绝密★启用前
2023-2024学年八年级上学期第一次月考(安徽卷)
英语
注意事项:
1.本试卷满分120分,考试时间120分钟。
2.考生务必用黑色字迹的签字笔或钢笔在答题卡上填写自己的考号、姓名、试室号、座位号,用2B铅笔把对应该号码的标号涂黑。
3.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试题上。
4.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔、涂改液,不按以上要求作答的答案无效。
5.考生务必保持答题卡的整洁,考试结束时,将答题卡交回。
第一部分 听力(共四大题,满20分)
Ⅰ.短对话理解(共5小题:每小题1分,满分5分)
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
1.Which is the most expensive way to go there
A. B. C.
2.What does the sign (标志) say
A. B. C.
3.What do the boy’s parents like
A.The Beijing Opera. B.Beautiful clothes. C.Classical music.
4.Where would the woman like to go
A.To a school. B.To a tea house. C.To a cinema.
5.What does David’s father do
A.A writer. B.A teacher. C.A policeman.
Ⅱ. 长对话理解(共5小题,每小题1分,满分5分)
你将听到两段对话,每段对话后几个小题。请在每小题所给的A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。每段对话读两遍。
听下面一段对话,回答问题。
6.Where is Du Lin going for the summer holiday
A.To Henan. B.To Hainan. C.To Hunan.
7.How will Du Lin go there
A.By plane. B.By coach. C.By train.
听下面一段对话,回答问题。
8.What is the film David saw last night about
A.Pandas. B.Tigers. C.Lions.
9.What does David learn from the film
A.We can see wild animals everywhere.
B.There are many pandas left.
C.Pandas are in danger now.
10.What club do they want to join
A.The Love Plants Club. B.The Love Animals Club. C.The Basketball Club.
Ⅲ. 短文理解(共5小题;每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文,短文后有五个小题。请根据短文内容,在每小题所给的 A、B、C三个选项中选出一个最佳选项。短文读两遍。
11.The Green family is from ________.
A.England B.Canada C.the USA
12.Mr. and Mrs. Green teach English_________.
A.in Beijing B.in Shanghai C.in Tianjin
13.The small bike is ________.
A.Mr. Green’s B.Jack’s C.Mary’s
14.Mr. and Mrs. Green go to work_________.
A.on their bikes B.in their car C.on foot
15.They do NOT like to stay at home_________.
A.on Saturdays B.on Sundays C.on weekends
IV. 信息转换(共5小题,每小题1分,满分5分)
你将听到一篇短文。请根据短文内容,写出下面表格中所缺单词。每空仅填一词。短文读两遍。
Italian Ways of Life
Environment The roads and streets are 16 .
Hobby People enjoy watching 17 .
Custom People usually arrive 18 for parties. In Italian culture, 19 is an unlucky day.
Italians’ favourite season Italians like 20 best for they can enjoy their one-month holiday.
第二部分 英语知识运用(共两大题,满分30分)
V. 单项填空(共10小题;每小题1分,满分10分)
从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入空白处的最佳选项。
21.This summer, we really had ________ enjoyable vacation in ________ countryside.
A.a; an B./;the C.the;/ D.an; the
22.—Jessie, I heard that in your country people put a candy in a birthday cake.
—Yes. And I was the lucky child ________ the candy at my last birthday party.
A.had B.has C.with D.in
23.—Did you meet ________ when you went to summer camp
—Not really.
A.special anyone B.anyone special C.special someone D.someone special
24.________ warm, Mike put on heavy sweater and got into the tent when he camped in the mountain.
A.Keep B.Keeps C.Keeping D.To keep
25.I have two best friends. One is Terra, and ________ is Linda.
A.another B.the other C.others D.the others
26.I missed the school bus this morning because I didn’t run ________.
A.quick enough B.enough quick C.enough quickly D.quickly enough
27.—________ do you use the Internet
—Twice a day.
A.How long B.How many times C.How far D.How often
28.When I get bad grades, I always keep telling myself not to give up trying because everyone can be good at __.
A.something B.everything C.anything D.nothing
29.Our English teacher is so tired on Wednesday that she can ________ say a word after class.
A.never B.hardly C.always D.sometimes
30.—Will Sam get good grades in the tests
—_________. He worked really hard this term.
A.I hope so B.That’s right C.Not really D.Never mind
VI. 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A
“I will think of it.” It is easy to say this; but do you know what great things have come from 31 We cannot see our own thoughts, or hear, or taste, or feel them; but we do feel the 32 our thoughts have!
Sir Isaac Newton was seated in his garden 33 a summer’s evening. He was thinking about something else when he saw 34 fall from a tree. He began to think. In trying to understand why the apple fell, he 35 how the earth, the sun, the moon and the stars were kept in their places.
A boy named James Watt sat quietly by the fireplace, watching the lid (盖子) of the tea kettle as it moved up and down. He began to think; he wanted to 36 why the steam in the kettle moved the heavy lid. From that time he went on thinking and thinking; and when he became a man, he 37 the steam engine successfully. From then on it could do the work of many horses 38 .
Next time when you see a steam boat or a steam mill, remember that it would 39 have been built without the hard thinking of someone.
Boys, when you have a 40 lesson to learn, don’t feel discouraged, and help yourselves before asking someone to help you. Think, and by thinking you will learn how to think to some purpose.
31.A.saying B.thinking C.writing D.reading
32.A.power B.method C.pressure D.reason
33.A.in B.at C.on D.for
34.A.a lid B.an orange C.an apple D.a leaf
35.A.described B.invented C.complained D.discovered
36.A.look out B.take out C.find out D.turn out
37.A.increased B.improved C.repaired D.influenced
38.A.hardly B.busily C.heavily D.easily
39.A.never B.ever C.still D.yet
40.A.possible B.difficult C.simple D.useful
B
One night, a little swallow(燕子) flew over the city. He was very 41 and wanted to have a good sleep in the city. When he saw the Statue of the Happy Prince (王子), he flew down and got ready to sleep below the feet of the Happy Prince.
Just as he was putting his head under his wing, some 42 fell on him. He thought it was raining. But when he looked up, he found the sky was 43 clear and bright that he could see lots of stars. Suddenly, he saw some tears were running down the Prince’s golden face.
“ 44 are you crying ” asked the swallow.
“In a little street, there’s a poor house. From one of the windows, I see a woman 45 at a table. She’s sewing clothes for 46 women to wear. In a bed in the corner of the room, her little boy is sick. He’s asking for oranges, but his mother has only water to give him, so he is crying. The boy is so thirsty 47 the mother is so sad. Little swallow, will you please take her the 48 from the top of my sword (宝剑) ”
“It is very cold here and I am leaving for a warm place, but I will stay with you and do as you ask.”
The swallow took the bright red jewel from the Prince’s sword and flew away with it in his mouth. He flew into the woman’s room and 49 it beside the woman’s needle.
After he flew back, he told the Prince what he had done. “It’s strange,” he added. “It’s so cold but I feel quite 50 now.”
“That’s because you have done a good thing,” said the Prince. The little swallow began to think about this, and then he fell asleep.
41.A.hungry B.tired C.angry D.sad
42.A.water B.snow C.grass D.milk
43.A.quite B.so C.such D.very
44.A.Where B.How C.When D.Why
45.A.sitting B.eating C.drinking D.cooking
46.A.poor B.rich C.young D.old
47.A.but B.or C.and D.so
48.A.jewel B.orange C.gold D.diamond
49.A.forgot B.took C.got D.put
50.A.cold B.hot C.warm D.cool
第三部分 阅读理解(共两大题,满分45分)
VII. 补全对话 (共5小题;每小题1分,满分5分)
根据对话内容,从下面选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。
A: Hi, Betty. Do you love to play sports
B: No, I don’t. 51
A: What kind of movies do you like Do you like action movies
B: No. I like comedies. 52
A: Funny 53 I think they are boring.
B: No, I think documentaries are boring.
A: 54
B: Jackie Chan.
A: Ah, I also love Jackie Chan very much.
B: Do you want to go to a movie with me
A: Yes. 55
A.Let’s go.
B.I don’t like comedies.
C.I love to see movies.
D.Who is your favorite movie star
E.I think they are funny.
F.Where are they from
G.What do you want to do
VIII.阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)
阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
A
What do you usually do on the Internet
I love shopping on the Internet. I sit in front of the computer for hours. I shop every day. I can always find cheap but good things online. Sometimes I watch movies or listen to songs.
Miss Wu, an office lady
As a student, I’m always busy from Monday to Friday. I only surf the Internet(上网)on weekends. I often play computer games and chat with my friends online.
Li Hui
I can’t work without the Internet. I need it to send and receive emails. I write at least twenty emails each day. When I am free, I also love to read news online.
Mr. Li, a manager
I’m a housewife and I like cooking. I write blogs(博客)about my cooking and upload(上传)the photos of my dishes every day. I love reading people’s reply(回复). And I’m happy that they love my dishes.
Mrs. Tao
56.What does Miss Wu do on the Internet every day
A.She does some shopping. B.She watches movies.
C.She listens to music. D.She reads books.
57.How often may Li Hui play computer games
A.Every day. B.Once or twice a week.
C.Three times a year. D.Once a month.
58.Who loves to read news on the Internet
A.Miss Wu. B.Li Hui. C.Mr. Li. D.Mrs. Tao.
B
One day Mrs.Wilson took Trudy and Ben to go shopping. They went to the supermarket in the new shopping mall.
“Why do you buy things here, Mum ” Trudy asked.
“Because they are cheaper than those at the corner store,” Mrs.Wilson said. “Help me check the prices.”
The Wilsons were not wealthy (富有的) and Mrs.Wilson was always careful with her money. She looked carefully at the prices of things. She bought some groceries (杂货) in the supermarket. When they got home, the children said, “We don’t think you saved money by going to the supermarket there.”
“Of course I did,” said Mrs.Wilson. “Everything was cheap there.”
“We know,” said the children, “but we came home by taxi because we had too many things to carry. The cost of the taxi was more than the money you saved!”
Mrs.Wilson added everything up and found her children were right.
“Well,” she said, “next time we will do the shopping near our home.”
59.Mrs. Wilson took Trudy and Ben ________.
A.to the supermarket B.to the zoo C.to the park D.to the museum
60.Mrs. Wilson bought things in the supermarket in the new shopping mall because ________.
A.goods there had good quality B.there were many goods
C.goods there were cheap D.goods there were expensive
61.Which of the following is TRUE
A.The Wilsons were rich and they bought a lot of things in the supermarket.
B.The Wilsons were not rich and they bought things in a cheaper supermarket.
C.The Wilsons enjoyed shopping in the shopping mall because it was large.
D.The Wilsons were poor and they seldom went shopping.
62.Mrs.Wilson decided to go shopping ________ the next time.
A.in the shopping mall far away B.in the cheapest shop
C.in the most expensive shop D.near her home
C
Experts say that students usually need eight to ten hours’ sleep at night, but most Chinese students do not get enough sleep. Some Chinese parents are usually glad to see their children studying late. They will think their children work very hard, but not all parents are happy about this. Once a mother told us that every morning her 10-year-old boy put up one finger with his eyes still closed, begging (请求) for one more minute to sleep. Like thousands of students “early birds” in China, he has to get up before six every morning.
A report shows that without a good night sleep, students seem to be weaker than they should be. Many students have fallen asleep during class at one time or another. Too much homework is not the only reason why students stay up late. Some watch TV or play the computer games late into the night.
Experts have ever said that the students should develop good study habits. So some clever students never study late, and they are able to work well in class.
63.The l0-year-old boy begged for one more minute to sleep because ________.
A.he didn’t want to go to school B.it wasn’t time for him to get up
C.he didn’t have enough sleep D.he wanted his mother to wake him up
64.In this passage we know if students don’t get enough sleep, they may ________.
A.not work well in class B.go to bed early
C.be weak in English D.become too weak to sleep
65.In this passage “early birds” means “persons who ________”
A.don’t want to sleep B.get up late C.get up early D.sleep less
66.According to the passage, which of the following is RIGHT
A.If you want to study better, you must work hard at night.
B.Some clever students are able to work well in class because they have good study habits.
C.Students don’t have enough sleep because they have lots of homework to do.
D.Sleeping less means working hard.
D
You flip(开关) through the channels for the fourth time and realize that once again there’s nothing on television that interests you. Not a problem!Going out for a run is the coolest thing instead.
Put on a pair of running shoes and comfortable clothes and find a safe environment. But that doesn’t mean that running is easy. No one wakes up and decides to run a marathon without training. Running is good for your body and mind. Running makes you strong. so you don’t get sick easily. It can even help you concentrate better in class because exercise helps you think more clearly.
Runners greatly respect each other because they know how difficult the sports can be. If you go to a race, you will see people cheering for all the runners, from the first place finisher to the last place finisher. Running isn’t always about how fast you are or how far you’re going. It’s about getting out there and doing it.
If you’re looking for more than just a sport, running may be the best choice for you.
67.If you can’t find anything interesting on TV, you can ________.
A.do some reading B.go for running
C.keep flipping through the channels D.stop to sleep
68.Running helps you grow strong and it also helps you ________.
A.laugh a lot B.be a top student C.work out difficult problems D.think clearly
69.From the passage we can infer that ________.
A.running has some disadvantages B.the writer wants us to start running
C.you can run faster if you concentrate better D.running is quite easy
E
Mr. Lai was a world-famous rock climber once. He taught others how to climb.
However, Mr. Lai had a car accident several years ago. The accident made him unable to move his legs. Since then, he has needed to use a wheelchair(轮椅) to get around. But Mr. Lai couldn’t give up his love of climbing. He found a way to climb again. He began working as a climbing teacher once.
In 2016, Mr. Lai climbed Lion Rock in Kowloon, Hong Kong. He had climbed it many times before his accident. On January, 16, Mr. Lai hoped to get to the top of Hong Kong’s Nina Tower in his wheelchair. It was a very different challenge from climbing Lion Rock—the walls are full of grass. The morning started off well enough. The weather was good, and Mr. Lai was able to climb easily. But by early afternoon, and the winds were stronger than before. Still, Mr. Lai went on climbing. Finally, after climbing for 10 hours and reaching about 250 meters high, the winds became bigger and bigger, and Mr. Lai had to give up his dream of reaching the top.
However, along the way, he set a new record(记录). He also raised over $700,000 for a charity(慈善机构).
70.What happened to Mr. Lai several years ago according to Paragraph 2
A.He couldn’t move his legs. B.He had to give up his dream.
C.He started to love climbing. D.He became a teacher.
71.From the passage, we can learn that ________.
A.Mr. Lai is good at taking care of others B.Mr. Lai never gives up easily
C.Mr. Lai won’t be famous anymore D.Mr. Lai won’t climb up any towers
72.What’s the passage mainly about
A.Mr. Lai climbed up Hong Kong’s Nina Tower in his wheelchair.
B.Mr. Lai often taught others how to climb a mountain.
C.Mr. Lai hoped to climb to the top of the highest tower in the world.
D.Mr. Lai raised lots of money for a charity.
阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题的词数要求)。
F
What a difference a day makes! My father and I decided to go to Dashu Mountain on the National Day. We wanted to walk up to the top, but then it started to rain a little so we tried to take the train. We waited over 20 minutes for the train because there were too many people. When we got to the top, it was raining really hard. We didn’t have an umbrella so we were wet and cold. It was terrible! And because of the bad weather, we couldn’t see anything below. My father didn’t bring much money and he forgot to take his mobile phone so we only had some rice and vegetables. The food tasted great because I was hungry.
73.What did the writer and the father decide to do on the National Day (不超过 15 词)
74.What was the weather like when they reached the top of the hill (不超过5词)
75.Why did the food taste great (不超过5词)
第四部分 写作(共两大题,满分25分)
IX. 单词拼写(共5小题;每小题1分,满分5分)
根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。
76.They r (筹集) some money and helped the children in the countryside.
77.She is h (饿), but she has nothing to eat.
78.Our class w (赢)the basketball game yesterday.
79.Gina a (总是)asks where her schoolbag is.
80.He gave me several answers, but n (没有一个)of them is right.
X. 书面表达(共1小题;满分20分)
81.近日,格林中学对本校学生的日常生活习惯做了一次调查。下面是学生刘菲填写的调查信息表。请你根据表格内容,写一篇题为“Liu Fei’s Living Habits”的英语短文,介绍刘菲的日常习惯。
Activities How often
Good habits exercise every afternoon
eat fruit and vegetables every day
help with housework often
Bad habits stay up late sometimes
eat junk food three to four times a week
要求:
1. 可适当发挥,但必须包含表格里所给信息;
2. 不少于80词。
Liu Fei’s Living Habits
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
参考答案:
1.B
【原文】略
2.C
【原文】略
3.A
【原文】略
4.B
【原文】略
5.A
【原文】略
6.B 7.A
【原文】略
8.A 9.C 10.B
【原文】略
11.A 12.A 13.C 14.B 15.C
【原文】略
16.busy 17.operas 18.late 19.Friday 20.summer
【原文】略
21.D
【详解】句意:今年夏天,我们在农村度过了一个愉快的假期。
考查冠词辨析。第一空指“一段愉快的假期”,表泛指,且enjoyable是以元音音素开头的单词,故第一空应填an。in the countryside:在农村,故选D。
22.C
【详解】句意:——杰西,我听说在你们国家,人们会在生日蛋糕里放一颗糖。——是的。在我上次的生日派对上,我是那个有糖果的幸运孩子。
考查介词用法。had拥有,have的过去式;has拥有,have的三单形式;with介词,可表伴随;in介词,后可接颜色,表穿什么颜色的衣服。本句谓语动词是was,所以不缺少谓语动词,排除AB选项;此处用介词with,作后置定语;意为“有糖果的幸运孩子”。故选C。
23.B
【详解】句意:——你去夏令营的时候遇到什么特别的人了吗?——并非真的如此。
考查不定代词以及形容词的位置。形容词修饰不定代词时,是放在不定代词的后面,排除A和C选项。anyone任何人,用于疑问句和否定句;someone某人,用于肯定句。此句是疑问句,应用anyone,故选B。
24.D
【详解】句意:为了保暖,迈克在山里露营时穿上了厚毛衣,钻进了帐篷。
考查动词非谓语。根据“Mike put on heavy sweater and got into the tent when he camped in the mountain”可知,穿上了厚毛衣并钻进帐篷的目的是为了保暖,因此用动词不定式作目的状语,故选D。
25.B
【详解】句意:我有两个最好的朋友。一个是泰拉,另一个是琳达。
考查不定代词辨析。another另一个(三者或三者以上);the other另一个(两者之间);others其他的人或物;the others其他的人或物(特指剩下的全部)。one…the other“一个……另一个……”,固定搭配,故选B。
26.D
【详解】句意:我错过了今天早上的校车因为我跑得不够快。
考查词义辨析以及enough的用法。quick快速的,形容词;quickly快速地,副词。此空修饰动词run,要用副词,排除A和B选项。enough修饰副词时,要放在副词的后面,故选D。
27.D
【详解】句意:——你多久用一次网络?——一天两次。
考查特殊疑问句。how long多久;how many times多少次;how far多远;how often多久一次。根据答语“Twice a day”可知,此处是对频率进行提问,故选D。
28.A
【详解】句意:当我成绩不好的时候,我总是告诉自己不要放弃尝试,因为每个人都可能有一些擅长的事情。
考查不定代词。something一些事情,一般用于肯定句;everything每件事情;anything一些东西,一般用于否定句和疑问句;nothing没有什么。根据“I always keep telling myself not to give up trying”我总是告诉自己不要放弃尝试,结合“because everyone can be good at ….”可知是因为每个人都可能有一些擅长的事情,本句为肯定句,因此something符合题意,故选A。
29.B
【详解】句意:我们的英语老师星期三很累,以至于下课后几乎一句话也说不出来。
考查副词辨析。never从不;hardly几乎不;always总是;sometimes有时。根据“Our English teacher is so tired”可知,太累了以至于几乎一句话都说不出,故选B。
30.A
【详解】句意:——萨姆会在考试中取得好成绩吗?——我希望如此。这学期他学习很努力。
考查情景交际。I hope so我希望如此;That’s right那是对的;Not really真的;Never mind没关系。根据“He worked really hard this term.”可知认为萨姆学习很努力,希望他取得好成绩。故选A。
31.B 32.A 33.C 34.C 35.D 36.C 37.B 38.D 39.A 40.B
【分析】本文讲述的是思考的重要性。思考看不见、摸不着,但是它却带来伟大的发明或发现。Isaac Newton,James Ferguson,Walt Disney都是因为善于思考,才会有所发现和创造。遇到困难别灰心,勤用脑就会有创新。
31.句意:这说来容易,但是你知道什么伟大的东西来源于思考吗?
A. saying说,讲;B. thinking想,思考;C. writing 写,书写;D. reading读。前句提到think思考;后句讲到我们看不到、听不到、尝不到或是摸到我们的想法。可以推测出本句也讲的思考。故选B。
32.句意:但是我们真的能够感受到我们思想的力量。
A. power力量;B. method方法;C. pressure 压力;D. reason理由,原因。由下文所列举的三位伟人因为善于思考而取得的伟大成就,我们可以感受到思考的力量。故选A。
33.句意:一个夏天的傍晚,牛顿坐在花园里。
A. in 在某时段内;B. at在某时刻;C. on在具体某一时间;D. for后跟时长;达……summer’s evening一个夏天的傍晚,指具体的某一天的傍晚。用介词on。故选C。
34.句意:当他看到一个苹果从树上落下来时,他正在思考其他事情。
A. a lid一个盖子;B. an orange一个桔子;C. an apple一个苹果;D. a leaf一片树叶。根据“why the apple fell”可知他看到的是一个苹果掉下来。故选C。
35.句意:在努力理解为什么苹果落下的过程中,他发现了地球、太阳、月球及星星如何存在于它们的位置的。
A. described描述;B. invented 发明;C. complained抱怨;D. discovered发现。invent指发明出本来不存在的东西;discover的发现本身存在而未被人们发现的东西。宇宙中的星球本身存在,在这之前未被发现,用discover。故选D。
36.句意:他想要找出为什么水壶里的蒸气可以移动重重的盖子。
A. look out当心,往外看;B. take out拿出,取出;C. find out找出,查明;D. turn out结果是。根据“why the steam in the kettle moved the heavy lid.”可知此处指找到其原因。故选C。
37.句意:当他长大了,他成功地改进了蒸气发动机。
A. increased增加;B. improved改进,改善;C. repaired 修理,修补;D. influenced影响。通过研究、思考,提高了蒸气发动机的性能。故选B。
38.句意:从那时起,它可以轻易地做许多匹马的工作。
A. hardly几乎不;B. busily忙碌地;C. heavily 沉重地;D. easily容易地。机器轻易地干以前动物做的工作。故选D。
39.句意:下一次你见到一艘蒸气船或蒸气机时,记得没有某人的努力思考,它是绝对不会被建成的。
A. never从不,绝不;B. ever曾经;C. still还,仍旧;D. yet然而。没有努力的思考,绝不可能有什么发明。故选A。
40.句意:孩子们,当你有困难的功课要学习时,不要感到灰心。
A. possible可能的;B. difficult困难的;C. simple简单的;D. useful有用的。学习中遇到困难时,不要灰心。故选B。
41.B 42.A 43.B 44.D 45.A 46.B 47.C 48.A 49.D 50.C
【分析】本文讲述了一只小燕子助人为乐的故事。一天晚上,一个小燕子飞过这座城市时他感到很累,就想在快乐王子雕像的两只脚之间睡一觉。突然,他看见一些泪水顺着王子的脸淌下来。小燕子弄清了事情的来龙去脉,并帮快乐王子完成了他的心愿。
41.句意:他很累,想要在这个城市好好睡一觉。
hungry饿的;tired累的;angry生气的;sad伤心的。根据下文“have a good sleep”推知这里填tired,故选B。
42.句意:正当他把头放在翅膀下面时,一些水落在他身上。
water水;snow雪;grass草;milk牛奶。根据下文“He thought it was raining.”他原认为是下雨。故选A。
43.句意:但当他抬头时,他发现天空非常清澈明亮,他可以看到很多星星。
quite很,十分;so非常;such如此;very非常。so+形容词或副词+that...“如此……以至于”;such+冠词+形容词+名词+that...表示“如此……以至于”;空格后是形容词clear and bright+that。所以应该是so...that...结构,引导结果状语从句。故选B。
44.句意:你为什么哭?
where哪里; how怎样; when什么时间; why为什么。根据“Suddenly, he saw some tears were running down the Prince’s golden face.”可知这儿问的应该是为什么哭。故选D。
45.句意:从一个窗口,我看到一个女人坐在一张桌子旁。
sitting坐; eating吃; drinking喝; cooking烹饪。根据“She’s sewing clothes”可知 sit at a table 坐在桌旁。故选A。
46.句意:她在为有钱的女人缝制衣服。
poor贫穷的; rich富有的; young年轻的; old年老的。根据“but his mother has only water to give him”可知,这个父母很穷,可推知,贫穷的妇女给富有的人做衣服。故选B。
47.句意:男孩很渴,母亲很伤心。
but 但是,表示前后是转折关系;or或者,表示前后之间是选择关系; and和,表示前后是并列关系; so因此,表示前后之间是因果关系。“The boy is so thirsty.”和“The mother is so sad.”之间是顺承的关系,故选C。
48.句意:小燕子,请你把我剑上的宝石给她。
jewel宝石; orange 橘子;gold 金子;diamond钻石。根据下文“The swallow took the bright red jewel from the Prince’s sword and flew away with it in his mouth.”可知,这里是把宝石给她。故选A。
49.句意:他飞进妇女的房间,把它放在妇女的针旁边。
forgot忘记; took 带走;got 到达;put放。 put...beside...意为“把……放在……的旁边。故选D。
50.句意:天气很冷,但我现在感觉很暖和。
cold冷的; hot 热的;warm暖和的; cool凉爽的。 but连接两个意义相反的分句,前一个分句中用cold, 所以后一分句用warm。故选C。
51.C 52.E 53.B 54.D 55.A
【导语】本文围绕喜欢看的电影类型展开对话。
51.根据“Do you love to play sports ”以及“What kind of movies do you like ”可知是说自己喜欢看电影,选项C“我喜欢看电影。”符合语境,故选C。
52.根据“Funny”可知是认为喜剧很有趣,选项E“我认为它们很有趣。”符合语境,故选E。
53.根据“I think they are boring”可知是不喜欢喜剧,选项B“我不喜欢喜剧。”符合语境,故选B。
54.根据“Jackie Chan.”可知是问对方最喜欢的电影明星,选项D“谁是你最喜欢的电影明星?”符合语境,故选D。
55.根据“Do you want to go to a movie with me ”以及“Yes”可知对于对方的邀请作肯定回答,选项A“让我们出发吧。”符合语境,故选A。
56.A 57.B 58.C
【导语】本文是一篇记叙文,分别介绍了四个不同身份的人用网络做些什么。
56.细节理解题。根据“I love shopping on the Internet. I sit in front of the computer for hours. I shop every day.”可知,她每天都网购。故选A。
57.细节理解题。根据“I only surf the Internet(上网)on weekends.”以及“I often play computer games and chat with my friends online.”可知,他只有周末会用电脑打游戏。故选B。
58.细节理解题。根据“When I am free, I also love to read news online.”可知,刘先生会在网上看新闻。故选C。
59.A 60.C 61.B 62.D
【导语】本文是一篇记叙文。讲述威尔逊夫人为了节省钱带领两个孩子去新的购物商场去购物,结果打车回家,后来意识到并没有省钱,决定下次去离家近的超市。
59.细节理解题。根据文中“One day Mrs.Wilson took Trudy and Ben to go shopping. They went to the supermarket in the new shopping mall.”可知威尔逊夫人带特鲁迪和本去了超市。故选A。
60.细节理解题。根据文中“Why do you buy things here, Mum ” Trudy asked.“Because they are cheaper than those at the corner store,” Mrs.Wilson said.”可知那儿的货便宜。故选C。
61.细节理解题。根据文中“The Wilsons were not wealthy(富有的)and Mrs.Wilson was always careful with her money.”和“Because they are cheaper than those at the corner store,”可知威尔逊家不富有,在便宜的超市买东西。故选B。
62.细节理解题。根据文中“Well,” she said,“next time we will do the shopping near our home.”可知威尔逊夫人决定下次去离家附近的超市购物。故选D。
63.C 64.A 65.C 66.B
【导语】本文是一篇说明文。文章主要提醒我们孩子们应该得到足够的睡眠,否则会影响白天的学习,所以孩子们需要养成好习惯。
63.推理判断题。根据“Like thousands of students ‘early birds’in China, he has to get up before six every morning.”可知他不得不在每早6点之前起床,所以推测他没有得到足够的睡眠,故选C。
64.推理判断题。根据“A report shows that without a good night sleep, students seem to be weaker than they should be. Many students have fallen asleep during class at one time or another”可知晚上睡不好,会在课上睡觉,所以推断睡眠不足会使学生在课上表现欠佳,故选A。
65.词义猜测题。根据“ Like thousands of students ‘early birds’ in China, he has to get up before six every morning.”可猜测其应是早起的孩子,故选C。
66.细节理解题。根据“Experts have ever said that the students should develop good study habits. So some clever students never study late, and they are able to work well in class.”可知一些聪明的孩子能在课上好好学习,是因为有好的习惯,故选B。
67.B 68.D 69.B
【分析】本文是一篇说明文。主要讲述了跑步这项运动给人带来的好处。
67.细节理解题。根据第一段“Going out for a run is the coolest thing instead.”可知,当你找不到好看的电视节目时,可以出去跑步。故选B。
68.细节理解题。根据第二段中“Running is good for your body and mind. Running makes you strong. so you don’t get sick easily. It can even help you concentrate better in class because exercise helps you think more clearly ”可知,跑步使人身体健康不容易生病,因为锻炼可以使人思考清晰。故选D。
69.推理判断题。根据最后一段“If you’re looking for more than just a sport, running may be the best choice for you.”可知,如果你想要的不仅仅是一项运动,跑步可能是你最好的选择。所以推断作者想让读者开始跑步。故选B。
70.A 71.B 72.A
【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了专业攀登者赖先生残疾后是如何克服困难继续攀登的。
70.细节理解题。根据第二段“However, Mr. Lai had a car accident several years ago.The accident made him unable to move his legs.” 可知赖先生几年前出了车祸,车祸使他双腿动弹不得。故选A。
71.推理判断题。根据第二段“Since then, he has needed to use a wheelchair(轮椅)to get around...He began working as a climbing teacher once.”可知从车祸以后,他需要轮椅才能到处走动,但是赖先生不能放弃他对攀登的热爱,他找到了再次攀登的方法,所以说赖先生从不轻易放弃。故选B。
72.主旨大意题。根据第三段“Mr. Lai hoped to get to the top of Hong Kong’s Nina Tower in his wheelchair...and Mr. Lai had to give up his dream of reaching the top.”以及通读全文,本文主要讲述了赖先生坐着轮椅爬上了香港的如心广场的过程。故选A。
73.They decided to go to Dashu Mountain (on the National Day). 74.It was raining really hard. 75.Because the writer was hungry.
【分析】本文讲述的是作者和爸爸去爬山的经历。
73.根据“My father and I decided to go to Dashu Mountain on the National Day.”可知,作者和爸爸决定国庆节去大树山。故填They decided to go to Dashu Mountain (on the National Day).
74.根据“When we got to the top, it was raining really hard”可知,他们到达山顶时,雨下得很大。故填It was raining really hard.
75.根据“The food tasted great because I was hungry.”可知,因为作者饿了,所以觉得食物很好吃。故填Because the writer was hungry.
76.(r)aised
【详解】句意:他们筹集了一些钱,帮助了农村的孩子们。“筹集”为raise。根据“helped”可知,用一般过去时,raise的过去式raised。故填(r)aised。
77.(h)ungry
【详解】句意:她很饿,但是她没有可吃的东西。此处应填一个形容词作表语,根据汉语提示并结合首字母可知hungry“饿的”符合语境,故填(h)ungry。
78.(w)on
【详解】句意:我们班昨天赢得了篮球比赛。根据汉语和“yesterday”可知,此处指win“赢”,使用动词过去式,故填(w)on。
79.(a)lways
【详解】句意:吉娜总是问她的书包在哪里。always“总是”,是副词,是一般现在时的标志词,故填(a)lways。
80.(n)one
【详解】句意:他给了我几个答案,但都不对。根据所给汉语意思和首字母可知,空缺处应该填的是none“没有一个”,故填(n)one。
81.例文
Liu Fei’s Living Habits
Liu Fei is a student in Green School. She has lots of good habits. She loves sports and she exercises for half an hour every afternoon. She eats fruit and vegetables every day. At home she often helps with housework. However, Liu Fei also has some bad habits. Sometimes she stays up late to watch TV or go online. And she eats junk food three to four times a week although she knows it’s bad for her health.
【详解】1.题干解读:该题目属于记叙文写作。内容是以“Liu Fei’s Living Habits”为题,结合所给的材料介绍一下刘菲的日常习惯。
2.写作指导:本文应该用第三人称来叙述作文内容;时态采用一般现在时为主;写作时,应该根据所给的材料从好习惯和坏习惯两个方面着手,介绍一下刘菲的日常习惯。
精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
()
郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。
