河南省洛阳市偃师市2021-2022九年级上学期第一次练习英语试卷(含解析)

2021-2022学年河南省洛阳市偃师市九年级(上)第一次练习英语试卷
一、听力理解 第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1.(1分)How many problems may the cars cause?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
2.(1分)Why won't the girl go to watch the movie?
A.Because she doesn't like the movie.
B.Because she has watched the movie twice.
C.Because she will look after her brother.
3.(1分)When did Lin Jie become a volunteer of Project Hope?
A.Two months ago.
B.Three months ago.
C.Four months ago.
4.(1分)Who used to like sports?
A.Mom.
B.Mary.
C.Jim.
5.(1分)Where are the two speakers?
A.In the classroom.
B.In the bookstore.
C.In the restaurant.
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
6.(2分)(1)What are the speakers talking about?
A.A job.
B.A hobby.
C.English study.
(2)What does the woman want to be?
A.A teacher.
B.A reporter.
C.A doctor.
7.(2分)(1)What did Grace do at Jim's birthday party
A.She sang a song.
B.She played the piano.
C.She performed ballet.
(2)What is Grace's favorite subject?
A.Art.
B.Music.
C.Science.
8.(3分)(1)What is the most common thing people use to stay cool in old times?
A.Bamboo.
B.Fans.
C.Fridges.
(2)How did the people keep cool in the Tang Dynasty?
A.By using some machines.
B.By making a waterfall.
C.By using air conditioners and fridges.
(3)How many ways does the writer tell us to stay cool in summer?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
9.(3分)(1)When was the cellphone developed?
A.In 1973.
B.In 1976.
C.In 1979.
(2)How many things can we use a cellphone to order?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
(3)What was the cellphone made of?
A.Wood and glass.
B.Cotton and silk.
C.Plastic and metal.
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
10.(5分)A.
B.
C.
D.
E.
(1)______ (2)______ (3)______ (4)(5)______
二、阅读理解(20小题, 每小题10分, 共40分)阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。
11.(10分)Do you like watching movies ?Here are some best movies in the second half of year 2021 recommended by BBC.
Dune The film focuses on the growth of the leading role Paul.His family controls the Desert Planet ,which means that they control all the precious resources,which leads to disputes(争端) West Side Story This is the story about Tony and Maria ,the star﹣crossed lovers Romeo and Juliet,who catch in gang war between the Sharks and the Jets in 1957 New York City.It will be released globally on December 9th. Nightmare Alley It tells the story of a greedy cheater defrauding the patient's money with a female psychiatrist.It will be released on December 3 m the USA. Eternals The film shows the story of a group of ancient aliens who have lived secretly on the earth for thousands of years.An unexpected tragedy forces them to reunite to fight against the oldest enemy—the Deviants.It will be released globally on November 5th.
根据材料内容选择最佳答案。
(1)   family controls the Desert Planet in Dune.
A.Paul's
B.Tony's
C.Maria's
D.Romeo's
(2)What's the relationship between Tony and Maria ?    
A.Mother and son.
B.Brother and sister.
C.Father and daughter.
D.Boyfriend and girlfriend.
(3)Which movie will come out the earliest ?    
A.Dune.
B.Eternals.
C.Nightmare Alley.
D.West Side Story.
(4)According to the text ,which of the following is TRUE?    
A.Eternals will be released globally on November 5th.
B.Nightmare Alley is a love story between a cheater and a psychiatrist.
C.Dune is a movie about Tony and Maria who catch in gang war in 1957.
D.West Side Story is the Story of ancient aliens who have lived secretly on the earth.
(5)Where is the text most probably from ?    
A.A picture book.
B.Science fiction.
C.A history book.
D.A magazine.
12.(10分)Long long ago,there was a dog that always wanted to be better than any other dog at any time.One day,Dog was walking through the forest slowly.By the road
Dog picked up the bone and had just a little taste of the delicious meat.
Then ,he set out to carry the bone home.Soon,Dog came to a little bridge.A clear blue river ran under the bridge.Dog looked down at the water and stopped.In the water he saw an﹣other dog.The dog also had a bone and that bone was bigger than his.At that moment
Dog thought for a moment.His bone was fine,but the other bone was even better.His heart was full of greed(贪婪).So Dog opened his mouth to catch the other dog's bone.As he did thatsettled at the bottom of the river.Instead of going home with the bigger bone,Dog went home with nothing.That night,Dog slept with regret as he dreamed of the bone he had found along the forest road.
In our life,we may behave like that dog and want much more.We may never feel satisfied with what we have,but in fact
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Where did the dog find the bone?    
A.On a little bridge.
B.On the road in a forest.
C.In the bottom of a river.
D.In the other dog's mouth.
(2)Why did the dog stop at the little bridge?    
A.Because he was stopped by a river.
B.Because he wanted to swim in the river.
C.Because he saw a dog with a bone in the river.
D.Because he wanted to drink some of the blue water.
(3)What does the underlined word "settled "most probably mean in Chinese?    
A.漂浮.
B.悬挂.
C.跌落.
D.沉入.
(4)How might the dog feel after he dropped his bone?    
A.Sorry.
B.Relaxed.
C.Bored.
D.Moved
(5)Which of the following has no relation with the story?    
A.
B.
C.
D.
13.(10分)One of the easiest ways to stop the spread of disease is to simply wash your hands.Twenty seconds of handwashing with soap and water can reduce illnesses and save lives.
But,many people,especially children
To help solve this problem,two entrepreneurs(企业家) from India created a product to turn handwashing into a fun activity.Amanat Anand and Shubham Issar created a device called the SoaPen.
"It's such a simple habit to do,and the fact that people aren't doing it and it's resulting in actual deaths﹣which is shocking.So,we decided on coming up with a fun solution. "" SoaPen is a soap that kids can draw with.It's a fun way to teach kids how to wash their hands. "
As the name suggests ,the SoaPen is a pen made out of soap.The children draw on their hands with the soap pen and then wash it off.If they do not spend enough time washing it off,The colors remain on the child's hands.
Issar said it ensures that children take enough time to wash their hands.This may be especially helpful in a classroom.Often a teacher does not have the time to ensure that each child has washed their hands properly.
"Kids actually wash their hands for the proper amount of time because they are drawing on their hands,and under water they have to rub really hard to remove the drawing,so actually washing their hands instead of just going under water and,one ﹣ second wash and off. "
Many germs are spread at school.So,it is important to teach kids good handwashing habits.
(1)How long do we have to wash our hands with soap and water in order to stop germs?    
A.Twelve seconds.
B.Twenty seconds.
C.Twelve minutes.
D.Twenty minutes.
(2)Why was SoaPen created?    
A.To help teachers teach well.
B.To help kids learn to draw better.
C.To help kids develop good learning habits.
D.To help kids develop good handwashing habits.
(3)Who invented the SoaPen?    
A.Two Indian kids.
B.Two Indian teachers.
C.Two Indian entrepreneurs.
D.Two Italian entrepreneurs.
(4)What should kids do after using the SoaPen to draw?    
A.Keep their hands dry.
B.Spend little time washing the colors off.
C.Spend twenty seconds washing their hands.
D.Spend enough time washing the colors off.
(5)What does the text mainly tell us?    
A.SoaPen is good for drawing.
B.Soapen is a meaningless invention.
C.SoaPen is useful to teach kids good handwashing habits.
D.SoaPen is a good tool to teach kids to improve their drawing skills.
14.(10分)During the past Spring Festival holiday,a dance performance became one of the hottest topics.(1)   
The show,titled Tang Cong Ye Yan(Night Banquet in Tang Dynasty Palace),was made by Henan Television. (2)    Fourteen dancers wore dresses filled with sponge(海绵).Special cotton was put in their mouths to recreate the women of the Tang Dynasty.They sometimes dressed up and sometimes played together.Besides,modern technology such as 3 D was used to present several national treasures on the stage.The show made people feel like they were traveling back to the Tang Dynasty.
(3)    One Internet user described those taking part as "people of the Tang Dynasty coming alive and escaping from museums".The show was especially popular among young people.On Bilibili,the video has been played more than 5 million times,receiving over 27(评论).One user said while watching the video of the dance, "It is a treasure of our culture. (4)    "
Zhang Yiwu,a professor of Chinese studies at Peking University,spoke highly of the show. (5)    He also said its popularity showed that young people have an interest and pride in traditional Chinese culture.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.It made me sense the beauty of our Chinese culture. B.The performance drew much attention online. C.About 2 billion people watched the video of the show. D.He said the show made traditional culture "come alive". E.It described fourteen musicians preparing to perform at the palace.
三、完形填空(15小题, 每小题15分, 共15分)先通读短文, 掌握其大意, 然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分)An old man walked slowly into a restaurant with his walking﹣stick.His old jacket and worn ﹣out shoes made him very different from others.Nobody talked to him, (1)    a young waitress,Mary, (2)    him move towards a seat by the window.She ran over to him and helped him(3)   .Then she put his walking﹣stick (4)    the table (5)    he could reach it. (6)    saying a word,he smiled and nodded a thank﹣you.
(7)    the old man finished a good meal and paid the bill,Mary brought him the (8)   .After he put the money in his pocket,She handed him his walking﹣stick and the old man walked to the front door (9)    with the help of the girl.Holding the door (10)    for him,Mary said, "Come back and see us
When Mary went to (11)    his table,she was (12)   .Under the plate,she found a business card,a 100﹣dollar bill and a note which read,I respect you very much,and you respect yourself(13)    others.You have found the secret of happiness. "
In fact,the old man was the (14)    of the restaurant.That was the (15)    time that Mary or any of his workers had seen him.
(1)A.besides B.except C.with D.instead
(2)A.wanted B.made C.expected D.watched
(3)A.stand up B.sit down C.have a look D.order some food
(4)A.to B.on C.above D.against
(5)A.so that B.even if C.as if D.such that
(6)A.With B.Instead C.As D.Without
(7)A.Before B.After C.When D.While
(8)A.change B.note C.menu D.notice
(9)A.quickly B.slowly C.worriedly D.noisily
(10)A.closed B.opened C.open D.close
(11)A.set B.move C.clean D.see
(12)A.excited B.satisfied C.surprised D.anxious
(13)A.expect B.consider C.believe D.treat
(14)A.owner B.customer C.waiter D.servant
(15)A.last B.first C.second D.third
四、语篇填空(15小题, 每小题10分, 共15分)
16.(10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词
finally eye nature they achieve use about give but journey
Some losers become winners,while others stay as losers.When people fail,they don't become losers right away.They become losers as soon as they look for excuses for (1)    failure.For example ,they often tell themselves (2)    things like "If they'd given me more chances,things would have been different. " But if they are honest,they'll (3)    find that these are meaningless.
Actually ,the reason why they failed is that they failed to regard the failure as a way of learning and improving themselves.It's(4)    for you to think back to past failures and regard them as a reason that you will never succeed.However,this only reduces your chances of (5)    your dream.
What you should do is to keep your dream alive and do all you can do to make it come true.There will always be problems, (6)    the key is to overcome them.Don't complain.Instead, (7)    each problem as a chance to learn something.Actually,thinking of it as a chance life (8)    you can help you realize something.
Realize that each (9)    to success will always have good and bad times.When bad things happen,step back and keep your (10)   on the bigger picture because those bad things are usually followed by wonderful things.
17.(5分)阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
There is an old Chinese saying, "If someone gives you a little drop of water,you should return a spring of water. "That means if someone helps us a bit
We thank our parents.They work hard all the time (1)    order to give us a better life. (2)    give us food and clothes,and they teach us what is right and what is wrong.We are looked after well by them.
We thank our teachers who gave us dreams.They are regarded as "engineers of the soul".They teach us a lot of things,but they ask for nothing from us.we are well educated by them.
We thank people who give us up ,because we learn (3)    to be independent.We thank people who are selfish(自私的),because we learn (4)    importance of being kind.
There (5)    a lot of people that we should thank in our life.Then what action should we take to thank them?
五、补全对话 根据下面的对话情景, 在每个空白处填上一个适当的句子, 使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Hey,Stephen.
B:Hi!How is it going?
A:Terrible!I'll always unhappy.
B: (1)   ?
A:My parents always ask me to study hard and encourage me before exams.But actually it makes me very nervous. (2)   .
B:Don't worry.Why don't you log onto(登录)the micro blog to share your feelings with others.
A:Really? (3)   ?
B:Yes,I think so.It's very popular among us young people.You can get many replies from friends in the same situation.Their replies may help you a lot.
A: (4)   ?
B:Let me see.Well,you'd better have a try first.When you have a chance,you should suggest your parents read your micro blog.I'm sure they'll know you better.
A: (5)   .Thank you very much.
B:Not at all.
六、书面表达(20分)
19.(20分)我们总是在意错过太多,却不珍惜在意自己拥有多少。同学们,在你们的生活中一定有什么让你们觉得拥有他/它很幸福。请以"I am happy with what I have"为题,用英语写一篇短文。
1.要点:
1)你拥有的是什么;
2)为什么觉得拥有他/它让你很幸福。
2.要求:
1)文中不得出现真实姓名和学校名称;
2)词数100左右。
I am happy with what I have
_________________________
2021-2022学年河南省洛阳市偃师市九年级(上)第一次练习英语试卷
参考答案与试题解析
一、听力理解 第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
1.(1分)How many problems may the cars cause?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
2.(1分)Why won't the girl go to watch the movie?
A.Because she doesn't like the movie.
B.Because she has watched the movie twice.
C.Because she will look after her brother.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
3.(1分)When did Lin Jie become a volunteer of Project Hope?
A.Two months ago.
B.Three months ago.
C.Four months ago.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
4.(1分)Who used to like sports?
A.Mom.
B.Mary.
C.Jim.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
5.(1分)Where are the two speakers?
A.In the classroom.
B.In the bookstore.
C.In the restaurant.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
第二节 听下面几段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳答案。每段对话或独白读两遍。
6.(2分)(1)What are the speakers talking about?
A.A job.
B.A hobby.
C.English study.
(2)What does the woman want to be?
A.A teacher.
B.A reporter.
C.A doctor.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
7.(2分)(1)What did Grace do at Jim's birthday party
A.She sang a song.
B.She played the piano.
C.She performed ballet.
(2)What is Grace's favorite subject?
A.Art.
B.Music.
C.Science.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
8.(3分)(1)What is the most common thing people use to stay cool in old times?
A.Bamboo.
B.Fans.
C.Fridges.
(2)How did the people keep cool in the Tang Dynasty?
A.By using some machines.
B.By making a waterfall.
C.By using air conditioners and fridges.
(3)How many ways does the writer tell us to stay cool in summer?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
9.(3分)(1)When was the cellphone developed?
A.In 1973.
B.In 1976.
C.In 1979.
(2)How many things can we use a cellphone to order?
A.Two.
B.Three.
C.Four.
(3)What was the cellphone made of?
A.Wood and glass.
B.Cotton and silk.
C.Plastic and metal.
【分析】略
【解答】略
【点评】略
第三节 听下面一篇短文。按照你所听内容的先后顺序将下列图片排序。短文读两遍。
10.(5分)A.
B.
C.
D.
E.
(1)______ (2)______ (3)______ (4)(5)______
【分析】略
【解答】略
【点评】略
二、阅读理解(20小题, 每小题10分, 共40分)阅读下面四篇语言材料, 然后按文后要求做题。
11.(10分)Do you like watching movies ?Here are some best movies in the second half of year 2021 recommended by BBC.
Dune The film focuses on the growth of the leading role Paul.His family controls the Desert Planet ,which means that they control all the precious resources,which leads to disputes(争端) West Side Story This is the story about Tony and Maria ,the star﹣crossed lovers Romeo and Juliet,who catch in gang war between the Sharks and the Jets in 1957 New York City.It will be released globally on December 9th. Nightmare Alley It tells the story of a greedy cheater defrauding the patient's money with a female psychiatrist.It will be released on December 3 m the USA. Eternals The film shows the story of a group of ancient aliens who have lived secretly on the earth for thousands of years.An unexpected tragedy forces them to reunite to fight against the oldest enemy—the Deviants.It will be released globally on November 5th.
根据材料内容选择最佳答案。
(1) A family controls the Desert Planet in Dune.
A.Paul's
B.Tony's
C.Maria's
D.Romeo's
(2)What's the relationship between Tony and Maria ?  D 
A.Mother and son.
B.Brother and sister.
C.Father and daughter.
D.Boyfriend and girlfriend.
(3)Which movie will come out the earliest ?  A 
A.Dune.
B.Eternals.
C.Nightmare Alley.
D.West Side Story.
(4)According to the text ,which of the following is TRUE?  A 
A.Eternals will be released globally on November 5th.
B.Nightmare Alley is a love story between a cheater and a psychiatrist.
C.Dune is a movie about Tony and Maria who catch in gang war in 1957.
D.West Side Story is the Story of ancient aliens who have lived secretly on the earth.
(5)Where is the text most probably from ?  D 
A.A picture book.
B.Science fiction.
C.A history book.
D.A magazine.
【分析】本文主要介绍了BBC推荐的2021年下半年最佳电影,包括《沙丘》、《西区故事》、 《玉面情魔》和《永恒族》。
【解答】(1)细节理解题。根据表格中第一段The focuses the of leading Paul.His controls Desert 。他的家族控制着沙漠星球)可知。故选A。
(2)细节理解题。根据表格中第二段This the about and ,the lovers and ,不幸的恋人罗密欧和朱丽叶的故事)可知,因此他们是恋人关系。
(3)细节理解题。根据表格Dune《沙丘》中It be on 3rd.(该片将于10月3日上映 Side will released on 6th.(该片将于12月9日在全球上映 Alley《玉面情魔》中It be on 3 m the 。)和Eternals《永恒族》中It be globally November 。)可知。故选A。
(4)细节理解题。根据表格Eternals《永恒族》中It be globally November 。)可知。故选A。
(5)推理判断题。根据第一段Do like movies are best in second of 2021 by ?以下是BBC推荐的2021年下半年最佳电影,本文主要介绍了BBC推荐的2021年下半年最佳电影。故选D。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
12.(10分)Long long ago,there was a dog that always wanted to be better than any other dog at any time.One day,Dog was walking through the forest slowly.By the road
Dog picked up the bone and had just a little taste of the delicious meat.
Then ,he set out to carry the bone home.Soon,Dog came to a little bridge.A clear blue river ran under the bridge.Dog looked down at the water and stopped.In the water he saw an﹣other dog.The dog also had a bone and that bone was bigger than his.At that moment
Dog thought for a moment.His bone was fine,but the other bone was even better.His heart was full of greed(贪婪).So Dog opened his mouth to catch the other dog's bone.As he did thatsettled at the bottom of the river.Instead of going home with the bigger bone,Dog went home with nothing.That night,Dog slept with regret as he dreamed of the bone he had found along the forest road.
In our life,we may behave like that dog and want much more.We may never feel satisfied with what we have,but in fact
根据材料内容选择最佳答案。
(1)Where did the dog find the bone?  B 
A.On a little bridge.
B.On the road in a forest.
C.In the bottom of a river.
D.In the other dog's mouth.
(2)Why did the dog stop at the little bridge?  C 
A.Because he was stopped by a river.
B.Because he wanted to swim in the river.
C.Because he saw a dog with a bone in the river.
D.Because he wanted to drink some of the blue water.
(3)What does the underlined word "settled "most probably mean in Chinese?  D 
A.漂浮.
B.悬挂.
C.跌落.
D.沉入.
(4)How might the dog feel after he dropped his bone?  A 
A.Sorry.
B.Relaxed.
C.Bored.
D.Moved
(5)Which of the following has no relation with the story?  B 
A.
B.
C.
D.
【分析】这篇短文讲述了一只狗的故事。这只狗总是想要比其他狗更好,有一天它在森林中发现了一根有很多肉的大骨头。它非常兴奋地拿起骨头,品尝了一点美味的肉后,就开始往家走。途中,它遇到了一座小桥,桥下有一条清澈的蓝色河流。狗看到河水中有一只狗,那只狗也有一根骨头,而且比它的骨头大。狗心中充满了贪婪,想要抢夺那只狗的骨头,结果自己的骨头掉进了河里。最后,狗什么也没有得到,只有后悔和梦想中的骨头。文章告诫人们要珍惜自己所拥有的,不要总是贪婪想要更多。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段One ,Dog walking the slowly.By road found a bone lots meat it.(一天。在路边,上面有很多肉,故选B。
(2)细节理解题。根据第三段Dog down the and the he an﹣other dog had a and bone bigger his.At moment felt all a sudden.(狗低头看着水。在水里。这只狗也有一根骨头。在那一刻。)可知狗停在小桥边是因为他看到河里有只狗叼着一根骨头。
(3)词义猜测题。根据第四段As did ,his bone into water bone through water settled at the of river.(就在他这么做的时候。他的骨头掉进了水里。)结合常识,故选D。
(4)推理判断题。根据倒数第二段That ,Dog with as dreamed the he found the road.(那天晚上,因为他梦见了他在森林路上发现的骨头,故选A。
(5)推理判断题。根据第三段Then set to the home.Soon came a little clear river under bridge.(然后。不久。一条清澈的蓝色河流从桥下流过,可知选项B图片与文章无关。
【点评】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
13.(10分)One of the easiest ways to stop the spread of disease is to simply wash your hands.Twenty seconds of handwashing with soap and water can reduce illnesses and save lives.
But,many people,especially children
To help solve this problem,two entrepreneurs(企业家) from India created a product to turn handwashing into a fun activity.Amanat Anand and Shubham Issar created a device called the SoaPen.
"It's such a simple habit to do,and the fact that people aren't doing it and it's resulting in actual deaths﹣which is shocking.So,we decided on coming up with a fun solution. "" SoaPen is a soap that kids can draw with.It's a fun way to teach kids how to wash their hands. "
As the name suggests ,the SoaPen is a pen made out of soap.The children draw on their hands with the soap pen and then wash it off.If they do not spend enough time washing it off,The colors remain on the child's hands.
Issar said it ensures that children take enough time to wash their hands.This may be especially helpful in a classroom.Often a teacher does not have the time to ensure that each child has washed their hands properly.
"Kids actually wash their hands for the proper amount of time because they are drawing on their hands,and under water they have to rub really hard to remove the drawing,so actually washing their hands instead of just going under water and,one ﹣ second wash and off. "
Many germs are spread at school.So,it is important to teach kids good handwashing habits.
(1)How long do we have to wash our hands with soap and water in order to stop germs?  B 
A.Twelve seconds.
B.Twenty seconds.
C.Twelve minutes.
D.Twenty minutes.
(2)Why was SoaPen created?  D 
A.To help teachers teach well.
B.To help kids learn to draw better.
C.To help kids develop good learning habits.
D.To help kids develop good handwashing habits.
(3)Who invented the SoaPen?  C 
A.Two Indian kids.
B.Two Indian teachers.
C.Two Indian entrepreneurs.
D.Two Italian entrepreneurs.
(4)What should kids do after using the SoaPen to draw?  D 
A.Keep their hands dry.
B.Spend little time washing the colors off.
C.Spend twenty seconds washing their hands.
D.Spend enough time washing the colors off.
(5)What does the text mainly tell us?  C 
A.SoaPen is good for drawing.
B.Soapen is a meaningless invention.
C.SoaPen is useful to teach kids good handwashing habits.
D.SoaPen is a good tool to teach kids to improve their drawing skills.
【分析】本文主要介绍了手洗对于防止疾病传播的重要性,但是很多人,尤其是孩子,没有良好的洗手习惯。为了解决这个问题,两位来自印度的企业家Amanat Anand和Shubham Issar创造了一种名为SoaPen的产品,将洗手变成了一种有趣的活动。
【解答】(1)细节理解题。根据第一段One the ways stop spread disease to wash hands.Twenty of with and can illnesses save 。用肥皂和水洗手20秒可以减少疾病和挽救生命,用肥皂和水洗手20秒才能阻止细菌。
(2)细节理解题。根据第二,many ,especially ,do have handwashing problem that do wash hands enough long may that is a thing do.To solve problem entrepreneurs(企业家) India a product turn into a activity.Amanat and Issar a device the ,许多人,没有良好的洗手习惯,时间不够长。为了解决这个问题,将洗手变成了一种有趣的活动。)可知。故选D。
(3)细节理解题。根据第三段To solve problem entrepreneurs(企业家) India a product turn into a activity.Amanat and Issar a device the ,来自印度的两位企业家发明了一种产品。Amanat Anand和Shubham Issar创造了一种名为SoaPen的产品,两位印度企业家发明了SoaPen。
(4)细节理解题。根据第五段As name ,the is a made of children on hands the pen then it they not enough washing off colors on child's ,SoaPen是一种由肥皂制成的笔,然后把它洗掉,颜色就会留在孩子的手上,孩子用SoaPen画完画后应该花足够的时间洗掉颜色。
(5)主旨大意题。根据第二,many ,especially ,do have handwashing problem that do wash hands enough long may that is a thing do.To solve problem entrepreneurs(企业家) India a product turn into a activity.Amanat and Issar a device the ,许多人,没有良好的洗手习惯,时间不够长。为了解决这个问题,将洗手变成了一种有趣的活动。)最后一段Many are at ,it important teach good habits.(许多细菌在学校传播,教会孩子良好的洗手习惯是很重要的,这篇文章主要告诉我们SoaPen可以帮助孩子养成良好的洗手习惯。
【点评】做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,在抓住关键句子的基础上合理地分析才能得出正确的答案。
14.(10分)During the past Spring Festival holiday,a dance performance became one of the hottest topics.(1) C 
The show,titled Tang Cong Ye Yan(Night Banquet in Tang Dynasty Palace),was made by Henan Television. (2) E  Fourteen dancers wore dresses filled with sponge(海绵).Special cotton was put in their mouths to recreate the women of the Tang Dynasty.They sometimes dressed up and sometimes played together.Besides,modern technology such as 3 D was used to present several national treasures on the stage.The show made people feel like they were traveling back to the Tang Dynasty.
(3) B  One Internet user described those taking part as "people of the Tang Dynasty coming alive and escaping from museums".The show was especially popular among young people.On Bilibili,the video has been played more than 5 million times,receiving over 27(评论).One user said while watching the video of the dance, "It is a treasure of our culture. (4) A  "
Zhang Yiwu,a professor of Chinese studies at Peking University,spoke highly of the show. (5) D  He also said its popularity showed that young people have an interest and pride in traditional Chinese culture.
根据材料内容,从下面五个选项中选出能填入文中空缺处的最佳选项,使文章意思通顺、内容完整。
A.It made me sense the beauty of our Chinese culture. B.The performance drew much attention online. C.About 2 billion people watched the video of the show. D.He said the show made traditional culture "come alive". E.It described fourteen musicians preparing to perform at the palace.
【分析】这篇文章主要介绍了河南电视台制作的舞蹈表演《唐丛夜宴》在春节期间引起了很大的关注和热议。表演中使用了海绵填充的服装和特殊的棉花来模拟唐代女性的形象,同时还运用了现代技术如3 D来呈现国宝。该表演受到年轻人的特别喜爱,被网友称为"唐朝人活生生地从博物馆里走出来了"。北京大学的张颐武教授也对该表演给予了高度评价,并认为它的受欢迎程度表明年轻人对传统文化有浓厚的兴趣和自豪感。
【解答】(1)细节推理题。根据前文During past Festival ,a dance became of hottest ,一场舞蹈表演成为最热门的话题之一,所以C项"大约20亿人观看了该节目的视频。故选C。
(2)细节推理题。根据前文The ,titled Cong Yan(Night in Dynasty ,was by Television. ,由河南电视台制作,所以E项"它描述了14名音乐家准备在宫殿表演。故选E。
(3)细节推理题。根据后文One user those part "people the Dynasty alive escaping museums".(一名网民形容那些参与者是"从博物馆逃出来的活蹦乱跳的唐朝人",所以B项"这场表演在网上引起了很多关注。故选B。
(4)细节推理题。根据前文It a treasure our (这是我们文化的瑰宝,所以A项"它让我感受到了我们中国文化的美丽。故选A。
(5)细节推理题。根据后文He said popularity that people an and in Chinese ,它的受欢迎程度表明年轻人对中国传统文化感兴趣并感到自豪,所以D项"他说这个节目让传统文化"活了起来"。故选D。
【点评】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析选项,仔细推敲,确定最佳答案。
三、完形填空(15小题, 每小题15分, 共15分)先通读短文, 掌握其大意, 然后从A、B、C、D四个选项中选出一个可以填入相应空白处的最佳答案。
15.(15分)An old man walked slowly into a restaurant with his walking﹣stick.His old jacket and worn ﹣out shoes made him very different from others.Nobody talked to him, (1) B  a young waitress,Mary, (2) D  him move towards a seat by the window.She ran over to him and helped him(3) B .Then she put his walking﹣stick (4) D  the table (5) A  he could reach it. (6) D  saying a word,he smiled and nodded a thank﹣you.
(7) B  the old man finished a good meal and paid the bill,Mary brought him the (8) A .After he put the money in his pocket,She handed him his walking﹣stick and the old man walked to the front door (9) B  with the help of the girl.Holding the door (10) C  for him,Mary said, "Come back and see us
When Mary went to (11) C  his table,she was (12) C .Under the plate,she found a business card,a 100﹣dollar bill and a note which read,I respect you very much,and you respect yourself(13) D  others.You have found the secret of happiness. "
In fact,the old man was the (14) A  of the restaurant.That was the (15) B  time that Mary or any of his workers had seen him.
(1)A.besides B.except C.with D.instead
(2)A.wanted B.made C.expected D.watched
(3)A.stand up B.sit down C.have a look D.order some food
(4)A.to B.on C.above D.against
(5)A.so that B.even if C.as if D.such that
(6)A.With B.Instead C.As D.Without
(7)A.Before B.After C.When D.While
(8)A.change B.note C.menu D.notice
(9)A.quickly B.slowly C.worriedly D.noisily
(10)A.closed B.opened C.open D.close
(11)A.set B.move C.clean D.see
(12)A.excited B.satisfied C.surprised D.anxious
(13)A.expect B.consider C.believe D.treat
(14)A.owner B.customer C.waiter D.servant
(15)A.last B.first C.second D.third
【分析】本文主要讲述了一个饭馆的老板假扮成一个邋遢的老人顾客去饭馆用餐的经过。
【解答】(1)考查介词。句意:没有和他说过话,玛丽。A.besides除了,不包括除了的对象在内 C.with和......一起 D.instead代替 talked him"(没有人跟他说话)和后文"She over him helped ,帮助他......)可知,和他说话,故选B。
(2)考查动词。句意:没有和他说过话,玛丽。A.wanted想要 B.made制作。根据后文"She over him helped ,帮助他......)可知,然后跑过去帮忙,故选D。
(3)考查动词短语。句意:她向他跑过去。A.stand down坐下 C.have a some ,点餐 old walked into a with walking﹣stick."(一位老人拄着拐杖慢慢地走进一家餐馆 she his ..."(然后她把他的拐杖......)可知,服务员Mary跑过去帮他坐下,故选B。
(4)考查介词。句意:她把他的拐杖靠在桌子上。A.to去,关于 C.above在......上方 D.against斜依,靠,可知老人应是把拐杖斜倚在桌子上,故选D。
(5)考查连词。句意:她把他的拐杖靠在桌子上。A.so ,以便于 B.even ,尽管 C.as that这样。根据语境,因此用so that引导目的状语从句。
(6)考查介词。句意:没有说话,表示感谢,带有 B.Instead代替 C.As作为 D.Without没有 smiled nodded a ,表示感谢。),只是点了一下头表示感谢,故选D。
(7)考查连词。句意:老人吃完一顿美餐,玛丽给他找零,然而 he the in pocket..."(他把钱放进口袋里之后......)可知,因此是老人吃完一顿美餐,故选B。
(8)考查名词。句意:老人吃完一顿美餐,玛丽给他找零,钞票 C.menu菜单 D.notice通知 he the in pocket..."(他把钱放进口袋里之后......)可知,付帐之后,故选A。
(9)考查副词。句意:他把钱放在口袋里之后,老人在女孩儿的帮助下慢慢地走到前门,忧虑地 D.noisily吵闹地,可知老人拄着拐杖,因此是慢慢地走向前门。
(10)考查形容词。句意:给他开着门,"回来看我们啊!"老人微笑着看着她。A.closed形容词,打开 C.open形容词,关闭,可知为他打开门,因此用形容词作宾补。
(11)考查动词。句意:玛丽去清洁他的桌子时。A.set设置 B.move移动 C.clean清理。根据语境,go to do sth,因此用动词不定式。
(12)考查形容词。句意:玛丽去清洁他的桌子时。A.excited兴奋的 B.satisfied满意的 C.surprised惊讶的 D.anxious焦虑的。根据后文"Under plate found a card,a bill a note read,她发现了一张名片,......)可知,故选C。
(13)考查动词。句意:它通过你对待他人的方式得到了展现,招待,可知老人在饭馆受到Mary的招待 respect very ,and respect ,too."(我非常尊重你。)是Mary招待别人的表现,故选D。
(14)考查名词。句意:事实上。A.owner主人 B.customer顾客 C.waiter侍者,仆人 fact"(事实上)可知,故选A。
(15)考查序数词。句意:这是玛丽或任何其他的工人们第一次见过他,上一个的 B.first第一 C.second第二 D.third第三,可知老人装扮成邋遢老头来餐馆吃饭,因此饭馆的员工是第一次见到老板。
【点评】首先通读全文,了解文章大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,然后明确词意,结合所学语法,运用排除法逐一选出答案,最后再通读全文核对答案。
四、语篇填空(15小题, 每小题10分, 共15分)
16.(10分)阅读短文,从方框中选择适当的词并用其正确形式填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词
finally eye nature they achieve use about give but journey
Some losers become winners,while others stay as losers.When people fail,they don't become losers right away.They become losers as soon as they look for excuses for (1) their  failure.For example ,they often tell themselves (2) about  things like "If they'd given me more chances,things would have been different. " But if they are honest,they'll (3) finally  find that these are meaningless.
Actually ,the reason why they failed is that they failed to regard the failure as a way of learning and improving themselves.It's(4) natural  for you to think back to past failures and regard them as a reason that you will never succeed.However,this only reduces your chances of (5) achieving  your dream.
What you should do is to keep your dream alive and do all you can do to make it come true.There will always be problems, (6) but  the key is to overcome them.Don't complain.Instead, (7) use  each problem as a chance to learn something.Actually,thinking of it as a chance life (8) gives  you can help you realize something.
Realize that each (9) journey  to success will always have good and bad times.When bad things happen,step back and keep your (10) eyes on the bigger picture because those bad things are usually followed by wonderful things.
【分析】短文主要讲述了失败者和成功者的区别在于如何看待失败。失败并不意味着成为失败者,而是当人们开始为自己的失败寻找借口时才会成为失败者。失败者常常告诉自己一些无意义的借口,而成功者则会把失败看作是学习和提高自己的机会。成功者会把每个问题看作是学习的机会,而不是抱怨。成功者知道通往成功的道路上会有好坏时光,当遇到困难时,他们会保持对大局的把握。
【解答】(1)考查形容词性物主代词。句意:他们一为他们的失败找借口就成了失败者,可知这里用they的形容词性物主代词"their"。
(2)考查介词。句意:例如,事情就会有所不同"的事情,tell sb about sth"告诉某人关于某事"。
(3)考查副词。句意:但如果他们是诚实的。finally"最终"符合语境。故填finally。
(4)考查形容词。句意:回想过去的失败,这是很自然的,可知这里用nature的形容词形式natural"自然的"。
(5)考查动名词。句意:然而。achieve"实现"符合语境。故填achieving。
(6)考查连词。句意:总会有问题。根据句意。故填but。
(7)考查动词。句意:相反。use"使用"符合语境,根据句子,省略主语。故填use。
(8)考查动词。句意:事实上,可以帮助你实现一些事情,根据can,主语为life。故填gives。
(9)考查名词。句意:要意识到。journey"旅行"符合语境。故填journey。
(10)考查名词。句意:当不好的事情发生时,着眼于大局。keep one's eyes on the picture 。故填eyes。
【点评】根据短文大意和语境选择合适的单词,并用其正确的形式填入空白处,使补全后的短文意思通顺,语法正确,结构完整,注意单词的适当形式。
17.(5分)阅读短文,根据语篇要求填空,使短文通顺、意思完整。每空限填一词。
There is an old Chinese saying, "If someone gives you a little drop of water,you should return a spring of water. "That means if someone helps us a bit
We thank our parents.They work hard all the time (1) in  order to give us a better life. (2) They  give us food and clothes,and they teach us what is right and what is wrong.We are looked after well by them.
We thank our teachers who gave us dreams.They are regarded as "engineers of the soul".They teach us a lot of things,but they ask for nothing from us.we are well educated by them.
We thank people who give us up ,because we learn (3) how  to be independent.We thank people who are selfish(自私的),because we learn (4) the  importance of being kind.
There (5) are  a lot of people that we should thank in our life.Then what action should we take to thank them?
【分析】短文主要写了感恩的重要性以及应该感谢的人,包括父母、老师和那些让我们学会独立和善良的人。短文最后提出了一个问题,即我们应该采取什么行动来感谢这些人。
【解答】(1)考查介词。句意:我们感谢我们的父母,他们一直努力工作,意为目的是。故填in。
(2)考查代词。句意:他们给我们食物和衣服,什么是错的,意为他们。前半句缺少主语。
(3)考查副词。句意:我们感谢那些放弃我们的人。根据前文我们感谢那些放弃我们的人。故填how。
(4)考查冠词。句意:我们感谢那些自私的人。根据后文,用定冠词the。
(5)考查be动词。句意:在我们的生活中。考查there be句型 lot people(许多人),时态为一般现在时。故填are。
【点评】本篇单词填空主要注意词性时态单复数等的转化。
五、补全对话 根据下面的对话情景, 在每个空白处填上一个适当的句子, 使对话的意思连贯、完整。
18.(10分)A:Hey,Stephen.
B:Hi!How is it going?
A:Terrible!I'll always unhappy.
B: (1) What's wrong ?
A:My parents always ask me to study hard and encourage me before exams.But actually it makes me very nervous. (2) I don't know how to deal with it .
B:Don't worry.Why don't you log onto(登录)the micro blog to share your feelings with others.
A:Really? (3) Is it helpful to me ?
B:Yes,I think so.It's very popular among us young people.You can get many replies from friends in the same situation.Their replies may help you a lot.
A: (4) But what if my parents don't let me do it ?
B:Let me see.Well,you'd better have a try first.When you have a chance,you should suggest your parents read your micro blog.I'm sure they'll know you better.
A: (5) Sounds great .Thank you very much.
B:Not at all.
【分析】本文是一人有困扰另一人给与建议的对话。
【解答】(1)根据上一句Terrible!I'll unhappy.(很糟糕。)可以推断出此处应该是:怎么了?。
(2)根据上一句My parents ask to hard encourage before actually makes very (我父母总是要求我在考试前努力学习,但实际上这让我很紧张,故填I don't know how to deal with it。
(3)根据下一句Yes,I think ,我想是的?故填Is it helpful to me。
(4)根据下一句Let me ,you'd have a first.When have a ,you suggest parents your blog.I'm they'll you ,好吧,如果你有机会,他们会更了解你的?故填But what if my parents don't let me do it。
(5)根据上一句When you a chance should your read micro sure know better.(如果你有机会,他们会更了解你的,故填Sounds great。
【点评】本题考查的是情景交际,做这种题的关键是要根据上下文语境推测提问和回答,使文章连贯通顺。
六、书面表达(20分)
19.(20分)我们总是在意错过太多,却不珍惜在意自己拥有多少。同学们,在你们的生活中一定有什么让你们觉得拥有他/它很幸福。请以"I am happy with what I have"为题,用英语写一篇短文。
1.要点:
1)你拥有的是什么;
2)为什么觉得拥有他/它让你很幸福。
2.要求:
1)文中不得出现真实姓名和学校名称;
2)词数100左右。
I am happy with what I have
_________________________
【分析】【高分句型一】
When I am happy,they're happy with me.当我高兴的时候,他们也和我在一起。时间状语从句。
【高分句型二】
When I am sad,they will be together with me.当我难过的时候,他们会和我在一起。时间状语从句。
【解答】
I am happy with what I have
I am a girl.My English name is Mary.I live in Yunnan China.I am thirteen years old.I have a very happy family.I'm very happy.I love my family.And they all love me.(我拥有的是什么)
My father likes playing with me.He always has a lot of interesting games.My mother likes reading with me.She always prepares a lot of books
When I am happy,they will be together with me. 【高分句型二】Maybe just stay there with me.No matter what they do,I love my family
So I am really happy with what I have.
【点评】能够根据提示进行书面表达,能够围绕主题准确使用一定的语法、词汇、短语和句型等,清楚连贯地表达自己的思想,进而完成写作任务。
声明:试题解析著作权属所有,未经书面同意,不得复制发布日期:2023/9/21 17:31:56;用户:娄老师;邮箱:15225657626;学号:48669677

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时间联系我们修改或删除,多谢。