贵州省贵阳市云岩区2024-2025七年级上学期期末考试英语试题(含解析无听力原文及音频)

贵州省贵阳市云岩区2024-2025学年七年级上学期期末考试英语试题
一、听力测试 第一节听对话, 选择与对话内容相符的图。(读一遍)
1.(5分)
(1)   (2)   (3)   (4)   (5)   
第二节听句子,根据所听句子, 选择最佳应答。(读一遍)
2.(1分)A.Yes,it is.
B.Yes,it does.
C.Yes,there is.
3.(1分)A.Because it's fun.
B.Because I like art best.
C.Because he helps me a lot.
4.(1分)A.It is red.
B.It is my uncle's.
C.It is behind the gym.
5.(1分)A.You,too.
B.Thank you.
C.Sounds great.
6.(1分)A.Good morning.
B.Nice to meet you.
C.My name is Wang Yaming.
第三节听三段对话及问题,根据对话内容,选择最佳选项。(读两遍)
7.(1分)A.Blue.
B.White.
C.Green.
8.(1分)A.6:45 a.m.
B.7:15 a.m.
C.7:45 a.m.
9.(1分)A.To do duty report.
B.To eat healthy food.
C.To do morning exercises.
10.(1分)A.Two.
B.Three.
C.Six.
11.(1分)A.6 yuan.
B.10 yuan.
C.12 yuan
第四节听短文,根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。(读三遍)
12.(5分)(1)Sam lives in the US now.    
(2)Sam is twelve years old.    
(3)Kang Kang's hobby is making friends.    
(4)Every afternoon Lily has dancing lessons.    
(5)They are the same so they have a lot fun together.    
二、完形填空 阅读短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
13.(5分)
A.Together B.their C.and D.doctor E.but F.busy
Lingling has a happy family.Her father is a (1)   and her mother is a middle school teacher.They are (2)    most of the time.But after work,they do many things (3)    .Her grandparents don't live with them.They visit them every weekend (4)    have dinner together.After dinner,Lingling plays ping﹣pong with her parents,and her brother plays chess with (5)    grandparents.She loves her family very much and enjoys their happy family time.
阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.(5分) There are four seasons in a year.In spring,the weather is warm.Sometimes it's (1)    so I can go to the park and fly a kite there.There are many kinds of (2)    ,such as red,orange,green and blue.My favorite season is(3)    because I can swim and see many beautiful flowers.I plant some pink flowers and all (4)   friends like them.In autumn,I eat an apple every day because an apple a day keeps the doctor away.And in winter,I can (5)    a snowman after it snows.It's amazing!I love all the seasons!
(1)A.easy B.large C.fine
(2)A.symbols B.colours C.examples
(3)A.summer B.autumn C.winter
(4)A.my B.her C.its
(5)A.help B.make C.feel
三、阅读 阅读下列语篇,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项
15.(8分)
Cindy's School Timetable
Mon. Tue. Wed. Thur. Fri.
9:00﹣10:30 Chinese maths history English science
Break
11:00﹣12:30 maths computer] Chinese history English
Lunch Time
1:30﹣3:00 geography music PE drama art
After school football piano swimming
(1)Cindy has     classes on Monday and Tuesday.
A.Chinese
B.maths
C.music
(2)What should Cindy take on Wednesday?    
A.A basketball.
B.A colour pen.
C.A history book.
(3)When does Cindy have drama class?    
A.At 9:00 on Monday.
B.At 11:00 on Wednesday.
C.At 1:30 on Thursday.
(4)How many classes does Cindy have in a week?    
A.10.
B.15.
C.18.
16.(8分) Grandma Goodie visits her grandchildren every Sunday.Every visit starts the same.First she rings the doorbell.Then Chris runs down the stairs and Jamie runs to open the door.Grandma gives them some candies first and then plays with them.
This Sunday,the same thing starts.Grandma takes out some cards,and they play"Go Fish"together.Then mum and dad come back home and put a nice cake on the table.They also get Goodie some flowers.Chris and Jamie see the cake and then ask their mum.
"Today is your grandma's birthday, "mum says to them.
"Well,we have together a gift(礼物), "Chris says to Jamie.
Jamie thinks about books and clothes,but grandma has a lot.Chris thinks about flowers.Grandma has some too.
At dinner,Chris and Jamie don't talk."You look unhappy.Why?"
"Grandma,we really want to get you a gift,"Jamie says.
"But we have no idea what to give you, "Chris says.
Goodie smiles and says, "You know what?You two are the best gifts."
(1)Who runs to open the door for grandma?    
A.Jamie.
B.Chris.
C.Goodie.
(2)What do mum and dad give to grandma?    
A.A card.
B.A flower.
C.A cake.
(3)Which is the right order(顺序) of Chris and Jamie's activities?    
①They find a cake on the table.
②They think about a gift for grandma.
③They know when grandma's birthday is.
A.③①②
B.②③①
C.①③②
(4)What is the best title(标题) of the text?    
A.An Unhappy Sunday
B.The Best Gifts
C.Grandma's Visit
17.(8分) Hi,I am William.My school is large and beautiful.There is a farm in our school.It's between the classroom building and the big library.And there is a pool next to it.We can water the plants with water from this pool.
Our school has 3 grades and 21 classes.Each class has an area to plant vegetables.The students in Grade 8 grow tomatoes.The students in Grade 7 and Grade 9 grow potatoes and beans.The students in Grade 9 work with the students in Grade 7 and teach them to do farm work.Our teachers ask us to watch and record(记录) the plants' information every day.We always draw some pictures or take photos to help finish it.
What do we do with the vegetables at last?Our teachers take them to the school dining hall and then we eat them for lunch.The food is really delicious!
Our teachers also ask us to learn how to feed animals.We often visit a smart green house on the farm because we can watch animals there and feed them.There are rabbits and ducks.They are so cute that we all like them.
The farm is a green classroom for us.We not only learn about different kinds of vegetables and animals but also have fun working as a farmer.
(1)What vegetables do the students in Grade Eight grow?    
A.
B.
C.
(2)From the text,students can     on the farm.
A.play games
B.feed animals
C.grow vegetables
(3)What can be inferred(推断) about William?    
A.He is good at drawing plants.
B.He wants to be a teacher.
C.He really likes the school farm.
(4)What's the structure(结构) of the text?(①= Paragraph 1)   
A.
B.
C.
阅读短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)
18.(10分) Do you make new friends at school?Do you have the same hobbies?What do you think if you are different?Jay and Teddy are best friends.They think they look the same.They are in the same class.They like playing Chinese chess and have lots of energy.
Jay's mom tells him he needs a haircut(理发),and Jay has a fun idea.He wants to cut his hair short like Teddy's so that their teacher doesn't know who is who at school.The funny thing is,Jay is white,when the boys show up at school with the same haircuts,their teacher pretends to be confused(假装迷惑的),000 shares!
Jay and Teddy are just two friends having fun.They show the world that friendship(友谊)doesn't see colours.
(1)Jay and Teddy both like    .
(2)The two boys get to school with     on Monday.
(3)The two boys' story is     online.
(4)Jay and Teddy show us that friendship    .
(5)What do you think of friendship?    
四、语言运用 阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
19.(5分) Tony is really busy on Wednesday.Maths class (1)   (be) at 8:00.At 9:00,he has science.It's difficult, (2)    his friend,Steve thinks it's interesting.After an hour,history class begins.He thinks it's (3)   (bore).At 11:00,he has his favorite subject PE.He has lunch at 12:00.In the afternoon,he has music.He likes (4)    (he) music teacher.For music class,he says it's relaxing.All his (5)   (class) finish at about 15:00.After school,he usually plays sports for two hours.What a busy day it is!
根据短文内容,翻译以下三个句子(汉译英或英译汉)。
20.(6分)
To:flora4 ever@
From:peterbrown@
Hi Flora, Thanks for your email.To answer your question,my new school is great.It's very beautiful(1)There are many modern buildings.(英译汉) There's a large sports field next to the teachers' building.All the students go there and do exercises together in the morning.It's amazing! The classroom building is behind the sports field.We spend most of the time in our classroom.(2)它又大又干净。(汉译英) Every week,we change seats. The dining hall is across from the sports field.It's my favourite place because there are many kinds of food.(3)I love the Chinese food there.(英译汉) How about your school? Yours, Peter
(1)   
(2)   
(3)   
五、写作
21.(15分)假如你是育才中学的学生李华,请你根据思维导图以"My Sunday"为题,写一篇不少于50词的短文。
要求:
(1)须包含思维导图所有信息,可适当发挥;
(2)不能出现真实的个人信息。
_________
参考答案与试题解析
二、完形填空 阅读短文,从框内6个选项中选出能分别填入5个小题空白处的最佳选项。
13.【答案】DFACB
【分析】文章介绍了玲玲的家庭。
【解答】(1)考查名词。句意:她的父亲是一位医生。根据空后and her mother is a middle school teacher.(她的母亲是一位中学教师,玲玲的父亲是医生,名词。
(2)考查形容词。句意:他们大部分时间是忙碌的 after ,they many ,他们在一起会做很多不同的事情,玲玲的父母大部分时间是忙碌的,形容词。
(3)考查副词。句意:但下班后。根据空前they many ,他们在一起做许多事情,副词。
(4)考查连词。句意:他们每个周末都会去看望他们并一起吃晚餐 visit every dinner ,此处表示并列。故选C。
(5)考查代词。句意:晚饭后,她的哥哥和他们的祖父母一起下棋 dinner plays with parents,玲玲和她的父母一起打乒乓球,玲玲的哥哥和他们的祖父母一起下棋,代词。
阅读短文,从短文后各题所给的A、B、C三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
14.【答案】CBAAB
【分析】这篇短文主要介绍了一年中的四个季节。春天天气温暖,适合去公园放风筝;夏天是作者最喜欢的季节,可以游泳和欣赏美丽的花朵;秋天每天吃一个苹果保持健康;冬天下雪后可以堆雪人。作者喜欢所有的季节。
【解答】(1)考查形容词。句意:在春天,有时天气很好。A容易的;C美好的 I can to park fly a there.(所以我可以去公园放风筝,七天好时可以去公园放风筝。
(2)考查名词。句意:有许多种颜色、橙色、绿色和蓝色;B颜色。根据下文such red,yellow and 、橙色、绿色和蓝色,有许多种类颜色的风筝。
(3)考查名词。句意:我最喜欢的季节是夏天,还能看到许多美丽的花朵;B秋季。根据空后because I swim see beautiful ,还能看到许多美丽的花朵,作者最喜欢的季节是夏季。
(4)考查代词。句意:我种了一些粉色的花。A我的;C它的 plant pink ,我的朋友们都喜欢这些花。
(5)考查动词。句意:下雪后。A帮助;C感觉,可知此处使用make。
三、阅读 阅读下列语篇,从每题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项
15.【答案】BCCB
【分析】本文介绍了辛迪的学校时间表。
【解答】(1)细节理解题。根据表格周一和周二对应的课都有maths(数学)可知。故选B。
(2)细节理解题。根据表格周三对应的课有history(历史)可知。故选C。
(3)细节理解题。根据表格drama(戏剧)对应的是Thur.1:30﹣3:00(周四6:30﹣3:00)可知。故选C。
(4)推理判断题。根据表格周一有语文课,地理课,计算机课;周三有历史课,体育课,历史课;周五有科学课,美术课,辛迪一周上15节课。
16.【答案】ACCB
【分析】本文主要讲述了奶奶每周日都会去看望她的孙子孙女,给他们带糖果并一起玩耍。这个周日,父母回家后为奶奶准备了一个蛋糕和一些花,庆祝她的生日。孙子孙女们想要给奶奶一个礼物,但不知道送什么好。最后,奶奶告诉他们,他们自己就是最好的礼物。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段Then runs the and runs open door.(然后克里斯跑下楼梯。)可知。故选A。
(2)细节理解题。根据第二段Then and come home put a cake the also Goodie flowers.(然后,把一个漂亮的蛋糕放在桌子上。)可知。故选C。
(3)细节理解题。根据第二段Chris and Jamie see the cake and then ask their mum.(克里斯和杰米看到蛋糕。)可知;根据第三段Today is your grandma's birthday(今天是你奶奶的生日)可知;再根据第五段Jamie about and ,but has a thinks flowers.Grandma some ,但奶奶有很多。奶奶也有一些,最后他们考虑给奶奶送一份礼物。故选C。
(4)标题归纳题。根据最后一段You are best 。)以及通读全文可知,给他们带糖果并一起玩耍,父母回家后为奶奶准备了一个蛋糕和一些花。孙子孙女们想要给奶奶一个礼物。最后,他们自己就是最好的礼物。故选B。
17.【答案】ACCA
【分析】这篇短文主要介绍了作者所在的学校有一个农场,位于教学楼和图书馆之间,旁边还有一个游泳池。学校三个年级的学生都会在农场种植蔬菜,老师们会指导他们记录植物信息并拍照。收获的蔬菜会被送到学校食堂供午餐食用。此外,老师还会教学生如何喂养动物,学生们可以在农场的温室里观看和喂食兔子和鸭子。这个农场不仅是一个绿色的教室,让学生们了解各种蔬菜和动物,还让他们体验到了农民的乐趣。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段中的信息The in 8 grow 。)可知,故选A。
(2)细节理解题。根据第二段中的信息Each has area plant 。)可知,故选C。
(3)推理判断题。根据最后一段中的信息The is a classroom us.We only about kinds vegetables animals also fun as a 。我们不仅了解不同种类的蔬菜和动物。)可知,故选C。
(4)篇章结构题。通读全文可知,第②③④段具体描述农场的情况。因此文章的结构是总分总。
阅读短文,根据其内容填空和回答问题。(1至4题每题答案不超过3个单词,5题须用完整句子回答。)
18.【答案】(1)playing Chinese chess
(2)the same haircuts
(3)put
(4)doesn't see colours
(5)I think friendship is a very beautiful emotion.It is built on mutual understanding,trust and respect.(答案不唯一,言之有理即可。)
【分析】本文通过介绍Jay和Teddy两个好朋友的故事,告诉我们友谊是不分颜色的。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段中的信息They playing chess have of ,精力充沛,Jay和Teddy都喜欢下中国象棋 Chinese ,like doing sth喜欢做某事,故填playing chess。
(2)细节理解题。根据第二段中的信息On ,when boys up school the haircuts teacher to confused(假装迷惑的).(周一,他们的老师假装很困惑,这两个男孩星期一以同样的发型上学 haircuts同样的发型 haircuts。
(3)细节理解题。根据第二段中的信息Then mom their on Internet.(然后Jay的妈妈把他们的故事放到网上,这两个男孩的故事被放到了网上,动词,所以应用被动语态be done,故填put。
(4)细节理解题。根据最后一段中的信息They the that see 。)可知,故填doesn't colours。
(5)开放性试题。题意:你对友谊有什么看法,我认为友谊是一种非常美好的情感、信任与尊重之上,trust and respect.(答案不唯一。)
四、语言运用 阅读下面短文,在各题空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
19.【答案】(1)is(2)but(3)boring(4)his(5)classes
【分析】托尼周三很忙。他早上8点有数学课,9点有科学课,接着是历史课。他喜欢体育课和音乐课,认为音乐课很放松。所有课程大约15:00结束,放学后他会运动两小时。
【解答】(1)考查系动词。句意:数学课在八点,主语Maths (数学课)为第三人称单数。
(2)考查连词。句意:这很难。根据It's , (这很难,故填:but。
(3)考查形容词。句意:他认为这是无聊,故填:boring。
(4)考查代词。句意:他喜欢他的音乐老师 teacher名词,故填:his。
(5)考查名词。句意:他所有的课大约在15:00结束,故填:classes。
20.【答案】(1)有许多现代化的建筑。
(2)It's big and clean.
(3)我喜欢那里的中国食物。
【分析】这篇短文是一封电子邮件,发件人Peter向收件人Flora介绍了他的新学校。他提到学校非常美丽,有许多现代化的建筑,还有一个大操场供学生们早晨一起做运动。教室大楼位于运动场后面,宽敞且干净,每周他们都会换座位。食堂在运动场对面,是Peter最喜欢的地方,因为那里有各种各样的食物,尤其是中国菜。最后,Peter询问了Flora的学校情况。
【解答】(1)英译汉题。"There are..." 是 "有……" 的意思,"modern buildings" 即 "现代化的建筑"。
(2)汉译英题。句子是一般现在时,"大的" 是 "big",用 "and" 连接两个形容词,故答案为It's big and clean.
(3)英译汉题。"I" 是 "我","the Chinese food" 是 "中国食物",故答案为:我喜欢那里的中国食物。
五、写作
21.【答案】
My Sunday
My Sunday is usually busy.I get up at 7:00 a.m.Then I do morning exercises at 9:20 a.m.At 11:00 a.m.,I have lunch.I take a break at 1:00 p.m..I usually read books at 3:00 p.m.because reading is good for me.I usually have dinner at 5:00 p.m.I usually go to bed at 9:30 p.m..This is my Sunday.I am busy but happy.
【分析】【高分句型一】
I usually read books at 3:00 p.m.because reading is good for me.我通常在下午三点看书,因为阅读对我有好处。
because引导原因状语从句。
【高分句型二】
I am busy but happy.我很忙,但很快乐。
but表示转折。
【解答】
My Sunday
MMy Sunday is usually busy.I get up at 7:00 a.m.Then I do morning exercises at 9:20 a.m.At 11:00 a.m.,I have lunch.I take a break at 1:00 p.m..I usually read books at 3:00 p.m.because reading is good for me. 【高分句型一】I usually have dinner at 5:00 p.m.I usually go to bed at 9:30 p.m..This is my Sunday.I am busy but happy.【高分句型二】

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。