(2007年)可知youdao(有道)2007年开始,到2022年15年了。故选C。
(2)细节理解题。根据第三行download (下载)meaningful audio books(有声书)and listen offine(离线)(下载有意义的有声读物并离线收听。)可知喜马拉雅可以下载有意义的有声读物并离线收听。故选D。
(3)细节理解题。根据第三行 download (下载)meaningful audio books(有声书)and listenoffine(离线) get more recommendations(推荐)according to your reading taste( 下载有意义的有声读物并离线收听 获取更多推荐根据你的阅读品味)可知喜马拉雅可以下载有意义的有声读物并离线收听和获取更多推荐根据你的阅读品味。因此我们不能在喜马拉雅上玩游戏。故选D。
(4)推理判断题。根据文章可知这是在介绍各个应用能干什么,因此作者想要告诉我们正确的工具对学习有帮助。故选D。
(5)细节理解题。根据文章可知这是在介绍各个应用能干什么,因此作者想要告诉我们正确的工具对学习有帮助,因此这篇文章写给学生们。故选B。
12.(10分)Fernando and Dad had a busy month.Because Mom was taking care of Grandma at the hospital,Dad needed to look after Fernando.But he started a new job(工作)and needed to work from very early to very late.He didn't have time to make dinner or help Femando with his homework.Fernando decided to make dinner for Dad.
Dad came home from work.Fernando watched him walk slowly to the sofa and sit down."Sit right there,Dad,"Fernando said from the kitchen."You're not going to believe this!"Fernando made a salad(沙拉)and a chicken for dinner.Fernando first took the salad to Dad.He had washed the lettuce(生菜)leaves so quickly that he didn't see that there was still dirt(尘土)on them.
Dad couldn't believe his eyes but still smiled at Fernando."Thanks,son."he said.Then Fernando took the chicken out ﹣of the oven(烤箱).But it didn't look delicious.
Dad looked at the chicken and said,"It looks...interesting.Let me have a taste."
Fernando also tasted it."Oh,it tastes terrible."He felt bad and said,"I'm so sorry,Dad.I didn't do well."
"That's all right,Fernando,"said Dad,"Thank you for doing this for me.You did very well and I'm happy."
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Dad was so tired because he needed to C .
A.work two jobs
B.drive a long way to work
C.work all day long
D.look after Grandma at the hospital
(2)The underlined word "this" in the second paragraph probably refers to C .
A.the dirt on the lettuce
B.the homework Fernando did
C.the dinner Fernando cooked
D.the lettuce Fernando washed
(3)Dad was A when he saw the salad.
A.Surprised
B.Worried
C.Serious
D.angry
(4)What do we know about Fernando from the passage A ?
A.Cooking was new to him.
B.Salad was his favorite.
C.He wanted to be a cook in the future.
D.He wasn't careful with his homework.
(5)What's the best title for the passage B ?
A.A big family
B.A loving dinner
C.A surprise from Dad
D.A dream of Fernando
【分析】这篇短文讲述了Fernando为忙碌的爸爸做晚餐的故事。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段But he started a new job(工作)and needed to work from very early to very late.(但他开始了一份新工作,需要从早到晚工作。)可知,爸爸很疲劳的原因是他整天工作。故选:C。
(2)细节理解题。根据第二段Fernando made a salad(沙拉)and a chicken for dinner.(Fernando晚餐做了一份沙拉和鸡肉。)可知,this指的是Fernando做的晚餐。故选:C。
(3)细节理解题。根据第二段"You're not going to believe this!"("你不会相信的!")可知,爸爸看到沙拉的时候,感到很吃惊。故选:A。
(4)细节理解题。根据第二段He had washed the lettuce(生菜)leaves so quickly that he didn't see that there was still dirt(尘土)on them.(他洗生菜叶子太快了,以至于他没有看到上面还有泥土。)可知,对于Fernando来说,烹饪对他来说是新鲜事。。故选:A。
(5)标题归纳题。根据第一段He didn't have time to make dinner or help Femando with his homework.Fernando decided to make dinner for Dad.(他没有时间做晚饭,也没有时间帮费曼多做作业。Fernando决定为爸爸做晚饭。)可知,这篇文章最好的题目是充满爱的晚餐。故选:B。
13.(10分)Why did Chinese people have more than one name in ancient(古代的)times?How did two men call each other when they met on the street?Keep reading and it will help you have a better understanding about the names of ancient Chinese people.
In ancient China,people's names had three parts,family name,given name and courtesy name.This is very different from other countries.Let's take Li Bai,a famous poet(诗人)in Tang Dynasty(朝代),as an example.His family name was Li from his father.His given name was Bai,and his courtesy name was Taibai.
People used their given names when they were among family members.But when they were out,they called each other by their courtesy names to show respect(尊重).If your elders were talking about you,they will call your given name.Men would get their courtesy names when they turned 20.It meant that you weren't a child any more.Women would get their courtesy names after making a new family.
One's courtesy name often had something to do with the given name.For example,the name of Mencius was Meng Ke.His courtesy name was Ziyu.Both Ke and Ziyu mean"carriage(马车)".Zhuge Liang's given name was Liang,which means"bright".His courtesy name was Kongming,which means"very bright".
根据材料内容选择最佳答案。
(1)How does the writer start the text B ?
A.By telling stories.
B.By asking questions.
C.By giving suggestions.
D.By giving examples.
(2)What does the word "courtesy" mean in Chinese C ?
A.名
B.姓氏
C.字
D.昵称
(3)Why did people call each other by their courtesy names when they were out D ?
A.To show their love.
B.To show they were good friends.
C.To show their kindness.
D.To show their respect.
(4)When might Li Bai get his courtesy name according to the text B ?
A.At the age of 18.
B.At the age of 20.
C.After he was born.
D.After he made a new family.
(5)What is the text mainly about A ?
A.Three parts of ancient names in China.
B.Some famous people in ancient China.
C.The different names in China.
D.The names in different countries.
【分析】本文主要介绍了中国古代人为什么会有多个名字,以及这些名字的用途和命名规则。中国人的名字由姓、名和字三部分组成,与其他国家的命名方式不同。在家庭成员之间,人们使用名字来称呼对方;而在外出时,人们使用字来表示尊重。男子在20岁时会得到自己的字,意味着他们已经不再是孩子了;女子则在成家之后才会得到自己的字。一个人的字通常与名字有关联,例如孟子的名字是孟轲,他的字是子路,轲和路都与"车"有关。诸葛亮的名字是亮,意为"明亮",他的字是孔明,意为"非常明亮"。通过本文的介绍,读者可以更好地了解中国古代人的命名方式和文化传统。
【解答】(1)细节理解题。根据文中第1段:Why did Chinese people have more than one name in ancient(古代的)times?How did two men call each other when they met on the street?(为什么中国人在古代不止一个名字?两个男人在街上相遇是怎么称呼对方的?)可知,作者是通过提问开始正文的。故选B。
(2)词义猜测题。根据文中第2段:His given name was Bai,and his courtesy name was Taibai.(他的名字叫白,﹣﹣﹣﹣太白。)联系前后句和根据常识,可猜测出下划线单词"courtesy"的意思应为"字"。故选C。
(3)细节理解题。根据文中第3段:But when they were out,they called each other by their courtesy names to show respect(尊重).(但是当他们出去的时候,他们用字互相称呼以示尊重。)可知,外出时人们会字互相称呼以示尊重。故选D。
(4)细节理解题。根据文中第3段:Men would get their courtesy names when they turned 20.(男人到了20岁就会有他们的字。)可知,根据文章,李白可能在20岁时就有了字。故选B。
(5)主旨大意题。根据文中第2段:In ancient China,people's names had three parts,family name,given name and courtesy name.(在中国古代,人们的名字有三部分:姓、名和字。)及通读全文可知,本文介绍了中国古代人为什么会有多个名字,主要介绍了人们的名字有三部分:姓、名和字。故选A。
14.(10分)These days,people have very busy lives,working or studying and spending time with friends and family.Life today can be very stressful(有压力的).(1) B
Some people like to go to the gym so that they can keep fit and healthy.(2) E Then yoga(瑜伽)can be a good activity for these people.
(3) A This helps your body and mind to relax while your body becomes stronger.Many people do yoga every day,and it is an activity which all kinds of people can do—young or old.(4) C
Yoga started a very long time ago,but in the last few years it has become very popular all over the world.(5) D There are also lots of yoga videos on the Internet,so you can try it at home!If you want to exercise and relax at the same time,why don't you try yoga?
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.In yoga you can move your body freely and think about some happy things.
B.So people need to do something different to relax in their free time.
C.It can give you more energy(精力),too.
D.You can find yoga classes in most towns and cities these days.
E.However,many people don't like running or doing exercise in rooms.
【分析】本文主要讲述了现代人生活忙碌、压力大,需要寻找一些放松身心的活动。其中,瑜伽是一种很好的选择,可以帮助身体放松、变得更强壮,适合各个年龄段的人群,且现在在全球范围内都很流行。同时,文章也提到了可以在家里通过网络视频学习瑜伽,为人们提供了更多选择。
【解答】(1)细节推理题。根据上文Life today can be very stressful(有压力的).(现在的生活非常有压力。)和下文Some people like to go to the gym so that they can keep fit and healthy.(一些人喜欢去体育馆以便他们能保持健康。)可知此处是关于释放压力的方法的内容。B选项"所以人们需要在空闲时间做一些不同的事情来放松。"符合题意。故选B。
(2)细节推理题。根据下文Then yoga(瑜伽)can be a good activity for these people.(那么对这些人来说瑜伽可能是一种好的活动。)可知此处是和其它运动有关的内容。E选项"然而,许多人不喜欢跑步或使用机器锻炼身体。"符合题意。故选E。
(3)细节推理题。根据下文This helps your body and mind to relax while your body becomes stronger.(这帮助你的身心放松,同时身体变得强壮。)可知此处是与身心健康有关的内容。A选项"瑜伽可以使你的身体自由活动,并且能想到高兴的事情。"符合题意。故选A。
(4)细节推理题。根据上文Many people do yoga every day,and it is an activity which all kinds of people can do—young or old.(许多人每天做瑜伽,这是一种所有人,无论老少,都可以做的活动。)可知此处是关于瑜伽的好处的内容。C选项"它也给你很多活力。"符合题意。故选C。
(5)细节推理题。根据下文There are also lots of yoga videos on the Internet,so you can try it at home!(网上也有很多瑜伽课,所以你可以在家尝试一下!)可知此处介绍瑜伽课程。D选项"如今,你可以在大多数城镇找到瑜伽课程。"符合题意。故选D。
三、完形填空(15小题,每小题15分,共15分)
15.(15分)先通读短文,掌握其大意,然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
What Brian loved most was to make people laugh.All his friends loved his(1) A .
He thought making people(2) B was the best thing in the world.
Because he was always joking,many people(3) C his words as a joke.One day,his child was born and his wife was(4) A .His salary(薪水) was not enough to cover all the(5) C of the family.He felt there was no other ways but to(6) D the boss for help.So he knocked on the door of the boss's(7) D .
"I'm sorry,sir.I have to come to meet you because I'm on the hot seat."Brian said in a low voice."Ha,on the hot seat?Why do you sit on the hot seat not the common(普通的)(8) A ?Are you sick and need some heat(热水)?You must be telling a joke(9) C ." the boss laughed.
" No,sir,I don't tell a joke.I want to borrow a little money from you(10) D I can do nothing but to ask you for help," Brian said(11) C .
" Have you really(12) A trouble?You didn't want me to give a cool seat for you?"the boss(13) C laughing.
"Yes,sir.Would you like to help me?"
" Of course!I'm not only your boss,but also your(14) B .If you are in trouble,I will certainly help you.Your trouble is also(15) A ." the boss answered.
"Thank you,sir!Thanks a lot."Brian pretended(假装)to jump out of a hot seat and made a face to his boss,then left sweetly.
(1)A.jokes B.stories C.posts D.experiences
(2)A.cry B.laugh C.jump D.sing
(3)A.thought out B.thought about C.thought of D.thought over
(4)A.sick B.fat C.short D.tall
(5)A.food B.drink C.cost D.price
(6)A.get B.cook C.buy D.ask
(7)A.school B.hospital C.park D.office
(8)A.one B.ones C.that D.it
(9)A.seldom B.sometimes C.again D.too
(10)A.until B.when C.though D.because
(11)A.happily B.quickly C.shyly D.excitedly
(12)A.in B.to C.on D.of
(13)A.kept B.started C.stopped D.helped
(14)A.brother B.friend C.partner D.member
(15)A.mine B.his C.hers D.yours
【分析】这篇短文主要讲了一个叫Brian的人喜欢逗人笑,但因为生活中的困难,他不得不向老板借钱。老板一开始以为他在开玩笑,但最终还是同意了借钱,并表示会帮助他。
【解答】(1)考查名词。句意:他所有的朋友都喜欢他的笑话。A.笑话;B.故事;C.海报;D.经历。根据What Brian loved most was to make people laugh(Brian最喜欢的是逗别人笑)可知,他所有的朋友都喜欢他的笑话。故选A。
(2)考查动词。句意:他认为让人笑是世界上最好的事情。A.哭;B.笑;C.跳;D.唱。根据What Brian loved most was to make people laugh(Brian最喜欢的是逗别人笑)可知,他认为让人笑是世界上最好的事情。故选B。
(3)考查短语。句意:因为他总是开玩笑,许多人认为他的话是个笑话。A.仔细思考;B.思考;C.认为;D.认真思考。根据Because he was always joking(因为他总是开玩笑)可知,许多人认为他的话是个笑话。故选C。
(4)考查形容词。句意:一天,他的孩子出生了,他的妻子病了。A.生病的;B.胖的;C.矮的;D.高的。根据His salary was not enough(他的工资不足)可知,他的孩子出生了,他的妻子病了。故选A。
(5)考查名词。句意:他的工资不足以支付家庭的全部费用。A.食物;B.饮料;C.费用;D.价格。根据His salary was not enough(他的工资不足)可知,他的工资不足以支付家庭的全部费用。故选C。
(6)考查动词。句意:他觉得别无选择,只能向老板寻求帮助。A.获取;B.烹饪;C.购买;D.询问。根据but to ask you for help(只能向你寻求帮助)可知,只能向老板寻求帮助,ask sb for help"向某人寻求帮助"。故选D。
(7)考查名词。句意:于是他敲了敲老板办公室的门。A.学校;B.医院;C.公园;D.办公室。根据he knocked on the door of the boss's(他敲了敲老板......的门)可知,他敲了敲老板办公室的门。故选D。
(8)考查代词。句意:你为什么坐在热座位上而不是普通的座位上呢?A.一个,为单数;B.一,为one的复数;C.那个;D.它。根据sit on the hot seat(坐在热座位上)可知,你为什么坐在热座位上而不是普通的座位上,这里用one指代一个普通的座位。故选A。
(9)考查副词。句意:你一定又在讲笑话了。A.很少;B.有时;C.再;D.也。根据the boss laughed(老板笑了)可知,你一定又在讲笑话了。故选C。
(10)考查连词。句意:我想向你借一点钱,因为我只能向你寻求帮助。A.直到;B.当......的时候;C.虽然;D.因为。根据句意,可知这里用连词because"因为",表示原因。故选D。
(11)考查副词。句意:Brian害羞地说。A.高兴地;B.迅速地;C.害羞地;D.兴奋地。根据I want to borrow a little money from you...I can do nothing but to ask you for help(我想向你借一点钱,......我只能向你寻求帮助)可知,Brian害羞地说。故选C。
(12)考查介词。句意:你真的有麻烦了吗?A.在......里面;B.到;C.在......的上面;D.......的。根据If you are in trouble(如果你有麻烦)可知,你真的有麻烦了吗,in trouble"处于麻烦中"。故选A。
(13)考查动词。句意:老板停止了笑。A.保持;B.启动;C.停止;D.帮助。根据No,sir,I don't tell a joke(不,先生,我不是在开玩笑)可知,老板停止了笑。故选C。
(14)考查名词。句意:我不仅是你的老板,也是你的朋友。A.兄弟;B.朋友;C.合伙人;D.成员。根据If you are in trouble,I will certainly help you(如果你有麻烦,我一定会帮助你)可知,我不仅是你的老板,也是你的朋友。故选B。
(15)考查名词性物主代词。句意:你的麻烦也是我的。A.我的;B.他的;C.她的;D.你的。根据If you are in trouble,I will certainly help you(如果你有麻烦,我一定会帮助你)可知,你的麻烦也是我的。故选A。
四、语篇填空(15小题,每小题10分,共15分)
16.(10分)第一节阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词,每词限用一次。
home need you so fast follow safe teacher as tell
Dear Amy,
How is everything going?I'm very glad to receive(收到) your e﹣mail.You(1) told me the school rules in your school in the last e﹣mail.Now I want to tell you the rules about mine.
Firstly,everyone(2) needs to wear school uniforms(校服) and get to school on time.Next,(3) as middle school students,the most important thing is to learn.We should study hard and finish homework in time.Thirdly,we should treat our school like our(4) home and protect the environment(环境).(5) So we must clean the classroom every day.Fourthly,we should put up hands when we want to answer the(6) teacher's questions in class.Finally,we mustn't run(7) fast and play in school hallways(走廊).It can be dangerous.
As the saying goes,"A nation has its rule and a family also has one!"we should obey(遵守) the school rules.Only by(8) following these school rules,we can make our school life better and(9) safer .What do you think of the school rules in my school?
I am waiting for(10) your reply(回复).
Yours,
Li Hua
【分析】这封信主要写了关于学校规则的内容。作者首先感谢对方在上一封邮件中告诉他学校的规定。然后作者介绍了自己学校的规则,包括穿校服、准时到校、努力学习、保护环境、积极回答问题、不在走廊奔跑和玩耍等。作者认为只有遵守学校规则,才能让学校生活变得更好。最后,作者期待对方的回复。
【解答】(1)考查动词。句意:你在上一封邮件里告诉了我你们学校的校规。结合选项可知tell"告诉"符合题意。根据in the last e﹣mail(在上一封邮件里)可知用一般过去时。故填told。
(2)考查动词。句意:首先,每个人都需要穿校服,准时到校。结合选项可知need"需要"符合题意。根据to wear school uniforms(穿校服)可知此处need是实义动词,need to do sth."需要做某事"。本段用的一般现在时,根据时态一致性原则,本句用一般现在时。主语everyone是复合不定代词,谓语动词用单数形式。故填needs。
(3)考查介词。句意:其次,作为中学生,最重要的事情是学习。结合选项可知as"作为"符合题意。根据middle school students(中学生)可知是作为中学生。故填as。
(4)考查名词。句意:第三,我们应该把我们的学校当作我们的家,保护环境。结合选项可知home"家"符合题意。根据we should treat our school like our(我们应该把我们的学校当作我们的)可知是把学校当作家。故填home。
(5)考查连词。句意:所以我们必须每天打扫教室。结合选项可知so"所以"符合题意。空格前后是因果关系,so引导结果状语从句。故填So。
(6)考查名词所有格。句意:第四,当我们想在课堂上回答老师的问题时,我们应该举手。结合选项可知teacher"老师"符合题意。根据questions可知是老师的问题,名词所有格修饰名词。故填teachers'。
(7)考查副词。句意:最后,我们不能跑得太快,不能在学校走廊里玩耍。结合选项可知fast"快"符合题意。fast是副词修饰动词run。故填fast。
(8)考查动名词。句意:只有遵守这些校规,我们才能使我们的校园生活更美好、更安全。结合选项可知follow"遵守"符合题意。by后接动词ing。故填following。
(9)考查形容词。句意:只有遵守这些校规,我们才能使我们的校园生活更美好、更安全。结合选项可知safe"安全的"符合题意。根据make our school life better and(使我们的校园生活更美好并)and表并列,连接并列句子成分,better是比较级,所以safe也用比较级。故填safer。
(10)考查代词。句意:我在等待你的回复。结合选项可知you"你"符合题意。修饰名词reply用形容词性物主代词。故填your。
第二节阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
17.(5分)Hello,everyone!Let me tell you something about our school band.(1) There are five students in our band.We are all interested in music.We can sing and dance well.Zhao Kai is good(2) at playing the piano.Wang Hao can play the drums well.Han Mei is the only girl in the band.Her favorite thing is to play the violin.Ding Ming plays the guitar best(3) and he can play the piano.What about me?Well,I(4) am the singer and I am also good at playing the drums.(5) If you love music,you can come and have a look.
【分析】这段短文主要介绍了我们学校乐队的情况。乐队里有五个学生,我们都对音乐很感兴趣,会唱歌和跳舞。赵凯擅长弹钢琴,王浩擅长打鼓,韩梅是乐队里唯一的女生,她最喜欢的事情是拉小提琴。丁明最擅长弹吉他,同时也会弹钢琴。至于我,我是主唱,也擅长打鼓。如果你喜欢音乐,可以来看看。
【解答】(1)考查there be句型。句意:我们乐队有五个学生。根据句意,可知这里表示客观有,为there be句型,位于句首,首字母需要大写。故填There。
(2)考查介词。句意:赵凯擅长弹钢琴。be good at doing sth意为"擅长做某事"。故填at。
(3)考查连词。句意:丁明的吉他弹得最好,并且他也会弹钢琴。根据句子,可知这里用连词and"并且"。故填and。
(4)考查be动词。句意:嗯,我是歌手,我也擅长打鼓。根据句子,可知缺少系动词,根据am,可知时态为一般现在时,主语为I,故用am。故填am。
(5)考查连词。句意:如果你喜欢音乐,你可以来看看。根据句意,可知这里为if"如果"引导的时间状语从句,位于句首,首字母需要大写。故填If。
五、补全对话(5小题,每小题10分,共10分)
18.(10分)根据下面的对话情景,在每一个空白处填上一个适当的句子,使对话的意思连贯、完整。
A:Tina,tomorrow is Saturday.(1) What are you going to do ?
B:I have no idea.What about you?
A:I joined our school reading club this term.I will go to the club this Saturday with my classmates.
B:Wow,that's nice.(2) How often do you go there ?
A:We go there twice a week.We usually read books together.When we finish reading and then discuss the books together.
B:(3) That's great !What book are you reading?
A:Little Women.It's about a much﹣loved story about four girls.They never lose hope though they had hard times.
B:It must be a great book but I only heard it.
A:(4) Would you like go there with me ?
B:Really?I'd love to.I can't wait to go there.
A:Well.Let's meet at our school gate at 9:00 a.m tomorrow.See you.
B:OK.(5) See you .
【分析】这是一篇A和Tina之间的对话。对话中,A打算周六去阅读俱乐部,Tina询问了一些有关俱乐部的问题。对话最后,A邀请Tina一起去俱乐部,Tina接受了对方的邀请。
【解答】(1)根据上句tomorrow is Saturday.(明天是周六。)和答语I have no idea.(我不知道。)可知,此处应该询问对方打算做什么。故填What are you going to do。
(2)根据答语We go there twice a week.(我们每周去那里两次。)可知,此处是对频率的提问,应该询问他们多久去一次那里。故填How often do you go there。
(3)根据上文When we finish reading and then discuss the books together.(当我们读完这些书后,我们一起讨论这些书。)可知,此处应该表示夸赞他们的做法。故填That's great。
(4)根据答语Really?I'd love to.I can't wait to go there.(真的吗?我很乐意。我等不及要去那里了。)可知,此处应该表示邀请对方一起去那里。故填Would you like go there with me。
(5)根据上文See you.(再见。)可知,此处应该表示和对方道别。故填See you。
六、书面表达(20分)
19.(20分)我们的生活因不同的事物而精彩,可能是热爱、改变、拼搏、朋友、美食、健康……请以" make(s) my life colorful(多姿多彩的)"为题,写一篇英语作文。
要点:1)你的生活因什么而精彩;
2)你为什么认为它使你的生活变得精彩;
3)你对未来的生活又有怎样的期待。
要求:1)文中不得出现真实的姓名和地点。
2)词数100左右。______________________
【分析】【高分句型一】
I learned to swim when I was 7 years old under my father's guidance.我7岁的时候在父亲的指导下学会了游泳。
when引导时间状语从句。
【高分句型二】
In addition,I can relieve my stress from school by swimming at weekends.此外,我可以通过在周末游泳来缓解我在学校的压力。
by doing sth通过做某事。
【解答】
Swimming make(s) my life colorful
Among all things of my life,I think swimming plays an important part of my life and makes my life colorful.What swimming to me is what sunshine to trees.(生活中最重要的部分是什么)
I learned to swim when I was 7 years old under my father's guidance.【高分句型一】Thanks to this sport,I can build up my strength and be healthier.In addition,I can relieve my stress from school by swimming at weekends.【高分句型二】Last but not least,I joined a swimming club and made friends with people who have the same interest as me.It's great fun playing with them.(原因)
I can not express my fondness for swimming too much.It's swimming that lights up my life.I believe I'm sure I will keep on swimming in the coming years and I will have a bright future.(对未来的生活有何期待)
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
