云南省曲靖市2022-2023学年八年级下学期期末英语试卷(解析版)
第一节 单项填空 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
1.(1分)―Would you mind not smoking here?There's_____ sign "No Smoking"on the wall.
—I'm sorry.I didn't notice it.( )
A.a B.an C.the D./
2.(1分) To have a better living condition,all of us play a part in protecting the environment.( )
A. may B. mustn't C. should D. needn't
3.(1分) Many big about education were made during the two sessions(两会) this year.( )
A. decisions B. parties C. games D. inventions
4.(1分) China Youth Volunteer Service Day is March 5th every year.( )
A. for B. in C. at D. on
5.(1分) It's necessary for us on well with our friends,because friendship is a kind of treasure in our lives.( )
A. get. B. to get C. getting D. got
6.(1分) Nowadays students have learned many life skills at school.( )
A. useful B. successful C. peaceful D. careful
7.(1分)—Alex, ,or we'll be late for the plane.
—Take it easy.There is still enough time.( )
A. cheer up B. hurry up C. stay up D. grow up
8.(1分) When you go across the street,you must wait the light turns green.( )
A. since B. although C. if D. until
9.(1分)﹣﹣Mr.Black,do you like living in Huangzhou?
﹣﹣Yes.I do.I ___________ here for three years.It's really a beautiful city( )
A. have lived B. lived C. am living D. will live
10.(1分)—Would you like to visit the new science museum with me this Saturday,Scott?
— .I'm looking forward to it.( )
A.Of course B. I'm afraid not
C. No way D. It's not a big deal
第二节 完形填空 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
11.(10分)Wu Lidi,a 48﹣year﹣old cleaning lady,has a strong interest in painting.Recently,she was(1) and deeply moved because the students at Nanjing University held a special exhibition (展览) of her painting works.
The exhibition was named "A Cleaning Lady's Spring".The paintings were Wu's works on a blackboard hanging on the first floor of a student dormitory (宿舍) where she works.The paintings (2) wonderful natural scenery(风景),the colorful school,etc.
During the exhibition,many students left handwritten (3) to Wu.The messages included "Thank you(4) your blackboard paintings that have accompanied(陪伴) me through four years of my youth","You have created a wonderful world with(5) painting brush"and "I hope you will stick to what you love".
Wu has had an interest in (6) since she was young.After she became a cleaner at Nanjing University,she started painting on a blackboard.(7) she is busy at work,she still tries to find time to create blackboard paintings.She(8) learns and practices painting skills from online videos in her free time.The students know her well.They often call her "a cleaning lady who could have become a(n)(9) ".
Wu said, "I love painting,so I'm happy to do it.I want to give the students a different feeling and hope they will feel (10) when they see the paintings."Wu is thankful to the students and she will continue to create more paintings to accompany every lovely student.
(1)A.surprised B.bored C.tired D.worried
(2)A.included B.enjoyed C.continued D.invented
(3)A.letters B.messages C.articles D.notices
(4)A.with B.at C.about D.for
(5)A.her B.his C.your D.their
(6)A.thinking B.reading C.writing D.painting
(7)A.Unless B.Though C.While D.Because
(8)A.also B.too C.either D.as well
(9)A.singer B.dancer C.artist D.actress
(10)A.safe B.happy C.lonely D.bored
第三节 阅读理解
12.(7.5分)The United Nations (UN) has reported that the world's population has hit 8 billion(十亿).Here is a closer look at some of the world's population trends(趋势).
The number came about a year later than expected because of the COVID﹣19 pandemic.It slowed birth rates(出生率) and killed millions of people.
The number is expected to increase(增长) in the next few years,although at a slower rate.It took the world's population 12 years to grow from 7 billion to 8 billion.But it will take about 15 years for it to hit 9 billion in 2037.And it will take another 22 years to hit 10 billion.The world's population will reach the largest at around 10.4 billion people in the 2080s,and stay there until 2100.All of these show that the overall growth rate of the world's population is slowing down.
The most populous (人口稠密的) countries are in Asia,with China and India each having more than 1.4 billion people.India's population is expected to pass China's for the first time in 2023.India's population will reach about 1.7 billion by 2050,while China's is expected to fall in the next few years.
People around the world are living longer.The average global life expectancy (全球平均预期寿命) continues to rise,from 63.8 years in 1990 to 72.8 years in 2019,and is expected to reach 77.2 years in 2050.
根据短文内容,判断正误(正确"T",错误"F")。
(1)According to a UN report,the world's population has hit 8 billion.
(2)The world's population will reach the largest in the 2080s.
(3)The most populous countries are in Africa.
(4)The average global life expectancy is expected to reach 77.2 years in 2050.
(5)The passage tells us that the world's population is increasing in a rapid way.
13.(5分)Do you like reading?Sometimes you might think that you don't like reading,but it might just mean that you haven't found the right book yet.Not everyone likes the same stories,in fact,some people don't even like stories!
Some people like books about real life facts and some just want to read to learn a new skill.So how do you find what type of books you're going to enjoy?
Think about what you like to do and look for books about it!Are you a kid that loves sport and has a team or a sporting star that you love?Do you know there are so many books about sport?There are books about your favorite sporting star,stories about your sport and so much more.
Think about the type of book that you like to read.Some kids love reading really big books,with lots and lots of pages.Other kids love reading picture books about their favorite topic— maybe it is space,or underwater world.There are also kids that want to read colorful books.
Think about other books you may enjoy.Do you want a book that makes you laugh?A book that makes you cry?Something that takes you into a new world?There are so many exciting books out there for you.
With so many choices out there,just give it a little time,and you'll find the perfect book just for you.Just remember,as they say,"The right book might just change your life!"
(1)When people think they don't like reading,it probably means .
A.they are too lazy to read books
B.they are too busy to read books
C.they don't know the importance of reading
D.they haven't found the right book yet
(2)How many pieces of advice did the writer give on how to find the right book?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five.
(3)What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to(指的是)?
A.Kids' favorite sport.
B.Kids' favorite topic.
C.A picture book.
D.A sporting star.
(4)The underlined word "choices" in Paragraph 6 means in Chinese.
A.发现
B.猜想
C.选择
D.考验
(5)According to the passage,the writer thinks that .
A.people can find the right books and they may change their lives
B.all people like to read colorful books
C.people may have trouble choosing the right books
D.there are not so many right books out there for people
14.(5分)A new study has found that light pollution is making the night sky brighter and the stars dimmer(暗淡).
The study examined data (数据) from more than 50,000 star watchers across the world.It found that man﹣made lighting is making the night sky about 10 percent brighter each year.
Data for the study was collected from 2011 to 2022.The research findings recently were written in a book.The result was a much faster rate of change than scientists had guessed in the past.
"We are losing,year by year,the chance to see the stars," said Fabio Falchi.He is a physicist at the University of Santiago de Compostela in Spain.He was not a researcher in the study.
"If you can still see the dimmest stars,you are in a very dark place."Falchi said "But if you see only the brightest ones,you are in a very light﹣polluted place."
As cities expand(扩大) and put up more lights,a "sky glow"is created in the sky."Sky glow "is a word scientists use to describe light that becomes more intense (强烈的).
The research team gave an example to make the result clear.If a child is born where 250 stars can be seen on a clear night,by the time that child turns 18,only 100 stars will be seen.
(1)What kind of pollution is the passage talking about?
A.Waste pollution.
B.Land pollution.
C.Noise pollution.
D.Light pollution.
(2)How long was data for the study collected?
A.For about eight years.
B.For about ten years.
C.For about twelve years.
D.For about fourteen years.
(3)What do we know about Fabio Falchi?
A.He is a researcher in the study.
B.He is a physicist at a university.
C.He is an environmental protector.
D.He is a star watcher.
(4)Which of the following is NOT true according to the passage?
A.The study examined data from over 50,000 star watchers across the world.
B.The research findings recently were written in a book.
C.Fabio Falchi thinks we are losing chances to see the stars year by year.
D.If you can see only the brightest stars,you are in a very dark place.
(5)The passage wants to tell us that .
A.light pollution is bad for the environment
B.man﹣made lighting is making the night sky more beautiful
C."sky glow"is a word that scientists use to describe dim light
D.children can only see 100 stars when they grow up
15.(5分)The Lantern Festival,also called Shangyuan Festival,is a traditional Chinese festival.It falls on the fifteenth day of the first Chinese lunar (农历) month.It marks the last day of the traditional Chinese New Year celebrations.It usually falls on some day in February or March.
The Lantern Festival came from ancient times.People got together in the field holding torches(火把) to keep bad animals away.They wished for a good harvest.As time went by,it became a festival for people to get together.
Eating tangyuan is an important tradition of the Lantern Festival.Tangyuan is also known as"yuanxiao".Tangyuan looks like small balls made of rice flour with sesame,peanuts or something else.People eat tangyuan during the Lantern Festival because eating it shows reunion(团圆) and happiness for the family.
Enjoying lantern lights and solving lantern riddles(谜) have been important and popular activities during the Lantern Festival since the Song Dynasty.People usually hang big or small red lanterns all over the houses,parks,streets and some other public places.They write some riddles whose answers usually contain(含有) good luck and people's wishes on paper and stick them on the hanging lanterns.If visitors have answers to the riddles,they can pull the paper out and go to the lantern owners to check their answers.If they are right,they will get gifts.
It is very important for Chinese people to spend the Lantern Festival with their family members.So many people choose to return to their work after this festival.
(1)People used to keep bad animals away in ancient times.
A.stones
B.torches
C.knives
D.sticks
(2)Why do people eat Tangyuan during the Lantern Festival?
A.Because it tastes kind of sweet.
B.Because it looks like small balls.
C.Because it's made of rice flour with sesame and peanuts.
D.Because it shows reunion and happiness for the family.
(3)During the Lantern Festival,people usually have the following activities EXCEPT .
A.eating tangyuan
B.enjoying lantern lights
C.solving lantern riddles
D.buying gifts for visitors
(4)In which part of a newspaper can we read the passage?
A.Culture.
B.Environment.
C.Technology.
D.Health.
(5)Which can be the best title for the passage?
A.A Food Festival
B.An Important Celebration
C.The Lantern Festival
D.The Family Reunion
16.(7.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Quite a few students are under too much stress.They spend much time on studying,dealing with pressure and worrying about what others think,and not enough on other things.(1) Here are some ways to deal with stress and bring balance (平衡) to your life.
Be positive (积极乐观).
One way to deal with stress is through positive thinking. (2) Then you can imagine that you will have a happy and successful future.
(3)
Force yourself to take a break from your studies and worries about exams.You can do this by taking a walk,reading a book,going to a concert or seeing a film,or just sitting in a private place and being silent for a moment.
Take up a hobby.
Learn to paint,skate,or start playing a musical instrument. (4)
Take care of your body.
Too much stress is bad for your body.Eating healthily and getting enough sleep can help you a lot.(5)
Laugh.
Sometimes laughter is the best medicine for stress.A funny film or some jokes will often cheer you up when you are down.
A.Learn to relax.
B.Stress is a risk to your health.
C.Taking exercise is also a good idea.
D.You should take everything in life seriously.
E.You should always look on the bright side of life.
F.Some other hobbies may be bad for your schoolwork.
G.When you are busy with a hobby,you leave all your worries behind.
第四节 根据句意,用括号中所给词的适当形式填空,并将答案写在答题卡的相应位置上。
17.(1分) Teenagers are the future of our country.How important it is for to be creative! (they)
18.(1分) When my father came home from work,I Brothers by Yu Hua.(read)
19.(1分) Qatar is the country in the world to have giant pandas.(twenty)
20.(1分) The Wandering Earth II is so interesting that most people love it, children.(especial)
21.(1分) My parents often encourage me to face many in life bravely.(difficult)
第五节 将括号中所给的汉语部分译成英语,注意使用适当的形式,并将答案写在答题卡的相应位置上。
22.(1分) We can use (纸袋) more to live a greener life.
23.(1分) I'll (清理) the apps on my computer because I no longer use them.
24.(1分) The world (充满) love,which makes us feel warm.
25.(1分) My childhood has left many (甜蜜的回忆) in my heart.
26.(1分) (使我惊讶的是),AI technology may make a big difference to our lives.
第六节 书面表达
27.(10分)
How to Have a Meaningful Vacation
提示:
假期即将到来,你会做什么?你认为怎样度过才是有意义的?请以"How to Have a Meaningful Vacation"为题,用英语写一篇短文,谈谈你会如何度过一个有意义的假期。
要求:
(1)抄写题目,用英语写一篇不少于 60词的短文;
(2)语言流畅,内容连贯,书写规范,卷面整洁;
(3)文中不能使用你的真实姓名和校名,否则以零分计;
(4)短文必须写在答题卡上,如在试题卷上作答,一律不得分。
参考答案与试题解析
第一节 单项填空 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
1.(1分)―Would you mind not smoking here?There's_____ sign "No Smoking"on the wall.
—I'm sorry.I didn't notice it.( )
A.a B.an C.the D./
【分析】―你介意不在这里抽烟吗?墙上有一块"禁止吸烟"的牌子。
―对不起,我没有注意到。
【解答】修饰以辅音音素开头的单词,an修饰以元音音素开头的单词,the表示特指。根据题干可知,设空的句子句意为:墙上有一块"禁止吸烟"的牌子。故此处表示泛指,填冠词a,因为sign是以辅音音素开头的。
故选:A。
【点评】不定冠词包括a和an,a修饰以辅音音素开头的单词,an修饰以元音音素开头的单词;定冠词the 表示特指或用在固定短语中。结合语境,选择正确答案。
2.(1分) To have a better living condition,all of us play a part in protecting the environment.( )
A. may B. mustn't C. should D. needn't
【分析】为了有更好的生活条件,我们所有人都应该在保护环境方面发挥作用。
【解答】may可以;mustn't禁止;should应该;needn't不必。根据"为了有更好的生活条件,我们所有人都......在保护环境方面发挥作用。"可知,表示建议,填should"应该"。
故选:C。
【点评】情态动词在句中不受人称、性别、单复数变化的影响,但是要考虑时态,交际用法等。结合语境,选择正确答案。
3.(1分) Many big about education were made during the two sessions(两会) this year.( )
A. decisions B. parties C. games D. inventions
【分析】在今年的两会中,我们做出了许多关于教育的重大决定。
【解答】decisions决定;parties聚会,政党;games游戏,比赛;inventions发明,都是可数名词的复数形式。根据句意"在今年的两会中,我们做出了许多关于教育的重大决定"可知,要填"决定",其它选项语意不通。
故选:A。
【点评】考查名词词义辨析,要牢记名词的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
4.(1分) China Youth Volunteer Service Day is March 5th every year.( )
A. for B. in C. at D. on
【分析】中国青年志愿服务日是每年的3月5日。
【解答】for后接一段时间(常和现在完成时连用);in用于年/月/季节或泛指的某一天的上午,下午和晚上前;at用于具体的钟点前;on用于具体的某一天或者具体某一天的上/下午/晚上;根据所给空后面的"March 5th "可知,指的是具体的某一天。
故选:D。
【点评】主要考查的是对句子意思的理解和对介词的掌握。
5.(1分) It's necessary for us on well with our friends,because friendship is a kind of treasure in our lives.( )
A. get. B. to get C. getting D. got
【分析】我们和朋友相处好是必要的,因为友谊是我们生活中的一种财富。
【解答】get on well with和......相处好。选项A是动词原形;选项B是动词不定式;选项C是动词的ing形式;选项D是过去式。根据观察可知题干使用了it is +形容词+for sb to do sth句型结构,其中动词不定式是真正主语,本题答案是B。
故选:B。
【点评】本题主要考查动词不定式作主语的用法。
6.(1分) Nowadays students have learned many life skills at school.( )
A. useful B. successful C. peaceful D. careful
【分析】现在的学生们在学校里学到了许多有用的生活技能。
【解答】useful有用的;successful成功的;peaceful和平的,安静的;careful认真的,仔细的,都是形容词。根据句意"现在的学生们在学校里学到了许多有用的生活技能"可知,要填"有用的",其它选项语意不通。
故选:A。
【点评】考查形容词词义辨析,要牢记形容词的词义及用法,进行比较分析,选择正确答案。
7.(1分)—Alex, ,or we'll be late for the plane.
—Take it easy.There is still enough time.( )
A. cheer up B. hurry up C. stay up D. grow up
【分析】﹣﹣亚历克斯,快点,否则我们就赶不上飞机了。
﹣﹣别紧张,还有足够的时间。
【解答】A使…………高兴起来;B快点;C熬夜;D长大。根据or we'll be late for the plane"否则我们就赶不上飞机了"可知,此处是快点。
故选:B。
【点评】考查动词词义的辨析。要求学生熟悉常见的动词的含义及用法,再根据题干即可作出选择。
8.(1分) When you go across the street,you must wait the light turns green.( )
A. since B. although C. if D. until
【分析】当你穿过街道时,你必须等到灯变绿时。
【解答】since"自从";although"尽管";if"如果";until"直到......时"。根据When you go across the street(当你穿过街道时)可知,你必须等到灯变绿时。
故选:D。
【点评】解答此题,需要结合题干和选项,选出正确的答案。
9.(1分)﹣﹣Mr.Black,do you like living in Huangzhou?
﹣﹣Yes.I do.I ___________ here for three years.It's really a beautiful city( )
A. have lived B. lived C. am living D. will live
【分析】﹣﹣布莱克先生,你喜欢住在黄州吗?
﹣﹣是的。我住在这里有三年了。真是一个美丽的城市。
【解答】live住。选项A是现在完成时;选项B是过去式;选项C是现在进行时;选项D是一般将来时。根据对话的语境,结合for three years可知空格处使用现在完成时态,谓语由have/has+过去分词构成,本题答案是A。
故选:A。
【点评】本题主要考查现在完成时的用法。
10.(1分)—Would you like to visit the new science museum with me this Saturday,Scott?
— .I'm looking forward to it.( )
A.Of course B. I'm afraid not
C. No way D. It's not a big deal
【分析】﹣Scott,这周六你想和我一起去参观新的科学博物馆吗?
﹣当然。我很期待。
【解答】A.Of course当然;B.I'm afraid not恐怕不行;C.No way不行;D.It's not a big deal没什么大不了的。根据问句Would you like to visit the new science museum with me this Saturday,Scott?(Scott,这周六你想和我一起去参观新的科学博物馆吗?)和下句I'm looking forward to it.(我很期待。)可知,此处应该表示接受了对方的邀请。结合选项,Of course表示"当然",符合情境。
故选:A。
【点评】理解说话双方的意思,结合情境选择正确答语。
第二节 完形填空 从题中所给的A、B、C、D四个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。
11.(10分)Wu Lidi,a 48﹣year﹣old cleaning lady,has a strong interest in painting.Recently,she was(1) A and deeply moved because the students at Nanjing University held a special exhibition (展览) of her painting works.
The exhibition was named "A Cleaning Lady's Spring".The paintings were Wu's works on a blackboard hanging on the first floor of a student dormitory (宿舍) where she works.The paintings (2) A wonderful natural scenery(风景),the colorful school,etc.
During the exhibition,many students left handwritten (3) B to Wu.The messages included "Thank you(4) D your blackboard paintings that have accompanied(陪伴) me through four years of my youth","You have created a wonderful world with(5) C painting brush"and "I hope you will stick to what you love".
Wu has had an interest in (6) D since she was young.After she became a cleaner at Nanjing University,she started painting on a blackboard.(7) B she is busy at work,she still tries to find time to create blackboard paintings.She(8) A learns and practices painting skills from online videos in her free time.The students know her well.They often call her "a cleaning lady who could have become a(n)(9) C ".
Wu said, "I love painting,so I'm happy to do it.I want to give the students a different feeling and hope they will feel (10) B when they see the paintings."Wu is thankful to the students and she will continue to create more paintings to accompany every lovely student.
(1)A.surprised B.bored C.tired D.worried
(2)A.included B.enjoyed C.continued D.invented
(3)A.letters B.messages C.articles D.notices
(4)A.with B.at C.about D.for
(5)A.her B.his C.your D.their
(6)A.thinking B.reading C.writing D.painting
(7)A.Unless B.Though C.While D.Because
(8)A.also B.too C.either D.as well
(9)A.singer B.dancer C.artist D.actress
(10)A.safe B.happy C.lonely D.bored
【分析】这篇短文主要写了清洁女工Wu Lidi的故事及其绘画展览。
【解答】(1)考查形容词。句意:她因为南京大学的学生们举办了一个特别的展览,展览她的绘画作品而感到非常惊讶和深受感动。A.surprised感到惊讶的;B.bored感到无聊的;C.tired感到疲劳的;D.worried感到着急的。根据后半句because the students at Nanjing University held a special exhibition (展览) of her painting works.(因为南京大学的学生们举办了一个特别的展览,展览她的绘画作品。)可知,她因为南京大学的学生们举办了一个特别的展览,展览她的绘画作品而感到非常惊讶和深受感动。故选:A。
(2)考查动词。句意:这些画包括美丽的自然风景、多彩的校园等等。A.included包括;B.enjoyed喜欢;C.continued继续;D.invented发明。空格后面的词语是wonderful natural scenery(风景),the colorful school,(美丽的自然风景、多彩的校园)可知,这些画包括美丽的自然风景、多彩的校园等等。故选:A。
(3)考查名词。句意:在展览期间,许多学生给Wu留下了手写的信息。A.letters信;B.messages信息;C.articles文章;D.notices通知。根据下一句The messages included(这些信息包括)可知,许多学生给Wu留下了手写的信息。故选:B。
(4)考查介词。句意:感谢你的黑板画陪伴我度过了四年的青春时光。A.with和...;B.at在...;C.about关于;D.for为了。空格后面的词语是your blackboard paintings(你的黑板画)可知,感谢你的黑板画陪伴我度过了四年的青春时光。thank sb.for sth.固定短语,因某事感谢某人。故选:D。
(5)考查代词。句意:你用你的画笔创造了一个美妙的世界。A.her她的;B.his他的;C.your你的;D.their他们的。空格后面的词语是painting brush(画笔),句子的主语是you,可知,你用你的画笔创造了一个美妙的世界。故选:C。
(6)考查动词。句意:Wu从小就对画画感兴趣。A.thinking认为;B.reading阅读;C.writing写;D.painting画画。根据上文has a strong interest in painting.(对绘画有着浓厚的兴趣。)可知,Wu从小就对画画感兴趣。故选:D。
(7)考查连词。句意:尽管她工作很忙,她仍然努力找时间创作黑板画。A.Unless除非;B.Though尽管;C.While当...的时候;D.Because因为。通过分析句子结构,可知,前后句子存在转折关系,所以要用Though来填空。故选:B。
(8)考查副词。句意:她也在空闲时间通过网络视频学习和练习绘画技巧。A.also也;B.too也;C.either也;D.as well也。空格后面的词语是实意动词learn,所以要用also来填空。故选:A。
(9)考查名词。句意:他们经常称她为"一个本可以成为画家的清洁女工"。A.singer歌手;B.dancer舞者;C.artist画家;D.actress女演员。根据上文She(8)_____learns and practices painting skills from online videos in her free time.(她也在空闲时间通过网络视频学习和练习绘画技巧。)可知,他们经常称她为"一个本可以成为画家的清洁女工"。故选:C。
(10)考查形容词。句意:我想给学生们一种不一样的感觉,希望他们看到这些画时也能有幸福的感觉。A.safe安全的;B.happy幸福的;C.lonely孤独的;D.bored无聊的。根据下一句Wu is thankful to the students and she will continue to create more paintings to accompany every lovely student.(Wu感谢学生们,她将继续创作更多的绘画作品,陪伴每一个可爱的学生。)可知,我想给学生们一种不一样的感觉,希望他们看到这些画时也能有幸福的感觉。故选:B。
【点评】首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的选项做出选择,结合选出的选项再读短文,从中找出最符合短文的选项,就可以确定正确答案。
第三节 阅读理解
12.(7.5分)The United Nations (UN) has reported that the world's population has hit 8 billion(十亿).Here is a closer look at some of the world's population trends(趋势).
The number came about a year later than expected because of the COVID﹣19 pandemic.It slowed birth rates(出生率) and killed millions of people.
The number is expected to increase(增长) in the next few years,although at a slower rate.It took the world's population 12 years to grow from 7 billion to 8 billion.But it will take about 15 years for it to hit 9 billion in 2037.And it will take another 22 years to hit 10 billion.The world's population will reach the largest at around 10.4 billion people in the 2080s,and stay there until 2100.All of these show that the overall growth rate of the world's population is slowing down.
The most populous (人口稠密的) countries are in Asia,with China and India each having more than 1.4 billion people.India's population is expected to pass China's for the first time in 2023.India's population will reach about 1.7 billion by 2050,while China's is expected to fall in the next few years.
People around the world are living longer.The average global life expectancy (全球平均预期寿命) continues to rise,from 63.8 years in 1990 to 72.8 years in 2019,and is expected to reach 77.2 years in 2050.
根据短文内容,判断正误(正确"T",错误"F")。
(1)According to a UN report,the world's population has hit 8 billion. T
(2)The world's population will reach the largest in the 2080s. T
(3)The most populous countries are in Africa. F
(4)The average global life expectancy is expected to reach 77.2 years in 2050. T
(5)The passage tells us that the world's population is increasing in a rapid way. F
【分析】本文主要介绍了世界人口的发展趋势。
【解答】(1)细节判断题。根据第一段The United Nations (UN) has reported that the world's population has hit 8 billion(十亿).(联合国报告称,世界人口已达到80亿。)可知,根据联合国的一份报告,世界人口已达到80亿表述是正确的。故选T。
(2)细节判断题。根据第三段The world's population will reach the largest at around 10.4 billion people in the 2080s(到本世纪80年代,世界人口将达到104亿左右的峰值)可知,世界人口将在本世纪80年代达到高峰表述是正确的。故选T。
(3)细节判断题。根据第四段The most populous (人口稠密的) countries are in Asia(人口最多的国家在亚洲)可知,人口最多的国家在非洲表述是错误的。故选F。
(4)细节判断题。根据最后一段The average global life expectancy (全球平均预期寿命) continues to rise,from 63.8 years in 1990 to 72.8 years in 2019,and is expected to reach 77.2 years in 2050.(全球平均预期寿命持续上升,从1990年的63.8岁上升到2019年的72.8岁,预计到2050年将达到77.2岁。)可知,到2050年,全球平均预期寿命预计将达到77.2岁表述是正确的。故选T。
(5)细节判断题。根据第三段The number is expected to increase(增长) in the next few years,although at a slower rate.(这个数字预计在未来几年内还会增加,尽管速度会放缓。)可知,这篇文章告诉我们世界人口正在快速增长表述是错误的。故选F。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(5分)Do you like reading?Sometimes you might think that you don't like reading,but it might just mean that you haven't found the right book yet.Not everyone likes the same stories,in fact,some people don't even like stories!
Some people like books about real life facts and some just want to read to learn a new skill.So how do you find what type of books you're going to enjoy?
Think about what you like to do and look for books about it!Are you a kid that loves sport and has a team or a sporting star that you love?Do you know there are so many books about sport?There are books about your favorite sporting star,stories about your sport and so much more.
Think about the type of book that you like to read.Some kids love reading really big books,with lots and lots of pages.Other kids love reading picture books about their favorite topic— maybe it is space,or underwater world.There are also kids that want to read colorful books.
Think about other books you may enjoy.Do you want a book that makes you laugh?A book that makes you cry?Something that takes you into a new world?There are so many exciting books out there for you.
With so many choices out there,just give it a little time,and you'll find the perfect book just for you.Just remember,as they say,"The right book might just change your life!"
(1)When people think they don't like reading,it probably means D .
A.they are too lazy to read books
B.they are too busy to read books
C.they don't know the importance of reading
D.they haven't found the right book yet
(2)How many pieces of advice did the writer give on how to find the right book? B
A.Two.
B.Three.
C.Four.
D.Five.
(3)What does the underlined word "it" in Paragraph 4 refer to(指的是)? B
A.Kids' favorite sport.
B.Kids' favorite topic.
C.A picture book.
D.A sporting star.
(4)The underlined word "choices" in Paragraph 6 means C in Chinese.
A.发现
B.猜想
C.选择
D.考验
(5)According to the passage,the writer thinks that A .
A.people can find the right books and they may change their lives
B.all people like to read colorful books
C.people may have trouble choosing the right books
D.there are not so many right books out there for people
【分析】短文主要讲述了喜欢阅读的重要性以及如何找到适合自己的书籍。
【解答】(1)细节理解题。根据第1段中的Do you like reading?Sometimes you might think that you don't like reading,but it might just mean that you haven't found the right book yet.(你喜欢读书吗?有时你可能会认为你不喜欢阅读,但这可能只是意味着你还没有找到合适的书。)可知,当人们认为他们不喜欢阅读时,这可能意味着他们还没有找到合适的书,故选:D。
(2)细节理解题。根据第3段首句Think about what you like to do and look for books about it!(想想你喜欢做什么,然后找一些关于它的书!)第4段首句Think about the type of book that you like to read.(想想你喜欢读什么类型的书。)以及第5段首句Think about other books you may enjoy.(想想你可能喜欢的其他书。)可知,关于如何找到合适的书,作者给出了三条建议,故选:B。
(3)代词指代题。根据第4段中带下划线单词所在句子Other kids love reading picture books about their favorite topic— maybe it is space,or underwater world.(其他孩子喜欢读关于他们最喜欢的主题的图画书——也许它是太空,或者水下世界。)可知,第4段中带下划线的"it"指的是"孩子们最喜欢的主题",故选:B。
(4)词义猜测题。根据第6段中带下划线单词所在句子With so many choices out there,just give it a little time,and you'll find the perfect book just for you.(有这么多……,只要给它一点时间,你就会找到一本适合你的完美书。)可知,第6段中带下划线的"choices"一词的中文意思是"选择",故选:C。
(5)推理判断题。根据文章最后一段With so many choices out there,just give it a little time,and you'll find the perfect book just for you.Just remember,as they say,"The right book might just change your life!"(有这么多选择,只要给它一点时间,你就会找到一本适合你的书。记住,正如他们所说,"合适的书可能会改变你的生活!")以及通读全文可知,作者认为人们可以找到合适的书,他们可能会改变自己的生活,故选:A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
14.(5分)A new study has found that light pollution is making the night sky brighter and the stars dimmer(暗淡).
The study examined data (数据) from more than 50,000 star watchers across the world.It found that man﹣made lighting is making the night sky about 10 percent brighter each year.
Data for the study was collected from 2011 to 2022.The research findings recently were written in a book.The result was a much faster rate of change than scientists had guessed in the past.
"We are losing,year by year,the chance to see the stars," said Fabio Falchi.He is a physicist at the University of Santiago de Compostela in Spain.He was not a researcher in the study.
"If you can still see the dimmest stars,you are in a very dark place."Falchi said "But if you see only the brightest ones,you are in a very light﹣polluted place."
As cities expand(扩大) and put up more lights,a "sky glow"is created in the sky."Sky glow "is a word scientists use to describe light that becomes more intense (强烈的).
The research team gave an example to make the result clear.If a child is born where 250 stars can be seen on a clear night,by the time that child turns 18,only 100 stars will be seen.
(1)What kind of pollution is the passage talking about? D
A.Waste pollution.
B.Land pollution.
C.Noise pollution.
D.Light pollution.
(2)How long was data for the study collected? C
A.For about eight years.
B.For about ten years.
C.For about twelve years.
D.For about fourteen years.
(3)What do we know about Fabio Falchi? B
A.He is a researcher in the study.
B.He is a physicist at a university.
C.He is an environmental protector.
D.He is a star watcher.
(4)Which of the following is NOT true according to the passage? D
A.The study examined data from over 50,000 star watchers across the world.
B.The research findings recently were written in a book.
C.Fabio Falchi thinks we are losing chances to see the stars year by year.
D.If you can see only the brightest stars,you are in a very dark place.
(5)The passage wants to tell us that A .
A.light pollution is bad for the environment
B.man﹣made lighting is making the night sky more beautiful
C."sky glow"is a word that scientists use to describe dim light
D.children can only see 100 stars when they grow up
【分析】这篇短文主要讲述了一个新的研究发现,光污染使得夜空变得更亮,星星变得更暗。研究调查了来自全球5万多名观星者的数据,发现人造照明每年使夜空变亮约10%。研究数据收集时间为2011年至2022年,研究结果比科学家过去的猜测速度要快得多。研究人员举了一个例子来说明结果,如果一个孩子出生时在晴朗的夜晚能看到250颗星星,那么当孩子18岁时,只能看到100颗星星。
【解答】(1)推理判断题。根据文中第1段:A new study has found that light pollution is making the night sky brighter and the stars dimmer(暗淡).(一项新的研究发现,光污染正在使夜空变得更亮,星星变得更暗。)以及下面的内容,可知,本文主要谈论的是光污染。故选D。
(2)细节理解题。根据文中第3段:Data for the study was collected from 2011 to 2022.(这项研究的数据是从2011年到2022年收集的。)可知,这项研究的数据收集了12年了。故选C。
(3)细节理解题。根据文中第4段:He is a physicist at the University of Santiago de Compostela in Spain.(他是西班牙圣地亚哥德孔波斯特拉大学的物理学家。)可知,Fabio Falchi是大学的物理学家。故选B。
(4)细节理解题。根据文中第5段:If you can still see the dimmest stars,you are in a very dark place.(如果你还能看到最暗的星星,那你就处在一个非常黑暗的地方。)可知,说如果你只能看到最亮的星星,你就处在一个非常黑暗的地方是不对的。故选D。
(5)主旨大意题。根据文中第1段:A new study has found that light pollution is making the night sky brighter and the stars dimmer(暗淡).(一项新的研究发现,光污染正在使夜空变得更亮,星星变得更暗。)以及下面的内容,可知,光污染对环境不好。故选A。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
15.(5分)The Lantern Festival,also called Shangyuan Festival,is a traditional Chinese festival.It falls on the fifteenth day of the first Chinese lunar (农历) month.It marks the last day of the traditional Chinese New Year celebrations.It usually falls on some day in February or March.
The Lantern Festival came from ancient times.People got together in the field holding torches(火把) to keep bad animals away.They wished for a good harvest.As time went by,it became a festival for people to get together.
Eating tangyuan is an important tradition of the Lantern Festival.Tangyuan is also known as"yuanxiao".Tangyuan looks like small balls made of rice flour with sesame,peanuts or something else.People eat tangyuan during the Lantern Festival because eating it shows reunion(团圆) and happiness for the family.
Enjoying lantern lights and solving lantern riddles(谜) have been important and popular activities during the Lantern Festival since the Song Dynasty.People usually hang big or small red lanterns all over the houses,parks,streets and some other public places.They write some riddles whose answers usually contain(含有) good luck and people's wishes on paper and stick them on the hanging lanterns.If visitors have answers to the riddles,they can pull the paper out and go to the lantern owners to check their answers.If they are right,they will get gifts.
It is very important for Chinese people to spend the Lantern Festival with their family members.So many people choose to return to their work after this festival.
(1)People used B to keep bad animals away in ancient times.
A.stones
B.torches
C.knives
D.sticks
(2)Why do people eat Tangyuan during the Lantern Festival? D
A.Because it tastes kind of sweet.
B.Because it looks like small balls.
C.Because it's made of rice flour with sesame and peanuts.
D.Because it shows reunion and happiness for the family.
(3)During the Lantern Festival,people usually have the following activities EXCEPT D .
A.eating tangyuan
B.enjoying lantern lights
C.solving lantern riddles
D.buying gifts for visitors
(4)In which part of a newspaper can we read the passage? A
A.Culture.
B.Environment.
C.Technology.
D.Health.
(5)Which can be the best title for the passage? C
A.A Food Festival
B.An Important Celebration
C.The Lantern Festival
D.The Family Reunion
【分析】这篇短文主要介绍了中国传统节日元宵节的由来和庆祝活动。元宵节是中国农历正月十五,也是中国传统新年庆祝活动的最后一天。人们在元宵节会聚在一起,点火抵挡坏动物,祈求丰收。吃汤圆是元宵节的重要传统,它象征着家庭团圆和幸福。赏灯和猜灯谜是元宵节的重要活动,人们会在房屋、公园、街道等地方挂上红灯笼,并写上灯谜,如果有人猜对了灯谜,就可以得到礼物。对于中国人来说,与家人一起度过元宵节非常重要,因此许多人会选择在这个节日后返回工作。
【解答】(1)细节理解题。根据第二段People got together in the field holding torches(火把) to keep bad animals away.(人们在田里打着火把聚在一起,以便驱赶坏动物。)可知人们点火把驱赶坏动物。故选B。
(2)细节理解题。根据第三段People eat tangyuan during the Lantern Festival because eating it shows reunion(团圆) and happiness for the family.(人们在元宵节吃汤圆,因为吃汤圆象征着家庭团圆和幸福。)可知人们吃汤圆是因为吃汤圆象征着家庭团圆和幸福。故选D。
(3)细节理解题。根据第三段Eating tangyuan is an important tradition of the Lantern Festival.(吃汤圆是元宵节的重要传统。);第四段Enjoying lantern lights and solving lantern riddles(谜) have been important and popular activities during the Lantern Festival since the Song Dynasty.(自宋代以来在元宵节赏灯和猜灯谜是重要的且受欢迎的活动。)可知元宵节没有给客人送礼物这个活动。故选D。
(4)推理判断题。根据第一段The Lantern Festival,also called Shangyuan Festival,is a traditional Chinese festival.(元宵节也叫上元节,是中国传统节日。)可知本文主要介绍了元宵节,在报纸的文化版块可以阅读本文。故选A。
(5)标题归纳题。根据第一段The Lantern Festival,also called Shangyuan Festival,is a traditional Chinese festival.(元宵节也叫上元节,是中国传统节日。)可知本文主要介绍了元宵节。故选C。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
16.(7.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Quite a few students are under too much stress.They spend much time on studying,dealing with pressure and worrying about what others think,and not enough on other things.(1) B Here are some ways to deal with stress and bring balance (平衡) to your life.
Be positive (积极乐观).
One way to deal with stress is through positive thinking. (2) E Then you can imagine that you will have a happy and successful future.
(3) A
Force yourself to take a break from your studies and worries about exams.You can do this by taking a walk,reading a book,going to a concert or seeing a film,or just sitting in a private place and being silent for a moment.
Take up a hobby.
Learn to paint,skate,or start playing a musical instrument. (4) G
Take care of your body.
Too much stress is bad for your body.Eating healthily and getting enough sleep can help you a lot.(5) C
Laugh.
Sometimes laughter is the best medicine for stress.A funny film or some jokes will often cheer you up when you are down.
A.Learn to relax.
B.Stress is a risk to your health.
C.Taking exercise is also a good idea.
D.You should take everything in life seriously.
E.You should always look on the bright side of life.
F.Some other hobbies may be bad for your schoolwork.
G.When you are busy with a hobby,you leave all your worries behind.
【分析】文章介绍了一些解决压力和平衡生活的方法。
【解答】(1)细节推理题。根据后文Here are some ways to deal with stress and bring balance (平衡) to your life.(这里有一些方法来应对压力,给你的生活带来平衡。)可知此处介绍压力是有害处的,所以B项"压力对你的健康是一种威胁。"符合语境。故选B。
(2)细节推理题。根据前文One way to deal with stress is through positive thinking. (应对压力的一种方法是积极思考。)可知此处讲的是遇到问题要往积极的方面去想,所以E项"你应该总是看到生活的光明面。"符合语境。故选E。
(3)细节推理题。根据后文Force yourself to take a break from your studies and worries about exams. (强迫自己从学习和对考试的担忧中解脱出来。)可知此处讲的是要学会放松,所以A项"学会放松。"符合语境。故选A。
(4)细节推理题。根据前文Take up a hobby.(培养一种爱好。)可知此处讲的是培养爱好,所以G项"当你忙于一项爱好时,你会把所有的烦恼抛在脑后。"符合语境。故选G。
(5)细节推理题。根据前文Take care of your body.(照顾好你的身体。)可知此处讲的是身体健康方面的建议,所以C项"锻炼也是一个好主意。"符合语境。故选C。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
第四节 根据句意,用括号中所给词的适当形式填空,并将答案写在答题卡的相应位置上。
17.(1分) Teenagers are the future of our country.How important it is for them to be creative! (they)
【分析】青少年是我们国家的未来。对他们来说,富有创造力是多么重要啊!
【解答】分析句子可知,此处位于介词for之后作宾语,应使用人称代词的宾格形式;they"他们",人称代词主格,对应的宾格形式是them。
故答案为:them。
【点评】掌握代词的基本用法,结合语境,认真分析,得出答案。
18.(1分) When my father came home from work,I was reading Brothers by Yu Hua.(read)
【分析】父亲下班回家时,我正在读余华的《兄弟》。
【解答】read读,动词;根据题干可知,本句是when引导的时间状语从句,从句用的是一般过去时,因此主句应用过去进行时,其结构为was/were+动词的现在分词;主语是I,用was,read的现在分词是reading。
故填:was reading。
【点评】掌握过去进行时的用法和结构是解答本题的关键。
19.(1分) Qatar is the twentieth country in the world to have giant pandas.(twenty)
【分析】卡塔尔是世界上第二十个拥有大熊猫的国家。
【解答】twenty二十,基数词。这里修饰单数名词country,定冠词the后用序数词twentieth"第二十"。
故答案为:twentieth。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
20.(1分) The Wandering Earth II is so interesting that most people love it, especially children.(especial)
【分析】《流浪地球2》非常有趣,大多数人都喜欢它,尤其是孩子们。
【解答】especial特别的,形容词根据"《流浪地球2》非常有趣,大多数人都喜欢它,......孩子们。"可知,应该是"尤其",填副词especially。
故答案为:especially。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
21.(1分) My parents often encourage me to face many difficulties in life bravely.(difficult)
【分析】我的父母经常鼓励我勇敢地面对生活中的许多困难。
【解答】difficult困难的,形容词。这里形容词many"许多",修饰可数名词difficulty的复数difficulties"困难"。
故答案为:difficulties。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
第五节 将括号中所给的汉语部分译成英语,注意使用适当的形式,并将答案写在答题卡的相应位置上。
22.(1分) We can use paper bags (纸袋) more to live a greener life.
【分析】我们可以更多地使用纸袋,过上更环保的生活。
【解答】根据提示"纸袋"可知,是名词短语paper bag,这里填名词复数泛指类别。
故答案为:paper bags。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
23.(1分) I'll uninstall (清理) the apps on my computer because I no longer use them.
【分析】我将卸载我电脑上的应用程序,因为我不再使用它们了。
【解答】根据题干,可知"清理"为动词"uninstall",will后跟动词原形。
故答案为:uninstall。
【点评】解答此题,需要结合题干和所学知识,写出正确的答案。
24.(1分) The world is filled with (充满) love,which makes us feel warm.
【分析】The world is filled with love,which makes us feel warm.
这个世界充满了爱,让我们感到温暖。
【解答】充满be filled with,是动词短语;根据句意和从句which makes us feel warm是一般现在时可知,主句也是一般现在时,主语是第三人称单数,be动词用is。
故答案为:is filled with。
【点评】翻译填空,需要学生根据汉语提示等,来选择合适的单词或者短语,构成合乎语法、句意完整的句子。
25.(1分) My childhood has left many sweet memories (甜蜜的回忆) in my heart.
【分析】我的童年在我心中留下了许多甜蜜的回忆。
【解答】根据提示"甜蜜的回忆"可知,这里形容词sweet"甜蜜的",修饰可数名词memory。此题形容词many"很多",修饰名词复数memories。
故答案为:sweet memories。
【点评】充分理解句意,再根据提示完成试题,注意时态、单复数、词性等变化。
26.(1分) To my surprise (使我惊讶的是),AI technology may make a big difference to our lives.
【分析】使我惊讶的是,人工智能技术可能会对我们的生活产生重大影响。
【解答】to one's surprise表示"让某人惊讶的是",常后面加逗号做状语,此处为"让我惊讶的是"故应为"to my surprise"。
故答案为:To my surprise。
【点评】掌握固定词组to one's surprise(让某人惊讶的是),结合语境答题。
第六节 书面表达
27.(10分)
How to Have a Meaningful Vacation
提示:
假期即将到来,你会做什么?你认为怎样度过才是有意义的?请以"How to Have a Meaningful Vacation"为题,用英语写一篇短文,谈谈你会如何度过一个有意义的假期。
要求:
(1)抄写题目,用英语写一篇不少于 60词的短文;
(2)语言流畅,内容连贯,书写规范,卷面整洁;
(3)文中不能使用你的真实姓名和校名,否则以零分计;
(4)短文必须写在答题卡上,如在试题卷上作答,一律不得分。
【分析】【高分句型一】
Second,I plan to read more useful books.第二,我打算读更多有用的书。
plan to do sth计划做某事。
【高分句型二】
I believe my vacation will be colorful.我相信我的假期将是丰富多彩的。
I believe接宾语从句。
【解答】
How to Have a Meaningful Vacation
The summer vacation is coming,I plan to spend a meaningful vacation.(开篇点题)
First,I will exercise every day.For example,playing basketball is a good way.Second,I plan to read more useful books.【高分句型一】I think reading can open my mind and I can also get great fun from it.What's more,I will help my parents with the housework,such as cleaning the house,washing clothes,cooking and so on.(如何过一个有意义的假期)
I believe my vacation will be colorful.【高分句型二】(总结全文)
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
1
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
